- Dette er et rop om hjelp!

Ordfører Trude Drevland (66) frykter å få hjerteproblemer slik flere i familien hennes har hatt. Nå skal hun gjennom et knalltøft treningsopplegg.

Publisert Publisert
 • Silje Dyregrov
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Dette blir heavy. Det kommer til å stoppe opp underveis, men jeg skal gi det jeg har, sier Drevland.

 • Følg Sprek på Facebook her!
 • Følg Sprek på Twitter her!
  Det er oppstart på «Bergens slappeste» og på første trening på Skansemyren idrettsplass skal de utvalgte deltakerne testes til det ytterste. Alle skal løpe 400 meter så fort de kan.

— Kom igjen! Gi alt!

- Jeg er død!

GA ALT: Trude Drevland har akkurat gjennomført 400 meter på 2.54. Foto: Jo Hjelle

Drevland og de syv andre deltakerne piskes ut i slapseføret av trenerne Fam Elgan og Tonje Sørlie. De fleste av de åtte deltakerne har valgt sofaen fremfor treningstøyet, og fettrik mat fremfor sunnere alternativer, de siste årene. Det merkes godt når 400 meter skal gjennomføres med maks intensitet.— Jeg er død, hviner Drevland, mens hun hiver etter pusten.

Hun har akkurat passert målstreken, ulastelig antrukket og med et like velfrisert hår som da hun startet på dagens utfordring. 400 meter er unnagjort på 2.54. Rom for forbedring, med andre ord.

— Nå har jeg et helt liv visst at løping og Trude Drevland ikke passer sammen. Jeg vet ikke hvordan jeg skal løpe og puste samtidig. Dette var forferdelig vanskelig og tungt, sier Drevland.

- Altfor glad i mat

Over 300 meldte seg på "Bergens slappeste". Drevland ble en av de åtte utvalgte. Hun lever et svært hektisk liv og beskrives som en energibunt, men har i årevis unngått både trening og et sunt kosthold.

— Jeg er altfor glad i god mat, og rører meg mindre enn jeg burde. Da jeg så at dere søkte etter «Bergens slappeste» var det bare å bryte sammen og melde seg på, sier Drevland.

Nå har jeg et helt liv visst at løping og Trude Drevland ikke passer sammen. Jeg vet ikke hvordan jeg skal løpe og puste samtidig.

- Mange vil kanskje tenke at det var et PR-stunt fra din side?

— PR-stunt? Nei, dette er et rop om hjelp. Jeg klarer ikke hjelpe meg selv, sier Drevland.

Faren fikk hjerteinfarkt

Hun har en ekstra motivasjon for å melde seg på. Hun kommer nemlig fra en familie som er arvelig belastet med hjerteproblemer.

— Min far fikk hjerteinfarkt relativt tidlig, og jeg nærmer meg den alderen han fikk det i. Min søster har også hatt problemer med hjertet. Heldigvis gikk det bra med begge, sier Drevland.

Hvert år faller omkring 2500 nordmenn om med plutselig, uventet hjertestans, og forskning viser at foreldre, søsken og barn har vesentlig større risiko for å få hjerteproblemer enn resten av befolkningen.

— Jeg har ikke fått noen signaler på hjerteproblemer, men jeg vet at signalene kan komme fort dersom jeg ikke gjør noe med min fysiske tilstand. Jeg er i en alder der dårlig fysisk form, kombinert med å være glad i mat og drikke, ikke er det smarteste i verden, sier Drevland.

— Vi har et ansvar

Hun har lange og hektiske dager som ordfører, så trening har hun ikke tatt seg tid til. Det merkes på kroppen.

— Jeg merker at når jeg anstrenger kroppen fysisk, så sier kroppen klart fra at dette er et område jeg ikke har lyktes med. Da får jeg dårlig pust og blir veldig fort sliten, sier Drevland.

Nå vil hun ha bedre kostholds- og treningsvaner, slik at åtteukersprosjektet medvirker til en varig livsstilsendring.

— Om jeg går ned noen kilo, så er det en bonus. Det viktigste er at jeg kommer i bedre form og at jeg får lyst til å fortsette, sier Drevland.

Tall fra Helsedirektoratet viser at kun hver femte nordmann følger anbefalingene om å være i daglig, moderat fysisk aktivitet i 30 minutter. Det håper Drevland at det vil bli en endring på.

— Vi har et ansvar både for egen generasjon og neste generasjon. Vi må være gode eksempler for unge mennesker som ikke er nok fysisk aktive og spiser ting de ikke burde oftere enn en gang i uken, sier Drevland.

- Hun stiller på lik linje

Trener for "Bergens slappeste", Fam Elgan, har mål om at ordføreren vil få stort utbytte av det åtte uker lange treningsopplegget.

— Målet er at hun skal få bedre utholdenhet og bli sterkere i kroppen. Vi ønsker også å vise henne at det er mulig å få tid til trening, selv om hverdagen er hektisk, slik at hun kommer inn i en livsstil hun kan holde etter at disse åtte ukene er over, sier Elgan.

- Hvordan er det å piske ordføreren rundt, da?

— He, he. Hun stiller på lik linje som alle de andre deltakerne. I min gruppe er det jeg som bestemmer, så alt sånt legger vi fra oss på utsiden av treningslokalet, sier Elgan.

De andre åtte deltakerne blir presentert i artikler og videoer i Bergens Tidende og på bt.no i ukene som kommer.

SKAL I FORM: Trude Drevland har ryddet kalenderen og begynt å trene sammen med syv av Bergens dårligst trente. Her er hun på plass under gårsdagens økt. Foto: Silje Robinson

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Politiet på Vestlandet får 57 nye stillinger: Her skal de jobbe

Politiet i Voss og Os har ikke vært bemannet om natten med aktive patruljer. Det blir det slutt på.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Dette må du vite om busstreiken

 2. Gulen: Fant person i sjøen etter omfattende leteaksjon

 3. Da Monicas tante døde av covid-19, skjønte hun at det var alvor. – Vi har nesten ikke hatt noen inne hos oss siden mars

 4. Helse Bergen: Nedadgående trend i antall smittede

 5. Sønnen fikk hjerneskade etter bunkerfesten: – Livet hans er satt flere år tilbake

 6. Da Dagfinn ikke kunne gå i begravelsen til tanten, skjønte han alvoret