Styrtet ni minutter fra sikkerheten

Bare minutter før helikopteret fra Gullfaks B skulle ha landet på Flesland, styrtet det ved Turøy nord for Sotra.

Publisert:

HEVET: Deler av helikoptervraket ble fredag kveld hevet fra sjøen utenfor Turøy. Foto: ELIAS DAHLEN

13 personer er etter alt å dømme omkommet i helikopterulykken på Turøy fredag. Elleve nordmenn, én brite og én italiener. 11 omkomne er funnet. Det pågår fortsatt søk etter de to siste savnede.

STYRTET: CHC Helikopter Service bekrefter at det var en av deres maskiner som havarerte ved Turøy fredag. Foto: Rune Nielsen

Var på vei til å lande

– Ulykken inntraff under innflyging til Flesland, Bergen, sier daglig leder Arne Roland i CHC Helicopterservice.

Beregnet ankomsttid var klokken 12.04 fredag. Klokken 11.55 braste Super Puma-maskinen i bakken med voldsom kraft.

Klokken 17 ble redningsaksjonen formelt avsluttet.

Ut fra funn på åstedet og den informasjonen som finnes der, mener vi det ikke er grunn til tro at noen har overlevd, sier Terje Magnussen, operasjonsleder i Vest politidistrikt.

Fredag kveld var politimester Kaare Songstad på åstedet.

– Det gjør sterkt inntrykk å være på dette åstedet, sier han, og understreker at arbeidet på ulykkesstedet kommer til å ta mange dager.

svp://103110

Svarte bokser funnet

Like etter klokken 19 opplyser Luftfartstilsynet at de såkalte svarte boksene til ulykkeshelikopteret er funnet.

– De ble lokalisert av dykkere i sjøen. Vi har ikke tatt dem opp, sier Kåre Halvorsen i Havarikommisjonen.

– Vi har akkurat nå tre på åstedet. I morgen vil det bli vesentlig flere, med minst ti personer. I et tilfelle som dette er det mange eksterne rådgivere, som produsenter og tilsynsmyndigheter, sier Kåre Halvorsen i Havarikommisjonen.

ULYKKE: Helikopteret gikk fra Gullfaks B til Flesland, ifølge redningsleder Bjørn Jarle Åmlid ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge. Foto: 2211-tipser

De svarte boksene skal til laboratoriet til den britiske havarikommisjonen for avlesning.

– Vi vil få bistand fra den franske og den engelske havarikommisjonen i videre undersøkelser på ulykkesstedet. I tillegg vil representanter for Luftfartstilsynet og EASA delta, skriver Havarikommisjonen i en pressemelding.

Fredag kveld begynte arbeidet med å heve de delene av vraket som inneholder de svarte boksene. Ved 20.40-tiden var hevingen avsluttet, og vrakrestene ble fraktet til land. Det bekrefter Leif Linde i Bergen brannvesen.

Det er uklart når resten av vraket blir hevet.

STYRT: Øyenvitner melder om en eksplosjon og kraftig brann etter styrten. Foto: Christian Nicolaisen

Fant omkomne i vraket

De omkomne ble funnet både i sjøen og på land.

BT får opplyst at omkomne også er blitt hentet opp fra den delen av helikopterskroget som ble funnet under vann. Vrakrestene lå ifølge Hovedredningssentralen cirka 20 meter fra land på fem-syv meters dyp.

– Jeg kan bekrefte at vi har hentet opp personer fra ulykkesstedet i sjøen, men jeg går ikke inn på hvor de nøyaktig ble funnet, sier Leif Linde i Bergen brannvesen.

Han har styrt brannvesenets samlede ressurser under fredagens rednings- og leteaksjon, der Bergen brannvesen stilte med totalt 15 dykkere. Seks av disse var nede ved skrogdelen som lå i sjøen.

ULYKKE: Helikopteret styrtet ved en holme like utenfor Turøybrua. Øyenvitner melder om en eksplosjon og kraftig brann etter styrten. Foto: Rune Meyer Berentsen

Det er observert vrakrester både på Litleskori og i vannet, ifølge Hovedredningssentralen. Flere øyenvitner har fortalt til BT hvordan rotoren til helikopteret falt av før det gikk i bakken.

– Rotoren er funnet på land et stykke unna, mens helikopteret er lokalisert på 5-7 meters dyp i sjøen, sier pressetalsmann John Sjursø ved Hovedredningssentralen på Sola.

Det er lagt ned flyforbud og forbud mot bruk av droner i området. Ifølge Sjursø er det startet forberedelser til heving av helikopteret.

13 DØDE: Redningsaksjonen ble formelt avsluttet klokken 17 fredag ettermiddag. Det søkes fortsatt etter to personer som antas omkommet. Foto: RUNE NIELSEN

– Stort sett gått i oppløsning

– Tilbakemeldingen vi har fått tyder på at helikopteret stort sett har gått i oppløsning, sier Bjørn Jarle Åmlid ved HRS.

Ulykken skjedde litt før klokken 12. Data fra Flightradar 24 viser at helikopteret mistet både kraftig fart og høyde, inntil registreringen sluttet.

Helikopteret styrtet ved en holme like utenfor Turøybrua. Øyenvitner melder om en eksplosjon og kraftig brann etter styrten.

Ambulansebåt, redningsskøyten «Kristian G. Jebsen», båter fra brannvesenet, Forsvaret og Røde Kors deltok i redningsarbeidet, i tillegg til flere redningshelikoptere og mannskaper fra Sivilforsvaret. Kystverket satte inn et fly med varmesøkende kamera.

STOR AKSJON: Alle nødetater, Sivilforsvaret, Forsvaret, Kystverket og Røde Kors deltok i redningsarbeidet. Foto: Tor Høvik

– Rotoren falt av

Flere vitner sier de så rotoren falle av helikopteret før det styrtet.

– Idet jeg så opp løsnet rotoren og forsvant for seg selv nordover. Etterpå dreide helikopteret nordover, og jeg så at det brant på toppen av helikopteret, der som rotoren er festet. Det tok altså fyr i festet før det styrtet, slik jeg så det.

Det sier John Atle Sekkingstad, som ble vitne til helikopterstyrten fredag.

Et annet vitne sier han så deler av rotoren ligge strødd på Toftøy, nord for avkjørselen til Turøy.

ØYEVITNE: – Vi hørte noen rare lyder, og at helikopterlyden sluttet. Jeg så ut, og da gikk det rett i bakken, sier vitne Vegard Turøy. Foto: Rune Nielsen

Alt av mannskap kalt inn

Alt av tilgjengelig mannskap i Vest politidistrikt er kalt inn for å bistå i situasjonen. Dette omfatter også etterforskere og krimteknikere.

Inge Morild, professor og rettsmedisiner ved Gades institutt i Bergen, bekrefter overfor BT at det blir en identifikasjonsprosess etter styrten. Den skal styres av Kripos’ ID-gruppe.

Tannleger, patologer, politi og andre vil delta for å hjelpe de pårørende, opplyser Morild.

Presseansvarlig Ida Dahl Nilssen i Kripos sier at hele ID-gruppen er aktivert og reiser over til Hordaland.

Kripos sender 20 personer

Gruppen har som oppgave å fastslå identitet når mange omkommer samtidig.

– Det er en ganske stor gruppe som reiser over. Vi vil også bistå med andre kriminalteknikere som skal bistå med etterforskningsmessige undersøkelser.

Kripos planlegger å sende rundt 20 folk.

– I tillegg til det igjen bistår vi også med å organisere det taktiske politiarbeidet. Dette gjøres av Kripos' etterforskningsledere som allerede er i Hordaland i forbindelse med andre saker, sier Nilssen.

svp://103109

Stanset helikoptertrafikk

Lufthavnsjef Aslak Sverdrup sier de har slått full alarm på Bergen lufthavn Flesland.

– All helikoptertrafikk er stanset. Den øvrige trafikken går som normalt, sier Aslak Sverdrup, Avinor-sjef på Flesland.

Han sier at Avinor fremdeles har krisestab. De har også en redningsbåt ved havaristedet som deltar.

CHC Helikopter Service vurderer fortløpende om helikoptertrafikken til Nordsjøen skal gjenopptas med andre typer enn ulykkeshelikopteret, som har fått flyforbud av Luftfartstilsynet. Også britiske luftfartsmyndigheter har gitt flyforbud til den aktuelle helikoptertypen.

Selskapet hadde to av sine mannskaper på ulykkesflygningen.

– Vi har informert pårørende til våre to ansatte og gjør det vi kan for å støtte de og våre øvrige ansatte, sier pressetalsmann Claus Sonberg.

ULYKKE: Helikopteret gikk fra Gullfaks B til Flesland, ifølge redningsleder Bjørn Jarle Åmlid ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge. Foto: Christian Nicolaisen

Pårørendesenter i Bergen

Selskapet har satt kriseledelse på Sola og har løpende kontakt med Hovedredningssentralen og Statoil.

Det er Statoil som har ansvar for styring og beredskap i forbindelse med helikoptertrafikken i Nordsjøen. Sentralen ligger på Sandsli i Bergen.

– Vi mønstrer vår beredeskapsorganisasjon nå for å ta oss av hendelsen med helikopteret. Mer kan jeg ikke kommentere nå, sier pressetalskvinne Elin Isaksen i Statoil.

Statoil har opprettet et eget pårørendesenter i Bergen. Oljeselskapet har også et eget pårørendenummer: 800 500 20.

Politiets pårørendetelefon er nå stengt. Pårørende som ønsker kontakt med politiet kan ringe 02800 og be om å få snakke med Vest politidistrikt.

SMELL: Hovedredningssentralen på Sola bekrefter at et helikopter er meldt savnet, og at det skal ha styrtet ved Turøy. Foto: Christian Nicolaisen

SMELL: Hovedredningssentralen på Sola bekrefter at et helikopter er meldt savnet, og at det skal ha styrtet ved Turøy. Foto: 2211-tipser

Publisert: