For nøyaktig ett år siden var det en meter mer snø flere steder på Vestlandet

– I fjor kom det mer nedbør enn normalt. I år kom det mindre. Dette har nok vært grunnen til den store forskjellen, sier klimaforsker Reidun Gangstø Skaland.

Publisert Publisert

MYRKDALEN: Slik så det ut i Myrkdalen i desember 2017. Snødybden ble det året målt til 110 centimeter den 28. desember. Nøyaktig ett år seinere, den 28. desember i år, ble snødybden målt til 19 centimeter på samme sted. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen (Arkiv)

Den 28. desember 2017 hadde flere av målestasjonene på Vestlandet en meter mer snø enn i år.

Ved Myrkdalen i Voss var det i 2017 en snødybde på 110 centimeter. I 2018 var den på 19 centimeter. På Kvamskogen var snødybden 96 centimeter denne dagen i fjor, mens den i år er på tre centimeter. På Røldalsfjellet i Odda var det 119 centimeter i fjor og 24 centimeter i år, mens det på Haukedal i Førde var 80 centimeter i fjor og fem centimeter i år.

OVERSIKT: Slik er forskjellen på snødybden ved ulike målestasjoner på Vestlandet. Foto: Meteorologisk institutt

– Hovedsakelig bunner forskjellene i nedbørsmengden. I desember 2017 kom det veldig mye nedbør ved alle disse målestasjonene. Det kom mer enn dobbelt så mye nedbør som det har kommet så langt i år, sier Reidun Gangstø Skaland, forsker ved klimatjenesteavdelingen på Meteorologisk institutt.

På Røldalsfjellet er forskjellene størst.

– Til nå har det bare kommet 98,6 millimeter med nedbør. Dette er en stor kontrast til samme måned i fjor, hvor det da var målt 378, 5 millimeter med nedbør på samme tid, sier Skaland.

Like temperaturer

Det er altså ikke temperaturen som har vært utslagsgivende for at Vestlandet i år har hatt så mye mindre snø, ifølge Skaland.

Den har vært ganske lik ved disse målestasjonene i 2017 og 2018.

– Temperaturen var ikke så forskjellig. Gjennomsnittstemperaturen i Myrkdalen var – 2,5 grader i fjor og – 2,3 grader i år. Tilsvarende var gjennomsnittstemperaturen på Røldalsfjellet -3,3 i fjor og – 3,5 i år.

Målestasjonen på Kvamskogen stikker seg litt ut når det kommer til temperaturene.

– Der har det ikke vært så kaldt i år som i fjor. I år var det -0,9 grader mens det i fjor var -1,4. Dermed kan noe mer av nedbøren ha kommet som regn i år istedenfor snø, sier Skaland.

Unormalt mye nedbør

Også statsmeteorolog Magni Svanevik mener at det var unormalt mye nedbør på Vestlandet i 2017.

– I år har vi hatt lengre perioder med høytrykk og fint vær. Men når lavtrykkene har kommet, har det også kommet varm luft inn til selve Vestlandet, noe som har ført til at den nedbøren som har kommet har vært regn, sier Svanevik.

I år ligger også temperaturen i desember høyere enn normalt på Vestlandet.

– Desember er jo ikke helt ferdig ennå, men slik det har vært hittil har temperaturene vært høyere enn de normalt pleier å være her på Vestlandet, sier Svanevik.

Så langt ligger gjennomsnittstemperaturen i Bergen på fire grader.

– Dette er 1,6 grader varmere enn normaltemperaturen i desember, sier Svanevik.

Publisert