Når du våkner av at overnattingsgjesten din vasker kjøkkengulvet midt på natten, er det grunn til å bli bekymret.

Denne helgen har jeg besøk av at to personer som begge er dedikerte rydde- og vaskepersoner. De tåler ikke uorden eller overflater som ikke skinner. På forhånd har jeg vært usikker på hvilken strategi jeg skulle velge - skrubbe huset før de kom, eller lene meg tilbake, og la de ta julevasken for meg. Husmorgenet seiret, jeg vasket selv.

Den ene av dem var på besøk også i sommer. Mens jeg var på jobb, huserte hun rundt og jeg kom hjem til skinnende komfyrtopp, blankskurte skapdører og kjøkkenbenker så rene at Mattilsynet ville ha gitt henne medalje. Jeg var ikke sikker på om jeg skulle bli glad eller litt urolig. Hadde jeg det virkelig så rotete?

Om natten våknet jeg av at det plasket i en bøtte ute på kjøkkenet. Da lurte jeg virkelig på om det hadde klikket for henne. Fint å være renslig - men vaske midt på natten? Seriøst! Så skittent var det ikke her.

Jeg lot gjesten få utløp for sine lyster i fred, gjemte meg under dynen og skammet meg inn i sjelen.

Neste morgen kom forklaringen. Om natten hadde hun oppdaget at det lakk vann ut på gulvet fra et rør under vasken, og hadde tørket opp som best hun kunne.

Sjelden har jeg blitt så glad over en vannlekkasje.