Falske positive prøver

Norske leger får kritikk for ikke å ta flåttofre på alvor. Folk reiser ut av landet for å bli testet og få behandling.

  • Bergens Tidende
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

— Er dere rett og slett for dårlig på dette?

— Mange leger har stor innsikt, men vi er kanskje ikke alltid like flinke til å forklare kompliserte sammenhenger overfor pasientene, sier overlege Halvor Næss ved Nevrologisk avdeling, Haukeland Universitetssykehus.

Komplisert

— Det er ikke alltid like lett å sette klart likhetstegn mellom borreliablodprøver og sykdomssymptomer. Man kan være syk av andre årsaker, selv om man får påvist positiv borreliasmitte. Blodprøver kan være falskt positive. Derfor må alle blodprøvesvar tolkes i lys av symptomene, og det kan være vanskelig, sier Næss.

— Hvis sannsynligheten er lav for at pasienten har borreliasykdom, blir det for eksempel feil å behandle med store mengder antibiotika. Da kan pasienten sitte igjen med en helt annen sykdom som forblir ubehandlet. Dette kan skje hvis pasienten er så fokusert på borreliablodprøven at alle symptomer automatisk blir knyttet til den. Dessverre når vi ikke alltid frem. Jeg tror mye av forklaringen på sviktende tillit ligger her, sier Næss.

Flere blir bitt

— Har flåttfrykten økt de siste årene?

— Utbredelsen av flått har økt. Det er ikke rart folk er opptatt av dette. Borreliose er en alvorlig sykdom, men diagnosen kan være vanskelig å stille, til og med når borreliablodprøven er positiv fordi den altså kan være falsk positiv. Sykdommen utvikler seg i stadier, og antibiotikamengden tilpasses det stadiet man befinner seg i. I noen tilfeller er behandlingen langvarig, sier Næss.

Falske prøver

. - Er det mulig å ha borreliasmitte og være helt frisk?

— Noen kan ha bakterien i kroppen uten symptomer. Mange har også positiv borreliablodprøve uten å ha bakterien i kroppen. Dette er en av utfordringene vi møter når vi skal ta stilling til diagnose og behandling. Falske positive blodprøver er noe vi ser ved mange sykdommer, men er kanskje særlig vanlig ved borrelia. Jeg tror ikke utenlandske leger finner dette dilemmaet lettere å håndtere enn norske, sier Halvor Næss.

Han har forstått det slik at testen i Tyskland er for følsom. Derfor er den kontroversiell.

doc5zfeegu0qedw1uqb4dr.jpg
Publisert
BT anbefaler

– Jeg merket ikke at jeg kjørte over dem

En kvinne er tiltalt for å ha kjørt over flere personer.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Mer trøbbel i Arna: Bil gikk tom for strøm på E16

  2. – Derfor var ikke toget fullt, selv om det var merket som utsolgt

  3. Han startet butikk fordi familien trengte jobb. I fjor tok det helt av.

  4. – Da jeg så de andre gå i dusjen på Sammen, tenkte jeg at det var lurt

  5. Brann i enebolig på Askøy – én person er hentet ut

  6. – Jeg vil reise med tog, men er usikker på om Vy ønsker meg om bord