Slik herjer uværet på Vestlandet

Tak blåste av, folk ble strømløse og fjellovergangene stengte da stormsenteret traff norskekysten.

Publisert Publisert

VINDEN TOK TAK: Vinden i Eidfjord var så sterk at taket på tre boenheter i et omsorgshjem i Eidfjord blåste av. Foto: Gunnvall Medhus

– Nå er det oppgjørets time. Nå er det statistikk som skal jevnes ut, sa vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerli ved Vervarslinga på Vestlandet fredag ettermiddag.

Til da hadde vi nemlig hatt uvanlig fint og tørt vær med tanke på årstiden.

Men fredag trakk et stormsenter i Norskehavet inn mot Midt-Norge. Det medfører et døgn med sterk vind, lyn og uvær både på fjellet og i fjord- og dalstrøk.

BLE EVAKUERT: En person ble evakuert etter at taket blåste av. Foto: Gunnvall Medhus

Tak blåste av omsorgshjem

I Eidfjord i Hardanger rusket vinden med seg stor deler av taket til tre omsorgsboliger. En person ble evakuert, og fikk tak over hodet på sykehjemmet som ligger vegg i vegg.

– Politi, brannvesen og teknisk etat er på stedet for å sikre takplatene. Det viktigste nå er at ingen blir skadet, eller mer blir ødelaget, sa rådmann Geir Underhaug rundt halv syv fredag kveld.

I verste tilfelle har kommunen sørget for at beboerne skal få tak over hodet på omsorgshjemmet Bygdatun som ligger vegg i vegg.

FREMDELES STENGT: E16 Filefjell ved Smedalen i 12-tiden fredag formiddag. Foto: Statens vegvesens webkamera

Flere tusen uten strøm

Været har også sørget for strømbrudd flere steder.

Både i Øygarden, Samnanger, Lindås, Vaksdal og Askøy måtte mange klare seg i mørket. Mens det var lynet som kappet strømforsyningen til flere hundre i Lindås kommune, var det et tre som ødela strømledningen til 1096 BKK-abonnenter i Samnanger.

- Det har tatt tid for mannskapene å rette feilene, fordi det har lynt mye i hele området i dag. Da er det ikke trygt for dem å arbeide, forteller kommunikasjonsrådgiver Lars Ove Søreide i BKK.

De fleste er nå tilbake på strømnettet.

Også Norgesnett på Askøy fikk problemer med værgudene. Like etter klokken 18 fredag mistet rundt 1200 abonnenter strømmen. Selskapet melder at feilen er planlagt fikset innen 23.25.

Klokken 19.30 forsvant også strømmen for 580 kunder i Vaksdal. De er ventet å få strømmen tilbake innen klokken 22.30.

TATT AV VINDEN: Bussen som Stig Oldeide (65) satt i, blåste av veien på Strynefjellet i natt. Foto: Stig Oldeide

Blåste av veien

En annen som har fått kjenne på den kraftige vinden, er Stig Oldeide (65). Natt til fredag var han passasjer på nattbussen fra Oslo til Måløy. Da de kom til Strynefjellet var det full stopp.

– Vi kom kjørende i 10–15 kilometer, og møtte vinden ved brøytestasjonen. Til slutt måtte vi stoppe fordi det ikke gikk an å se noe på grunn av snøfokk, sier Oldeide.

Han forteller at de kjørte like bak bussen som skulle til Ulsteinvik, og at også den måtte stoppe på grunn av uværet.

– Plutselig tok en vindkule tak i den første bussen, og den skled rett i autovernet på andre siden av veien. Like etterpå kom det en ny vindkule som tok bussen jeg satt i. Vi skled også rett inn i autovernet og ble stående, sier han og fortsetter:

HJELP: Begge bussene fikk god hjelp fra brøytemannskaper på Strynefjellet natt til fredag. Foto: Stig Oldeide

– Levende snømenn

– Det er store busser med to etasjer, og det ristet godt i bussen da vindkulen kom. Men alle passasjerene var rolige. Bussjåføren var også klar på at sikkerheten kom først, og sa: «Safety first. Rutetid nummer to. »

Ifølge Oldeide sto de i rundt en og en halv time på Strynefjellet., før de fikk hjelp av tre brøytebiler til å komme seg opp på veibanen igjen.

– Det var levende snømenn som løp rundt der ute og strødde sand under bussene. I tillegg kjørte den ene av dem foran oss og loset oss trygt inn i tunnelen. Da var vi berget, sier Oldeide.

Oldeide kom seg til slutt hjem til Måløy rett før klokken ti fredag.

– Bussjåførene sa at det var et av de tøffeste stedene på Strynefjellet. Det var godt å komme hjem.

KOLONNE: Bare store køyretøy kom seg over fjellene mellom øst og vest på fredag. Foto: 2211-tipser

Uvær stenger fjelloverganger

Fjellovergangen ble stengt like før vinden tok tak i bussene, vil ikke bli åpnet igjen fredag. Det samme gjelder flertallet av fjellovergangene mellom øst og vest. Filefjell og Hemsedalsfjellet har i perioder hatt kolonnekjøring fredag ettermiddag.

Følg med i vårt trafikkstudio for siste nytt om disse to overgangene.

Neste uke er det ventet vindfullt vær og vått i hele Vestland.

– Det blir jevnt og trutt vått. Det er ikke noe fint, kaldt vær i sikte, sier han.

STENGT: Hardangervidda er en av fjellovergangene som er stengt. Slik ser det ut ved Dyranut på Rv 7 klokken 11.40. Foto: Webkamera Statens vegvesen

Følgende fjelloverganger er stengt ut dagen:

  • Riksvei 15 Strynefjellet (åpner ikke i dag)
  • Riksvei 13 Vikafjellet (åpner ikke i dag)
  • Riksvei 7 Hardangervidda (åpner ikke i dag)
  • Fylkesvei 50 Hol–Aurland (åpner ikke i dag)
  • Fylkesvei 53 Tyin–Årdal (åpner ikke i dag)
  • E134 Haukeli (åpner ikke i dag)

Skal du kjøre over fjellet i dag? Send oss gjerne bilder eller video!

Publisert