- Veldig fint at han beklager på det sterkeste

Monikas mor synes beklagelsen fra politimesteren var både uventet og overraskende - men er glad for at den kommer.

Publisert Publisert

MOR OG DOTTER: Monika Sviglinskaja (8) bodde flere år på Sotra, etter at hun fulgte moren Kristina fra hjemlandet Litauen til Norge. Hun døde 14. november i 2011. I dag beklaget politimesteren den mangelfulle etterforskningen på det sterkeste overfor Monikas mor. Foto: PRIVAT

  • Ørjan Torheim
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I 14-tiden mandag fulgte Stig Nilsen pressekonferansen der politiet i Hordaland kommenterte granskningen av Monika-saken.

Hun synes beklagelsen kom seint, men er glad for at den kommer

Stig Nilsen, bistandsadvokat for Kristina Sviglinskaja

Nilsen representerer Kristina Sviglinskaja, Monikas mor.

Les også

Politimesteren om Monika-saken: Beklager på det sterkeste

Les også

Varslerens advokat: Godt å bli hørt

På pressekonferansen gikk politimester Geir Gudmundsen ut og beklaget på det sterkeste den ekstrabyrden Monikas mor har lidd som følge av politiets dårlige arbeid.

— Veldig fint

— Det er veldig fint at han beklager på det sterkeste den ekstrabelastningen Kristina har fått gjennom etterforskningen. Det tok veldig lang tid før det kom en så tydelig beklagelse. Men det viktige er at den kom, sier Nilsen.

Også i oktober i fjor, noen dager etter pågripelsen av mannen som er drapssiktet i Monika-saken, tok Gudmundsen selvkritikk. Men verken Monikas mor eller advokaten opplevde det som en så ekte beklagelse som dagens.

Advokat Nilsen tok umiddelbart kontakt med Monikas mor etter dagens pressekonferansen.

— Da hun fikk overbrakt den beklagelsen, sa hun «Oh my God». Hun sa det var veldig uventet og at hun ble overrasket. Hun synes beklagelsen kom seint, men er glad for at den kommer, sier Nilsen til BT etter å ha snakket med moren.

Sterk kritikk

Den opprinnelige Monika-etterforskningen fikk mandag slakt i en fersk granskningsrapport fra en arbeidsgruppe oppnevnt av Riksadvokaten.

I etterkant av den gikk Nilsen ut med en pressemelding om Monikas mors syn på rapporten.

— Hun fikk ingen sterke reaksjoner på rapporten. For henne var den som forventet. Den bekrefter de feilene og manglene vi har påpekt helt siden starten av saken, sier Nilsen.

Mistenkt for innbrudd

I rapporten kommer det frem at politiet hadde en teori om at Monikas mor kunne ha fingert innbruddet i huset for å dekke over et selvmord - angivelig på grunn av sin katolske tro.

Advokat Nilsen sier denne teorien er noe Monikas mor har fått vite om, men at hun aldri ble konfrontert med det under etterforskningen.

— Det var mer mellom linjene det kom frem. Moren er blitt kjent med den teorien etterpå, men den ble aldri frontet som noen teori for henne da, under den opprinnelige etterforskningen.

- Hva tenker hun om det nå i ettertid?

— Jeg ville ikke kommentere det konkret.

Kristina Sviglinskajas advokat sier det viktige for henne nå er etterforskningen som skjer nå, i den gjenopptatte Monika-saken.

— Og hun er optimistisk slik som saken står i dag. Nå blir hun også tatt på det absolutte alvor når hun kommer med innspill.

- Nyttig og bra

Kristina Sviglinskaja er for øyeblikket i Litauen. Men hun var senest sist uke i Bergen for å være med på gjennomgangen av de nye saksdokumentene i den gjenopptatte Monika-saken.

— Det er noe vi vil bruke flere uker på i tiden fremover. Kristinas vil være med på det fordi hun opplever det som nyttig og bra. Selv om ting hun leser kan være tungt og gi sterke reaksjoner, så er dette viktig for henne, sier advokat Nilsen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Var ikke ny DNA-teknologi

  2. Sterk kritikk av politiets arbeid i Monika-saken

  3. Kripos utelukket selvmord

  4. Varsler kritikk av politiets jobb i Monika-saken

GLAD OG OVERRASKET: - Da hun fikk overbrakt den beklagelsen fra politimesteren, sa hun «Oh my God». Hun sa det var veldig uventet og at hun ble overrasket, sier advokat Stig Nilsen. Han representerer Kristina Sviglinskajas, moren til Monika. Foto: Rune Sævig

BT anbefaler

Paret fra Fana var lei av det travle livet. – I løpet av tre minutter bestemte vi oss.

– Det var jo helt skrullete det vi gjorde. Men vi var ikke aldeles bortreist heller.