Kortsvindlere herjer ved pumpene

Tre rumenere ble i går fengslet for å ha installert skimmerutstyr på en bensinstasjon i Odda. Flere og flere bruker nå bensinpumper til svindel.

Publisert:

Foto: Torill Sommerfelt Ervik

– Jeg tenker jo over muligheten for at noen kopierer kortet mitt, sier Anne Erstad. Hun fyller bensin i Sandviken etter en handletur i Åsane.

Oppslag i media har fått henne til å bli ekstra obs når hun betaler med kort.

– Når jeg betaler pleier jeg å kjenne etter om noe er løst, for sikkerhets skyld. Men jeg har ikke oppdaget noe ennå.

Frykter bevisforspillelse

Betjeningen på bensinstasjonen Best i Odda oppdaget tirsdag skimmerutstyr på en av bensinpumpene og meldte fra til politiet.

I går ble tre rumenere på 25, 31 og 32 år varetektsfengslet i fire uker med brev— og besøksforbud – to av ukene i full isolasjon. Bergen tingrett frykter at mennene vil forspille bevis dersom de blir løslatt. En av de siktede anket kjennelsen på stedet, den siste tok betenkningstid.

I Norge har vi til nå vært litt skånet mot slik svindel.

Rumenerne har innrømmet å ha åpnet bensinpumpens kortautomat, tatt ut en plugg og plassert utstyret. Det skal ha skjedd mandag denne uken. De hevder imidlertid at de i utgangspunktet ikke visste at utstyret hadde noe med skimming å gjøre.

– Kan tilhøre nettverk

Rumenerne skal ha vært innom en rekke bensinstasjoner i Norge, men politiet har ingen opplysninger om at skimmerutstyr er blitt plassert andre steder. Politiet forklarer at utstyret var vanskelig å oppdage.

Mennene skal av en ukjent bakmann ha blitt lovet en betydelig sum penger for å gjennomføre oppdraget.

– Vi utelukker ikke at disse tre tilhører et nettverk med forgreininger i andre land, sier politiadvokat Kristin Ansnes.

Politiet vet ennå ikke om det er gått kortopplysninger ut av landet i forbindelse med denne episoden.

Flere tilfeller i år

Bankenes Standardiseringskontor (BSK) har blant annet ansvaret for å opprettholde sikkerheten i det norske bankkortsystemet. De forteller at antallet hendelser med kortsvindel på bensinstasjoner har blusset opp i år. I påsken i år ble for eksempel 129 kort skimmet på en bensinstasjon i Rogaland.

– Vi hadde noen tilfeller av dette i Oslo for en fire-fem år siden, men nå i år har de kommet tilbake. De eksemplene jeg har sett denne gangen, har vært veldig vanskelige å avsløre fordi utstyret er blitt skjult på innsiden av kortautomatene, sier BSK-leder Knut Kvalheim.

For noen år siden ble det installert skimmerutstyr i en rekke norske minibanker, men dette problemet er i stor grad blitt løst. Nå bruker de kriminelle kortterminaler og bensinpumper i stedet.

Pumpene mangler chip

– I Norge har vi til nå vært litt skånet mot slik svindel, men det har foregått i Europa en god stund. Det er organiserte kriminelle som står bak, mener Kvalheim.

Mye tyder på at dataene blir sent ut av Norge og at utenlandske aktører lager nye bankkort basert på informasjonen.

– En grunn til at de velger bensinpumper kan være at det foreløpig ikke går an å bruke chipen på kortet. Chip er nemlig ikke mulig å kopiere.

Kvalheim oppfordrer folk til å være oppmerksomme og sjekke kontoutskriften jevnlig for unormal aktivitet.

Har du merket noe mistenkelig ved bensinpumpen? Diskuter saken her.

Foto: Torill Sommerfelt Ervik

Publisert: