Etterforsker videre hvorfor hun drepte ektemannen

Hun har tilstått å ha drept ektemannen Helge Irgens, men ikke å ha planlagt det. Nå blir enken (31) sittende videre i varetekt.

VILLE HA MER: Politiadvokat Inger-Lise Høyland ba om at enken (31) ble varetektsfengslet for åtte nye uker. Nordhordland tingrett ga henne medhold i fire. Enken sitter i varetekt med brev- og besøksforbud.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I dag ble den nå 31 år gamle filippinske kvinnen varetektsfengslet for fire nye uker. Hun tilsto denne måneden til politiet at hun i affekt hadde drept sin ektemann Helge Irgens (61) i fjor sommer.

Politiet ba om varetekt for åtte uker fremover, men Nordhordland tingrett besluttet å fengsle henne videre i fire.

Til politiet har enken nå forklart seg flere ganger, ifølge politiadvokat Inger-Lise Høyland.

Ettergår hennes forklaring

Flere etterforskningsskritt gjenstår for politiet. Ett av dem:

— Vi ettergår hennes forklaringer for å finne ut om de er riktige, sier Høyland.

DRAPSSIKTET: Den 30 år gamle konen er siktet for overlagt drap.

Kvinnen møtte ikke selv i Nordhordland tingrett torsdag ettermiddag. Pressen ble også kastet ut av tingretten, etter at politiet ba om lukkede dører.

25. juni i fjor ble Helge Irgens funnet død i sitt hjem i Sund kommune. Han var forgiftet av kullos og døde på soverommet.

En uke etter fikk politiet muntlig vite at det var mistanke om kullos i mannens blod. Først to måneder senere gikk drapsalarmen.

Den filippinske ektefellen hans ble avhørt, men ikke siktet. Da kvinnen kom tilbake til Norge etter en ferie i hjemlandet Filippinene 17. februar i år, ble hun pågrepet og siktet for overlagt drap. Politiet mener altså at hun planla drapet nøye.

Strengere straff

Kvinnen selv nekter for at drapet skjedde med overlegg, og har tilstått såkalt forsettlig drap. Det vil si at handlingen var tilsiktet, men ikke nødvendigvis planlagt.

Les også

Innrømmer drap på ektemannen

Les også

Mistenker at Irgens døde i påsatt brann

Dette fester ikke politiet lit til, og har opprettholdt siktelsen om at drapet skjedde med overlegg.

Blir hun dømt for overlagt drap, kan hun vente seg langt strengere straff enn dersom hun finnes skyldig i forsettlig drap.

Irgens var både kullosforgiftet og neddopet med medikamenter da han ble funnet død. Enken varslet selv ambulanse om dødsfallet. En polititeori er at det var et kontrollert branntilløp i timene før dødsfallet. Dette branntilløpet produserte så nok kullos til å drepe Irgens.

Kvinnen skal ha søkt på nettet for å finne drapsmetoder, har BT tidligere fortalt.

Skal avhøre moren

Fortsatt skal vitner avhøres. Kvinnens mor, som bor et annet sted i Norge, er blant dem. Hun er allerede avhørt, men politiet ønsker nye samtaler med henne.

— Vi må etterforske bredt og ikke etter en spesiell teori. Så lenge etterforskningen er pågående, mener vi det foreligger bevisforspillelsesfare. Derfor kan vi ikke kommentere hvilke bevis vi har, sier Høyland.

Slik utviklet saken seg etter at Irgens ble funnet død i sin egen seng, 25. juni i fjor:

  • Juni: Obduksjonen foretas 26. juni. Allerede her mistenker rettsmedisiner Peer Lilleng en unaturlig død.
  • Juli: 3. juli varsler Lilleng en krimtekniker, som igjen varsler etterforskningsledelsen.
  • August: Rundt 17.-18. august kommer analysesvarene fra Folkehelseinstituttet som bekrefter kullosforgiftning. Konklusjonen blir muntlig videreformidlet til politiet.
  • September: Den endelige obduksjonsrapporten er klar 4. september og blir oversendt politiet. Her fikk politiet dødsårsaken for første gang skriftlig. Det førte til at politiet iverksatte etterforskning og avhørte enken.
  • Oktober: Enken blir siktet for falsk forklaring.
  • November: Kripos blir koblet inn, og får i oppgave blant annet å gjennomgå datautstyr.
  • Desember: Enken reiser til Filippinene 4. desember. Hun avklarer dette med forsvareren. Først to og en halv måned senere returnerer hun til Norge.
  • Februar: 17. februar ble kvinnen pågrepet og siktet for overlagt drap da hun landet på Oslo lufthavn Gardermoen.

BT har torsdag ikke kommet i kontakt med Jannicke Keller-Fløystad, kvinnens forsvarer. Advokat Helge Wesenberg møtte for henne i fengslingsmøtet, men ønsker ikke å uttale seg til media.

Enken er filippinsk statsborger. Hun kom til Norge i 2007, og flyttet sammen med ektemannen Irgens.

Publisert: