- Skoleskyting vanligst i middelklassestrøk

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk sier at det er visse strukturer som går igjen.

FORSKER: Ragnhild Bjørnebekk er voldsforsker ved Politihøgskolen i Oslo.
  • Ole Valaker
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Minst en gjerningsmann er død og minst 27 personer skal være drept etter skyting på Sandy Hook barneskole i Connecticut.

Minst 14 barn er blant de drepte, men et helt klasserom er ikke redegjort for, skriver Hartford Courant.

Les også

- Minst 27 drept på barneskole

Også skolens rektor og skolepsykologen er blant de drepte. Det er mistanke om to gjerningsmenn — den ene er faren til en elev. Han er også blant de drepte.

Tre grupper skyttere

— Man vet etter hvert ganske mye om dette i USA, og det er en del trekk som gjentar seg, både når det gjelder gjerningsmenn og skoler, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekktil NTB.

Hun snakker generelt om skoleskytinger og ikke om den konkrete saken i Newtown, Connecticut fredag kveld.

— Det er sjelden slike situasjoner oppstår på skoler der det er mye vold og andre problemer. De er hyppigst på skoler i hvite middelklasser, det vi nærmest kan kalle «en sosiologs idealsamfunn», forteller Bjørnebekk, som er ansatt som forsker ved Politihøgskolen.

Hun sier også at gjerningsmennene stort sett kan deles inn i tre grupper; personer med psykopatiske trekk, med psykotiske trekk eller personer som har vært utsatt for veldig mye i oppveksten.

— Det kan være krenkelser, vold, undertrykking, De kan ha fedre som selv har utøvd massakre eller noe lignende, forklarer Bjørnebekk. Hun legger til at når det er to skyttere som samarbeider, er det ofte én av de psykopatiske eller psykotiske som dominerer og får med seg en av dem som har hatt en utsatt oppvekst.

Skytterne kan også ha selvdrapstanker, og skytemassakre kan være en del av det Bjørnebekk kaller et «utvidet selvdrap» eller såkalt «suicide by police», en selvmordsaksjon hvor målet er at man selv skal bli drept av politiet til slutt.

— Utgangspunktet er ofte en personlig krise, og det kan være personer som har en sak å føre eller noe å hevne, legger Bjørnebekk til. Det passer særlig godt til den første gruppen skyttere, som lett blir krenket, selv der det kanskje ikke foreligger noen reell krenkelse. Og både skyttere med psykotiske og psykopatiske trekk kan ha storhetstanker.

Fascinert av våpen

— Det er også et viktig fellesstrekk at mange av dem har en sterk fascinasjon for våpen. Man har funnet barnebilder av skoleskyttere som har posert med våpen helt ned i seksårsalderen.

Bjørnebekk forteller også at mens de første gjerningsmennene ved skoleskytinger var voksne, har det vært skyttere så unge som 11 og 13 år gamle.

— Flere av dem har ikke engang avfyrt et våpen før, men har trent med dataspill. Vi ser blant annet at de skyter mot hodet, fordi det er dette som gir flest poeng i spillene.

Taushet

Et annet trekk som går igjen med skolene er at de ligger i områder hvor læreren og foreldrene kjenner hverandre fra før, kanskje helt tilbake fra oppveksten.

— Det kan gjøre det vanskeligere å ta opp problemer med barna. I tillegg har mange av skolene en «code of silence», som vil si at det ikke er noe system eller noen tradisjon for å formidle ting som er problematisk. Det gjelder både fra lærere til administrasjon og fra administrasjonen og videre.

Ønsker forbud

USAs president Barack Obama står fast på at han ønsker et forbud mot automatvåpen, melder NTB.

Det opplyser pressetalsmann Jay Carney i Det hvite hus etter skytemassakren på en barneskole i Newtown i delstaten Connecticut nordøst i USA.

— Men jeg syns ikke i dag er dagen til å diskutere våpenpolitikk, tilføyer pressetalsmannen.

Obama blir løpende oppdatert om skytemassakren, forteller Carney.

Er du i nærheten? Kontakt oss på 2211 (SMS/MMS), eller send e-post

REDDET: En mor løper i sikkerhet med sine barn.
OMRINGET: Store politistyrker rykket ut etter meldinger om skyting i skolens barnehageavdeling. Politiet fikk melding om skyting på skolen rundt klokken 09.40 fredag morgen lokal tid. I tillegg til politifolkene er politihunder samt ambulanser, andre nødetater og media samlet på stedet.
Publisert
BT anbefaler

«Sørg for å få de jævla voldtekts­mennene dømt», var noe av det siste Synnøve skrev

Hun ble forbannet da politiet henla overgrepsanmeldelsen hennes. To år etter hennes død skal regjeringen utrede loven…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Bygård evakuert i natt: – Én person til legevakten

  2. Kraftkommune vurderer å tilby strøm til 50 øre

  3. – Vi har mistet det som gjorde 90-tallet så fantastisk

  4. Her blir bilisten tatt i 127 km/t på E16

  5. – Aldri sett tilsvarende prisøkninger

  6. Irmelin vil leie ut til studenter: – Ingen tar kontakt