På videoen får gutten bank. Men politiet aner ikke hvem han er.

– Han blir konfrontert med noe. Så blir han bare fyrt ned, sier etterforsker Øystein Samsonsen. Voldssiktet 18-åring er taus om hvem gutten er.

Publisert Publisert

OMFATTENDE SAK: Politiadvokat Alexander Gonzalo Sele sier etterforskningen av 18-åringen snart er ferdig, men at noen avhør gjenstår.

Natt til lørdag 7. januar i år arresterte politiet en 17-årig gutt i Bergen. De mente han sto bak til dels grov vold mot fem menn i Bergen sentrum denne natten. Alt skal ha skjedd i løpet av cirka tre kvarter.

I løpet av etterforskningen har anklagene mot tenåringen, som nå er blitt 18 år, ballet på seg.

Les også

Vidar ble slått ned av ungdom i Bergen. Han mistet språket delvis, kan ikke jobbe – og kanskje aldri kjøre igjen.

15 punkter

Politiadvokat Alexander Gonzalo Sele sier det per nå er 15 punkter i siktelsen mot ham, ti av dem for vold.

Ett av voldstilfellene, nedslåingen av en 51 år gammel mann på Torgallmenningen i januar, ble nylig oppgradert i alvorlighet. Det skyldes at 51-åringens tilstand ble verre, med blant annet epilepsiliknende anfall og tap av språk.

VOLD: 17-åringen ble i januar først anklaget for fem tilfeller av vold, blant annet her på Torgallmenningen. Nå gjelder siktelsen ti voldssaker pluss fem andre forhold. Foto: Tor Høvik (arkiv)

– Vil ikke si

Etterforskningen nærmer seg nå slutten. Men ett forhold sliter politiet spesielt med å komme til bunns i.

Det dreier seg om en video politiet fant på 18-åringens mobil. Filmen viser at han banker en annen, trolig jevnaldrende gutt, med knyttneveslag mot hode og overkropp. Gutten havner til slutt på gulvet.

Politiet tror voldsutøvelsen skjedde på en fest i fjor, i en bolig i Ytrebygda bydel.

To måneder etter at politiet fortalte om videofunnet, er det fortsatt en gåte hvem den bergensksnakkende gutten på videoen er.

– Siktede selv og et annet vitne vil ikke si hvem voldsofferet er. De er ikke så villige til å forklare seg. Vitnet bekrefter at videoen er tatt opp i Bergen, men ikke noe mer, konstaterer Sele.

I tillegg til voldsofferet skal den siktede 18-åringen og en antatt kamerat av ham være synlige på videoen. Den antatte kameraten er også ukjent for politiet. En tredje person holder mobilen som det filmes med.

Politiet mener de tre i fellesskap, «tallmessig og fysisk overlegne», oppsøkte gutten som ble banket.

Ifølge siktedes forklaring, gjengitt av hans tidligere forsvarer, var bakgrunnen at 18-åringen og andre ble frastjålet mobiltelefoner.

«Bare fyrt ned»

Etterforsker Øystein Samsonsen i Fana-politiet skulle veldig gjerne visst hvem gutten på videoen er.

– Det er en kort snutt, cirka halvannet minutt lang. Kort oppsummert viser den en tilnærmet forsvarsløs gutt som får juling. Han blir konfrontert med noe. Så blir han bare fyrt ned, sier Samsonsen, som har studert videoen inngående.

Han beskriver at gutten slås ned, hvorpå han får flere slag mot hode og overkropp «mens han ligger i en slags fosterstilling».

Samsonsen mener det også er i offerets interesse at politiet finner ut hvem han er.

– Vi vet ikke om han ble skadet eller hvilke skader han eventuelt fikk. I slike saker ser vi også at skader kan vise seg først etter en tid.

Etterforskeren har som plan å oppsøke blant annet skoler i Fana-området for å finne ut hvem gutten på videoen er. Et mulig fornavn på ham er nevnt i ett avhør, men politiet vet ikke om de kan feste lit til det.

– Det er helt i det blå om det navnet stemmer, sier Samsonsen.

Mener han stjal mobil

18-åringen forsvares av advokat Jørgen Riple. Han mener det blir feil å snakke om at siktede oppsøkte gutten som fikk bank.

– De var på en fest sammen. Der skal min klients mobil ha blitt borte. Han mente denne gutten hadde tatt den.

Ifølge forsvareren erkjenner 18-åringen å stå bak volden på mobilvideoen. Han vet ikke om de to kjente hverandre fra før.

– Kan han ikke si hvem voldsofferet er?

– De oppfattet at episoden var ute av verden. Jeg har forstått det slik at de har skværet opp. Han oppfatter at det ikke vil komme noe godt ut av å identifisere gutten. Hvis det skulle ha skjedd et mobiltyveri her, for eksempel, så vil det være straffbart.

Tidligere har advokaten sagt at det er spesielt viktig for 18-åringen å slippe tiltale for volden mot 51-årige Vidar Helland på Torgallmenningen.

Riple sier de kommer til å begjære noen flere etterforskningsskritt. Men han vil ikke gå i detaljer om hva de ønsker politiet skal undersøke nærmere.

I varetekt

Fristen for å ferdigstille etterforskningen går ut denne uken. 18-åringen sitter fengslet til et stykke ut i april, men politiet kommer til å kreve videre varetekt.

Statsadvokaten avgjør om det blir noen tiltale mot 18-åringen – og hva han i så fall blir tiltalt for.

Publisert