— Vi har for lite kunnskap om brannmenn og kreft, og vi ser at det er viktig å komme i gang med mer forskning på yrkesbetinget kreft, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Derfor ga hun bort 200.000 kroner til forskning på brannmenn og kreft, under seminaret om kreftrisiko i brannyrket i Bergen torsdag.

- Veldig positivt

— Vi lever i en verden her i Norge der vi mener vi har en god arbeidshverdag, og tenker ikke på at dette angår oss. Men det gjør det og det er derfor vi nå har inngått et samarbeid med «Brannmenn mot kreft», sier hun.

— Det var veldig positivt og en hyggelig overraskelse. Dette vil være med på å fremskynde prosessen for oss, også opp mot våre lovgivere, sier Tommy Kristoffersen, som er leder for gruppen «Brannmenn mot kreft».

— Det at vi nå har fått med oss Kreftforeningen på laget, hjelper oss på vei, legger han til.

- Må redde våre liv

Generalsekretæren i Kreftforeningen forteller at de nå vil fortsette å støtte denne forskningen og også få andre til å støtte den. De vil også bidra til å få ut informasjon om hvilke tiltak som kan iverksettes på brannstasjoner.

— Vi skal jobbe for å få til en lovendring for yrkesskader. Det er en vei å gå, men jeg tror den er kortere enn fryktet. Mange andre land har allerede jobbet lenge med dette. Og dette er land vi kan sammenligne oss med, sier Ryel.

— Folk forventer at jeg skal risikerer helsen min for å redde livet deres, da forventer jeg at de samme folkene nå hjelper oss og redder våre liv, sier Kristoffersen.