Demning brast i Munkebotn: – Trær knakk som fyrstikker

133 personer evakuert. Se redningsmannskapenes egen video fra luften.

Publisert Publisert
  1. Leserne mener

– Jeg er overrasket over skadene. Vannet har ødelagt den nye demningen. Trær knakk som fyrstikker, forteller brannmester Lars-Erik Gjesdal.

Han befant seg ved Munkebotsvatnet da demningen brast rundt klokken 20.20. BTs journalist Trygve Opheim var også på stedet. Han beskrev hendelsen slik:

– Vannet bare fosser ned her. Det fyller bokstavelig talt hele dalen. Det er virkelig katastrofestemning her.

133 personer fra 37 husstander er evakuert, opplyser politiet. Ingen personer er skadet.

– Kommunen anbefaler dere å være her på hotellet i natt. Deres sikkerhet og trygghet er det viktigste nå. Vi vil gi fortløpende tilbakemelding, men på det nåværende tidspunkt er det ikke trygt å dra tilbake, sa Monika Mørk fra Bergen vest politistasjon på et informasjonsmøte for de evakuerte onsdag kveld.

E39 åpnet

Klokken 23.15 opplyser politiet at de verste vannmengdene har passer, og at vannet har begynt å avta noe.

Demningen ved Langevatnet er vurdert av kommunen, som nå mener den ikke utgjør noen fare, skriver politiet i en pressemelding.

– Det er mye jordmasser og stein i krysset Tyriveien/Eidsvågveien. Geolog gjør vurderinger på stedet, meldte Vegtrafikksentralen.

Klokken 01.53 meldte Vegtrafikksentralen at E39 var åpen for fri ferdsel igjen.

Les også: Veiene i Åsane åpnet igjen i natt: - Var kaotisk og unntakstilstand

STORE VANNMENGDER: Vannet flommer nedover i retning Eidsvåg. Foto: Nikita Solenov

Demning slo sprekker

Før sommeren startet rehabiliteringen av dammen ved Munkebotsvatnet. Da ble det bygget en midlertidig demning på stedet. Det var denne som ikke klarte å holde unna da nedbørsmengdene begynte å bli store.

Allerede onsdag ettermiddag meldte Bergen kommune at den midlertidige konstruksjonen var begynt å slå sprekker, og startet evakuering. Det var imidlertid få som trodde det skulle gå galt.

– Situasjonen er ikke kritisk, men det kan fort akselerere, sa Lars-Erik Gjesdal til BT klokken 19.30.

OVERSVØMMELSE: Slik så det ut i enden av Langevatnet i Eidsvåg rett før klokken 21. Foto: Einar Aarre

FJERNER VANNET: Brannvesenet var på stedet med flere pumper. Vannet ble pumpet inn i elveløpet som går nedover mot Sandviken sykehus.

– Ikke tilstrekkelig

Brannvesenet prøvde å holde kontroll på situasjonen ved å pumpe vekk vannet fra Munkebotsvatnet i retning Sandviken. Klokken 20 var en ekstra pumpebil med kapasitet på 350.000 liter i timen på plass. Kort tid senere gikk det galt.

– Det var dessverre ikke tilstrekkelig det vi gjorde før demningen brast, sier Gjesdal.

Ifølge politiet oppsto det en 20 meters sprekk i demningen. De store vannmengdene forsvant i stor fart nedover mot Eidsvåg. Etter kort tid var motorveien ved E39 oversvømmet og veien stengt i begge retninger. Det førte til lange køer.

Også veien rundt Eidsvågneset ble stengt. I tillegg ble det innført flyforbud over Eidsvåg og ferdselsforbud på sjøen.

Gjerde røk

De store vannmengdene som kom ned fra Munkebotn mot Eidsvåg medførte noe ødeleggelse på anlegget til Eidsvåg båtlag. Det forteller styremedlem Jan Ove Brakstad.

– Vi hadde et gjerde ved elven. Det røk ganske tidlig. I tillegg har vannmassene tatt med seg utstyr og konstruksjoner på kaianlegget vårt.

– Elven går under kaianlegget vårt i to store rør. De er dimensjonerte for kraftige regnbyger, men ingenting kunne stoppe dette her, sier Brakstad videre.

De største skadene ser ut til å ha skjedde høyere oppe, ved Munkebotsvatnet. Blant annet ble en stor forskaling, laget i forbindelse med rehabliteringen av Munkebotsvatnet, knust til pinneved.

KNUST: Forskalingen til den nye demningen gikk helt i oppløsning. Foto: Nikita Solenov/Trygve Opheim

TURVEI: Slik ser veien fra Munkebotn ned mot Eidsvåg ut etter vannets herjinger. Foto: Trond Bentsen

TOMT: Litt før klokken 23 var det knapt vann igjen i vannet der demningen brast tidligere på kvelden. Foto: Eirik Brekke

TAPPET: Munkebotsvatnet ble tappet for vann før sommeren for å sette i gang arbeidet med å ruste opp dammen. Foto: ERIK MEYER AMUNDSEN/MEYER FILM

Publisert