Speedglider styrtet ved Ulriken

En mann på 26 år ble fraktet til sykehus etter en speedglider-ulykke på Ulriken. Han styrtet 150 meter fra toppen.

Publisert Publisert

HER GIKK DET GALT: Her skal styrten ha skjedd, rundt 150 meter fra toppen av Ulriken. På bildet ser du personer som driver med paragliding. Ulykken skjedde med en speedglider. Foto: Tor Høvik

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det forteller Bjarte Rebnord, operasjonsleder hos Vest politidistrikt.

De fikk melding om hendelsen klokken 16.53 mandag ettermiddag.

– Hendelsen skjedde 150 meter fra toppen. Bratt lende-gruppen var på vei opp med Ulriksbanen, men snudde, etter at redningshelikopteret fikk personen med seg, forteller Rebnord.

Personen ble flydd til Haukeland universitetssykehus. Klokken 18.40 skrev Helse Bergen på sine nettsider at mannen er alvorlig skadet.

En politi-patrulje dro til toppen av Ulriken for å gjøre undersøkelser og snakke med vitner.

Les også

Mann (30) funnet død like ved Ulriksbanen

Håper på det beste

Politiet skrev først at det dreide seg om paragliding. BT har vært i kontakt med miljøet som forteller at det dreier om en speedglider.

En speedglider har høy fart og flyr nærmere terrenget enn en paraglider.

– Det var et par vitner som så at han løp et par ganger før han falt. Nå håper vi bare alle at det har gått bra med ham, sier Ronny Myklebust, medlem av Bergen Hanggliding og Paragliding klubb.

De som driver med speedgliding tar av fra en rampe oppe ved Ulriken. De lander ved Montana.

STOR AKTIVITET: Det var svært mange i luften da ulykken skjedde, ifølge vitner. Det har også vært stor aktivitet i luften i etterkant av ulykken. Foto: Tor Høvik

Var mange i luften

Myklebust forteller at det var gode forhold for paragliding og speedgliding mandag, og at det var mange i luften da ulykken skjedde.

Det er stort miljø for paragliding i Bergen, og Ulriken er et av de mest populære punktene å drive sporten fra. De fleste lander på Nymark, like ved Brann Stadion.

Myklebust forteller at Speedgliding er blitt spesielt populært de siste årene. Det er en slags krysning mellom en fallskjerm og paraglider.

Les også

Speedriding regnes som en av verdens farligste luftsporter. BTMagasinet har møtt de bergenske ekstremsporterne.

Fikk hjelp av sykepleiere

Torkild Groven var på vei opp på Ulriken for å prøve tandem paragliding for første gang, da han så en mann på bakken nede i terrenget.

Groven trodde først at personen lå og hvilte, men etter å ha gått forbi ble han plutselig veldig usikker.

– Jeg løp ned og oppdaget snart at det var en mann som trengte hjelp. Heldigvis var det to sykepleiere på tur som hadde kommet bort til ham. Det var virkelig hell i uhell. De ga ham god hjelp, og jeg spurte om de trengte bistand, forteller han.

Like etterpå landet redningshelikopteret på stedet. Groven og de andre hjalp til å bære 26-åringen. Han skal ha vært bevisst og snakket.

Klokken 11.10 tirsdag formiddag melder Helse Bergen at 26-åringen nå betegnes som lettere skadet.

FIKK HJELP FRA FLERE: Torkild Groven (30) var blant de første på ulykkesstedet og var en av flere som hjalp mannen. På bildet gjør han seg klar for tandem paragliding mandag ettermiddag. Foto: Tor Høvik

Høy fart

Trond Nilsen, sikkerhetsansvarlig og fagsjef i Norges Luftsportforbund, forteller at en speedglider kan fly dobbelt så fort som en paraglider.

– De kan fly opp i mot 70 kilometer i timen, sier han.

– Er det større risiko knyttet til bruk av speedglider kontra en paraglider?

– Det man kan si er at det å fly nærmere terrenget alltid innebærer en risiko. Kombinasjonen av høy hastighet og det å være nærme terrenget, skiller dette fra paragliding, sier han.

Han forteller at det er en økende interesse for speedgliding i Norge.

Publisert