Slik brukte Sara og Mailinn 8. mars

Det ble bråk da FpU demonstrerte for strippeklubb i Bergen.

DEMONSTRERTE: Mailinn Skaftun (til venstre) og Sara Økland droppet de ordinære kvinnedag-arrangementene i Bergen og markerte i stedet sin støtte for strippeklubben Dreams. Her er de sammen med FpU-kollegene Tristan Dupré og Christoffer Thomsen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Fremskrittspartiets Ungdom i Bergen markerte kvinnedagen på en uvanlig måte. Rundt ti FpU-ere stilte opp i regnet torsdag kveld med en nymalt plakat for å vise sin støtte til Dreams Showbar.

Sara Økland og Mailinn Skaftun, henholdsvis politisk nestleder og styremedlem i Bergens-laget, frontet aksjonen.

— Dette var vår ide. Det er nøye planlagt. Vi har malt i hele dag. Vi var også i møte med Dreams mandag, sier de to til bt.no.

Møtte strippesjefen

Økland sier at de møtte daglig leder Geir Carlsen på strippeklubben i Bergen sentrum for å få en innføring i bransjen.

Dette var vår ide. Det er nøye planlagt. Vi har malt plakaten i hele dag. Vi var også i møte med Dreams mandag Sara Økland og Mailinn Skaftun, FpU Bergen

— Det var første gang jeg var på strippeklubb. Vi ville lære om stedet. Det handler også om å støtte næringslivet. Dreams er blitt sjikanert, og det er det ikke belegg for, sier Sara Økland.

Mailinn Skaftun sier at de ikke hadde tid til å delta på kvinnedag-arrangementene på Torgallmenningen tidligere på dagen. De var opptatt med å lage plakaten med påskriften «Kropp er topp - stripping er også et yrke. FpU».

Les også

Unge Venstre og FpU vil ha bordell i Bergen

Samtidig kommer nyheten om at FpU og Unge Venstre ønsker at lovlige bordeller skal prøves ut i Bergen.Jentene er ikke enige i at det er ufint å demonstrere for en strippeklubb på selveste kvinnedagen.

— Hva sier venninnene deres til at dere står her på 8. mars og demonstrerer for stripping?

— Jeg har fått flere reaksjoner etter at vi la ut en melding på Facebook, også fra folk jeg kjenner. De fleste har vært positive, sier Sara Økland.

Paroler mot sexkjøp

FpU-demonstrasjonen skjedde bare timer etter at 400-500 personer, de fleste av dem kvinner, samlet seg på Torgallmenningen et par hundre meter unna for å markere kvinnedagen.

Der gikk Agnete Strøm i Kvinnefronten hardt ut mot den samme klubben. Hun viste til at Dreams har hyret strippere fra et estisk byrå der lederen nå er arrestert for hallikvirksomhet.

— Stripping genererer prostitusjon og kriminalitet, sa hun og fikk støtte av Jette Christensen:

Les også

- Forby au pair-ordningen

— I dag skal vi feire både stemmeretten, pappapermen og sexkjøpsloven, sa stortingsrepresentanten fra Arbeiderpartiet.

«Grunnløse påstander»

Så overtok altså Fremskrittspartiets Ungdom.

— Aksjonen er støtte til en bedrift og en daglig leder som har blitt sjikanert, ærekrenket og opplevd hærverk de siste to årene. Vi og Dreams Showbar anser Kvinnebevegelsens påstander som grunnløse ettersom blant annet politi og arbeidstilsyn flere ganger har gått grundig gjennom bedriftens rutiner uten å avdekke mangler, skrev FpUs nestformann i Hordaland, Tristan Dupré, i pressemeldingen.

— Kvinnene som arbeider på Dreams er ikke utsatt for trafficking, men har valgt sitt yrke etter egen fri vilje. Noen av kvinnene er også selvstendig næringsdrivende og har sine firma registrert i Brønnøysundregistrene, sier Dupré.

Han peker også på en artikkel på bt.no der en av kvinnene fortalte at hun kunne tjene opp mot 70.000 kroner i måneden - fullt lovlig.

Les også

Her gjør hun seg klar til å strippe

— En forutsetning for et fritt samfunn er retten til å ta upopulære valg, enten en kvinne vil jobbe som stripper eller konsulent. FpU mener moral og lov skal skilles og tar kvinners yrkesvalg på alvor, sier Dupré.

Motdemonstrasjon

Han regnet med - og håpet på - motaksjoner. Til slutt dukket det opp en gruppe fra Front mot salg av kropp.

De hadde sin egen parole mot FpU, og det ble hissig stemning. Flere i FpU-leiren hevder de ble truet.

— De truet meg, svarer Dupré.

Det avviser Lars Storrøsæter i Front mot salg av kropp organisasjonen overfor bt.no.

— Ja, vi var utenfor der. Vi viste en banner. Vi har brukt vårt demokrati. Vi synes det er alvorlig at det kommer påstanden om at vi har truet med vold. Det stemmer ikke, sier han.

Ottar kom ikke

Kvinnegruppen Ottar lot seg derimot ikke provosere til kamp, men lokallagsleder i Bergen, Ane Kristine Aadland, er klar i sin omtale av arrangementet:

— FpU har en tradisjon for å prøve å jazze opp feminister på 8. mars, men jeg kan ikke tenke meg noe mer harry enn å ha en demonstrasjon for en strippeklubb på Kvinnedagen. En klubb som holder de kvinnelige ansatte under overvåkning. Vi har lest om agenten deres og sett dokumentaren fra Oslo, sier hun til bt.no.

— Jeg klarer likevel ikke å hisse meg opp over dette. Jeg tenker ja ja. Jeg setter pengene at de blir mindre enn ti personer, og at ingen gidder å komme og banke dem opp, sa Aadland på forhånd.

— De håper vel at vi blir sinte, men det blir ingen motaksjon. Det får være grenser. Vi bruker kreftene på de som er en trussel, sier hun.

- Men Fremskrittspartiet er et stort parti?

— Vi gidder vi ikke å motdemonstrere mot en gruppe tenåringer i FpU som støtter en strippeklubb der eieren holder stripperne under kontroll i et hus på landet på ukjent sted.

Er strippeklubber ok? Si din mening i kommentarfeltet!

FIKK BRÅK: FpUs nestformann i Hordaland, Tristan Dupré, hevder han ble truet med vold av motdemonstranter torsdag kveld. Dette bildet er tatt ved en annen anledning, i 2011.
8. MARS-PAROLER: Slik så det ut på Torgallmenningen torsdag ettermiddag. Der gikk flere profilerte kvinner hardt ut mot Dreams.
Publisert: