I en leilighet i Bergen sitter familiefaren og laster ned filmer og PC-spill. Siden starten av 2000-tallet har han sikret seg tusenvis av filmer ulovlig. Frykten for å bli tatt er minimal.

Overvåkning av privatpersoners nettaktivitet, innhenting av navn på mistenkte og blokkering av nettsider med fildeling skulle bli resultatet av den nye åndsverkloven fra 1. juli i fjor. Men status etter 17 måneder, er at ingen så langt er dømt for å ha brutt den så kalte piratloven.

— Systemet står på og laster ned både natt og dag. Det er så mange som driver med dette, så jeg frykter ikke å bli tatt. Jeg har heller ikke inntrykk av at loven har påvirket miljøet på noen som helst måte, forteller familiefaren som ønsker å være anonym.

Lukkede nettsider

Han holder seg til lukkede nettsteder, hvor de nyeste filmene og spillene finnes lett tilgjengelig. Gjennom et godt rykte i miljøet har han fått tilgang til flere av sidene i både Norge og utlandet. God kvalitet og enkel tilgang er hovedårsaken til at han velger å bryte loven.

— Jeg laster ned både til meg selv og andre i familien. Ideelt sett skulle jeg ikke drevet med det, men fordelene er for store. Det er fildeling som gjelder, mener han.

Selv om frykten for å bli tatt er svært liten, tar han visse forhåndsregler. På den måten håper han å forsvinne under radaren om noen skulle prøve å ta de som driver med nedlasting i stor skala.

— Jeg unngår å bli en stor fisk som peker meg ut, forklarer han.

Overvåker ikke gutterommet

Nettopp det kan være avgjørende ifølge representant for filmbransjen og generalsekretær i Produsentforeningen, Leif Holst Jensen. Han mener det er det gledelig at det ikke har dukket opp saker knyttet til «piratloven». Samtidig ser han at det kan bety at det ikke overvåkes godt nok.

— Kostnadene og symbolverdien gjør at så få saker blir tatt til retten. Men det viktigste for oss er å ta de som tjener penger på det, ikke de som laster ned filmer på gutterommet, sier Jensen.Generalsekretæren mener det et har blitt en større forståelse for at bruk av film må gjøres i lovlige former. Likevel ser han at det fremdeles foregår mye ulovlig aktivitet.

— Tallene viser at problemet er omfattende, og vi hadde heller ingen tro på at dette skulle forsvinne helt etter at lovverket kom, forteller Jensen.

Ingen kontroll

BT har vært i kontakt med ni bakmenn som driver et norsk nettsted, hvor det pågår ulovlig fildeling. De over 17.000 brukerne deler her tusenvis av filer.

Alt fra filmer til TV-serier, dataprogrammer og skolepensum er tilgjengelig. Bakmennene hevder at de ikke har oversikt over hvor store mengder som lastes ned fra nettstedet, og avstår også fra ansvaret for hvorvidt sidens innhold er lovlig eller ikke.

— Det er den enkelte bruker som laster opp som må ta ansvar for at det han eller hun laster opp er lovlig å dele med andre. Vi går ikke inn og kontrollerer hvem som har lovlig rettighet eller ikke til å laste opp. Vi logger heller ikke hva brukerne deler seg imellom, men daglig legges det ut et antall nye filer, skriver de til BT.

- Vårt mål er oppnådd

I over ni år har nettstedet vært drevet og brukt aktivt. Oppstarten og driften beskrives av bakmennene som en dugnadsjobb. Ingen skal noen gang ha tjent penger på tjenesten.

— På den tiden vi startet opp, var det ikke mulig å få tak i filmer og TV-serier på en lovlig måte. Da måtte du gå til en videoforretning for å leie en fysisk DVD. Alt er drevet på dugnad og basert på frivillige gaver som gjør at vi kan betale for servere og lignende, skriver de.

Men nye tjenester som Spotify, Netflix og Viaplay har ført til en kraftig endring i bruken av nettstedet. Personene bak nettstedet mener endringene startet lenge før «piratloven» kom, og heller skyldes gode betalingstjenester enn truende lovverk.

I løpet av de siste syv årene er antallet aktive brukere halvert. Nedlasting av musikk fra siden er i dag nærmest ikke-eksisterende, og personene bak mener selv at deres aktualitet som tjeneste er i ferd med å forsvinne.

— Ungdommene nå til dags laster ikke ned på samme måte. Vårt mål er i stor grad oppnådd nå som det finnes gode lovlige alternativer. Da er vi blitt overflødige, skriver bakmennene.

Hva bør samfunnet gjøre med piratkopiering? Si din mening.