Inne med et nødskrik

Partileder Liv Signe Navarsete fikk ingen drahjelp fra velgerne da hun i dag åpner landsmøte i hjemfylket. Med 13,9 prosents oppslutning er hun så vidt inne på Stortinget, viser BTs måling for april.

Publisert Publisert

KJEMPER I MOTVIND: Liv Signe Navarsete får ingen drahjelp når hun i dag innleder Senterpartiets landsmøte i Loen i Stryn. På den siste BT-målingen er hun så vidt inne på Stortinget. I tillegg er forholdet hennes til Ola Borten Moe (nr. 2 fra høyre) igjen blitt aktualisert gjennom VG-journalist Elisabeth Skarsbø Moens biografi av nestleder Borten Moe. ARKIVFOTO: BERIT ROALD, SCANPIX

Partibarometer Sogn og Fjordane april 2013.pdf

Sammen med Nord-Trøndelag regnes Sogn og Fjordane for å være Senterpartiets viktigste bastion. Siden stortingsvalget i 2009 har det gått kraftig nedover. Mens 25,2 prosent av samfylkingene stemte på Navarsete i 2009, sier bare 13,9 prosent at de ville gjort det samme om det var stortingsvalg i morgen. Det viser den ferske meningsmålingen som Respons har utført for BT og NRK.

— Dette er altfor dårlig. Vi hadde nesten det dobbelte ved siste stortingsvalg, så nå må vi brette opp ermene, sier Navarsete.

Hun trøster seg med at hun på forrige BT-måling i oktober 2012 var ute av Stortinget med en oppslutning på 13,1 prosent.

— Akkurat nå er Senterpartiet inne, men de skal ikke mange desimalene ned før de er ute. Høyre er nærmest til å ta mandatet deres, forteller Idar Eidset i Respons Analyse.

Lekkasjer gir håp

Målingen betyr at partileder Liv Signe Navarsete ikke får med seg sårt tiltrengt drahjelp fra hjemfylket når hun klokken ti i dag taler til 270 partifeller på landsmøte i Loen i Stryn. Høyre er størst i BTs måling med en oppslutning på 29,0 prosent, mens Arbeiderpartiet har 27,1 prosent oppslutning.

— Senterpartiet ser ut til å ligge stabilt på et nivå rundt halvparten av det som de oppnådde i 2009. Det ser ut som Liv Signe-effekten er over i dette fylket, sier valgekspert Knut Henning Grepstad.

Han presiserer samtidig at Sp har et sterkt partiapparat i ryggen i fylket, og at de tradisjonelt har vært flinke å mobilisere inn mot valg.

— Sp har gode mobiliseringsmuligheter, men hvis det går riktig gale risikerer de å være ute. Senterpartiet er det store spørsmålstegnet i fylket nå, sier Grepstad, som tar det for gitt at Arbeiderpartiet og Høyre stikker av med ett mandat hver.

Navarsete ser ikke så mørkt på det. Hun mener vinden er i ferd med å snu, spesielt etter de siste lekkasjene fra Nasjonal transportplan.

— Vi har lagt frem fergefri E39, samt Stad skipstunnel. Det er flott å være førstekandidat og partileder fra Vestlandet når man kan gjøre slikt, og jeg har sjelden fått så mye positive tilbakemeldinger. De ser at det er noen som har jobbet for dette, sier hun.

Regjeringspolitiker

Navarsete mener også det er viktig for velgerne i hjemfylket at hun blir gjenvalgt.

— Å ha en person i toppen av maktapparatet er en fordel, men det er også et stort ansvar. Jeg er statsråd for hele landet, men er også opptatt av å hjelpe folk i Sogn og Fjordane med de utfordringene de har.

Valgekspert Knut Henning Grepstad har ingen god forklaring på hvorfor sogninger, sunnfjordinger og nordfjordinger ser ut til å ha snudd ryggen til fylkets eneste partileder.

— Det er vanskelig å være helt presis på hva det er. Jeg tror nok folk er fornøyd med å ha en så profilert representant i regjeringen, og det har også kommet flere viktige innspill når det gjelder E39 og Stad skipstunnel. Men dette er en av de merkelige motsetningene en av og til opplever. Uansett er det faktum at Senterpartiet sliter i bastionen Sogn og Fjordane neppe noen god nyhet for henne før landsmøtet på hjemmebane.

Borten Moe

Navarsete opplever i tillegg at påstander om hennes dårlige forhold til nestleder Ola Borten Moe igjen kommer på banen før et landsmøte. I BT i går fikk hun støtte fra tre sentrale partifeller på Vestlandet. Stortingsrepresentant Kjersti Toppe beskyldte sågar Borten Moe for å ha lammet partiet og gjort Navarsete til en dårligere partileder.

— Det er alltid godt med støtte, og jeg har følt på den støtten gjennom hele denne perioden. Men det er utrolig viktig for meg som leder å forene alle delene av partiet, sier Navarsete.

— Er forholdet til Borten Moe bedre i dag enn det var for ett år siden?

— Jeg opplever at vi har et veldig "all right" forhold nå. Jeg tror heller ikke folk rundt oss har opplevd de voldsomme motsetningene som har vært beskrevet i media, sier Navarsete.

Publisert