Vannstanden noe lavere enn antatt, men faren er ikke over

Folk rådes til å holde seg unna strandsonen.

Publisert Publisert

SANDSEKKER: Det er lagt ut sandsekker ved Vågen i Bergen. Foto: Eirik Brekke

  1. Leserne mener

Den høyeste vannstanden målt i Bergen noensinne er 240 centimeter. Det skjedde den 27. februar 1990. Mandag kan denne rekorden være historie.

Brannvesenet har allerede lagt ut sandsekker på begge sider av Skur 8 ved Dreggekaien i Bergen sentrum.

– Det er det laveste punktet ved Vågen. Det kommer også en flomvegg utenfor sekkene. Dersom vannet går over lengre inne i Vågen, er det lite vi kan gjøre, sier Ronald Drotningsvik.

Ifølge vaktkommandøren ved 110-sentralen kan sjøvannet gå under den ikoniske husrekken på Bryggen og opp i bekkalokkene.

– Da kan vi ikke gjøre noe, sier han.

Les også

Direktestudio: Vi følger stormfloen her

7 centimeter lavere

– Det blir ekstremt høy vannstand, men vi slipper i hvert fall å ha et stormsenter mot oss, sier Steinar Skare, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

Lavtrykket som kom søndag, ligger nemlig vest av Trøndelag og er på vei nordøstover.

Ved midnatt søndag skulle vannstanden ha vært 203 centimeter ifølge prognosen, men vannstanden var 196.

RØDT: I Bergen kan vannstanden bli rekordhøy. Foto: Yr

– Fortsatt over

Seint mandag kveld og natt til tirsdag skal vannstanden være 249 centimeter, ifølge prognosen. Så spørs det om det slår til, ettersom vannstanden var 7 centimeter lavere enn antatt ved midnatt søndag.

– Selv om vi trekker fra disse centimeterne, er vi fortsatt over rekordmålingen fra 1990. Vannet kan gå innover Bryggen i Bergen, sier Steinar Skare.

Han understreker at det er rødt farenivå for ekstremværet «Elsa». Dette varselet gjelder langs kysten fra Agder til Møre og Romsdal.

VÅGEN: Slik ser det ut på Vågen i Bergen sentrum mandag morgen. Foto: Eirik Brekke

– Unngå strandsonen

Høyt astronomisk tidevann i kombinasjon med værets virkning sender vannet oppover. Enkelt forklart handler dette om lufttrykk og vind. Folk bør være forsiktige.

– Unngå ferdsel i strandsonen. Vurder å ta båten opp på land og sikre løse gjenstander inne i naust og i strandsonen. Oversvømmelser mange steder og fare for større ødeleggelser på infrastruktur og bygninger i strandsonen, skriver meteorologene på Yr.

På 110-sentralen råder de folk til å sjekke verdigjenstander som ligger langs sjøen, enten det er naust, båter eller hus.

Publisert