Organiserer velgeraksjon mot byrådet

Aksjonsgruppen «Åsane - vi bryr oss» jobber for velgerboikott av partier og kandidater som støtter skolenedleggelser og kutt i overføringer til idretten. 

FRUSTRASJONSMØTE: Skolebyråd Filip Rygg fikk klar melding under skoleaksjonen i Åsane. I går møtte Kjetil Jordal (til venstre) og Jan Olav Langeland utdanningsfraksjonen i Aps stortingsgruppe (med blant andre Hadia Tajik) for å fortelle som sin frustrasjon i møte med bystyreflertallet i Bergen. Nå vil de påvirke velgerne i Åsane frem mot høstens kommunevalg.
  • Pål Andreas Mæland
  • Krister Clausen Hoaas
  • Camilla Aadland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— Vi er allerede i gang med arbeidet. Det er satt i gang en underskriftskampanje og opprettet en Facebook-side. Det blir en god prosess frem mot valget, sier Kjetil Jordal.

Som leder for foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) på Haukås skole, leder for idrettslaget Hovding og en av drivkreftene i nærmiljøgruppen "Åsane nord, et godt sted å bo", kjenner Jordal godt til hva åsabuene er opptatt av. Nå er Jordal og en rekke foreldre, ledere og andre i bydelens mange FAUer, idrettslag og nærmiljøgrupper i ferd med å organisere seg i aksjonsgruppen «Åsane - vi bryr oss».

Går på kandidatene

— Engasjementet er veldig stort, sier Jordal.

Blant de involverte skal være store idrettslag som Hovding, Åsane, Flaktveit og Bergen Nord. Målet er klart. Velgerne skal få vite hvilke politikere som aksjonsgruppen mener kommer bydelens behov og ønsker i møte.

— Vi ønsker ikke å peke på partiene. Vi kommer til å konsentrere oss om noen saker og gå direkte på kandidatene, sier Jan Olav Langeland fra FAU på Salhus skole.

— Vi skal røyke ut kandidatens standpunkter i disse sakene og aller helst tvinge frem forpliktende løfter før valget, sier Jordal.

- Kan vippe flertallet

Aksjonsgruppen springer ut av skoleaksjonen som har jobbet for først å stoppe og siden reversere byrådets og bystyreflertallets vedtak om skolesammenslåinger og -nedleggelser i bydelen. I går møtte FAU-representanter fra seks Åsane-skoler ledelsen i Ap i Bergen, samt Arbeiderpartiets utdanningsfraksjon på Stortinget.

Så sent som på onsdagens møte garanterte Ap ved ordførerkandidat Marte Mjøs Persen at de vil reversere byrådets skolebruksplan, skulle det bli maktskifte i Bergen til høsten. Etter møtet snakket Langeland og Jordal om planene om velgeraksjonen som er på gang.

— Jeg har regnet litt på det. En aksjon kan flytte nok stemmer til å vippe flertallet i bystyret, sier Langeland.

At en slik aksjon vil kunne gi resultater, er de overbevist om.

— Selvfølgelig tror vi på dette, sier Jordal.

— Vi er 40.000 innbyggere her. Om noen år er vi 50.000. Det er klart vi kan ha noe å si, sier Langeland.

Idrettsaksjon

Også andre steder i Bergen er det bebudet velgeraksjoner. Der handler det imidlertid først og fremst om å få flere folkevalgte fra bydelen inn i bystyret.

Onsdag gikk Idrettsrådet i Bergen ut både i BA og BT og gjentok sin misnøye med byrådets idrettspolitikk. Ifølge Idrettsrådet satser det sittende byrådet for lite på idretten. Nå oppfordrer de sine medlemmer, med andre ord den organiserte idretten i Bergen, om å stemme på de partiene som taler idrettens sak i valgkampen.

— Jeg tror de partiene som legger frem et godt idrettsprogram vil gjøre det godt i valget, sa idrettsrådets leder Roar Andersen til BT.

I Arbeiderpartiet tar de imot aksjonistenes planer om velgeraksjon i Åsane med åpne armer.

- Flytte store velgermasser

— At vi møter dem er selvsagt helt bevisst. Vi vet at de er sterke og veldig godt organisert. Det har vi sett gjennom skoleaksjonen. De har samlet bydelen på en måte som gjør at de kan flytte store velgermasser og bli en kraft inn i valget, sier Aps skolepolitiske talsmann, Pål Hafstad Thorsen.

Han nekter imidlertid for at Ap gjør seg lekre for åsabuene og sminker politikken for å komme dem i møte.

— Nei. Vi står fast på politikken vi har hatt i mange år. Men når vi finner frem til felles synspunkter med de gode kreftene i Åsane, er det selvsagt bra.

Si din mening i kommentarfeltet under!

Publisert
BT anbefaler

«Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen»

Post Malone er verdens mest populære rapper. Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Kom deg ut for å grille så fort som mulig

  2. Disse avgangene er innstilt på Flesland

  3. På syv år har han kuttet gjelden med tre milliarder

  4. – Veien har på rekordtid blitt den største campingplassen i Bergen

  5. Mann (39) tiltalt for drap og drapsforsøk

  6. 20 år gammal vart han kalla eit «statsministeremne». Så vart det stille rundt Pål.