Det er en mørk vinterdag i Bergen sentrum. Klokken har ennå ikke blitt åtte, og et rush av biler og busser suser forbi ærverdige Bergen Handelsgymnasium i Kalfarveien.

På begge sider av gaten er mennesker på vei til jobb og skole.

Elever som skal rekke første skoletime løper over gaten uten å bry seg om bilene som kjører forbi.

Få bruker refleks, men krysser likevel gaten ubekymret.

Praktisk og kul

— Vi ville lage en kul refleks for unge som vil gjøre dem synlige i trafikken, men som likevel var enkel og stilren, forteller elev på Bergen Handelsgymnasium, Stian Landaas (18).

Sammen med to medelever startet han i september ungdomsbedriften «Vær synlig UB», som produserer praktiske og tøffe refleksarmbånd, med plass til mobil.

De stilbevisste guttene brukte lang tid på å planlegge hvordan armbåndet skulle se ut, og fikk god hjelp av en teknisk tegner og ALF senter for arbeidslivstrening, som produserer båndene.

— Vi ville holde det så stilrent og enkelt som mulig, forteller Landaas som er daglig leder i ungdomsbedriften.

Foreløpig har de solgt omtrent 30 bånd til lærere og bekjente, men håper de andre elevene på skolen vil fatte interesse for refleksen etter hvert.

De planlegger å sette opp en stand på skolen hvor de skal selge bånd, og har opprettet egen gruppe for bedriften på Facebook.

Passer til trening

Armbåndet er laget i samme materiale som treningstights, slik at det skal være lett, og sitte godt på armen.

Det er sort med to refleksstriper, og har en enkel design.

— Refleksarmbåndet er så lett at man ikke merker at det er utenpå jakken, og så trenger du heller ikke ta det av og på, forteller Hans Jørgen Jacobsen (17) som er pr.- og markedsansvarlig.

Han forteller at det også er ypperlig til trening fordi det har plass til mobil.

Mer bevisst etter øvelseskjøring

Bedriften ble startet som en del av faget «Entreprenørskap og bedriftsutvikling», og med stipend fra Sparebanken Vest skal de fortsette driften frem til slutten av mai.

Refleksbåndene selges for 150 kroner stykke, og guttene håper de vil gå med overskudd innen skoleåret er over.

Entreprenørene forteller de er blitt mer opptatt av å bruke refleks etter at de satt seg bak rattet for første gang.

— Når du går ute i mørket tenker du at bilene ser deg, men med en gang du begynner å kjøre bil, lærer du at det ikke stemmer, sier Lars Otto Torsvik.

Nå passer han på at han alltid bruker refleks når det er mørkt, og håper andre ungdommer vil følge hans eksempel.

Folk i sentrum dårligere enn på bygden

Sverre Kristoffer Jensen har kjørt buss i 18 år, og har hatt flere skumle situasjoner på veien på grunn av fotgjengere som ikke bruker refleks.

— Fotgjengere som ikke har refleks er et mareritt for oss som kjører buss, fordi de går i ett med omgivelsene og man ser dem så sent. Da kan det fort oppstå farlige situasjoner hvis man ikke klarer å stoppe i tide, sier han.

Jensen erfarer at det er spesielt ungdom og voksne som er dårlige til å bruke refleks, og at folk i sentrum er sløvere med refleksbruken enn de som bor i mer landlige omgivelser.

Han roser guttene for prosjektet, og er enig i at det er nødvendig med et produkt som kan appellere til unge.

— Jeg synes det er helt konge at guttene har engasjert seg i denne saken, og at de har funnet på noe som er lett å ha med seg og bruke, samtidig som det fungerer i trafikken, sier Jensen.