Vold, aggresjon og psykoser

Publisert Publisert
  • Vi vet at det er sammenheng mellom bruk av anabole steroider og voldsbruk, sier forsker Bjørn Barland. Erfaringer fra Bergen Fengsel støtter opp under det synet.
  • Krister Hoaas
iconDenne artikkelen er over 16 år gammel

«Det finnes ikke tilstrekkelig vitenskapelig dokumentasjon» til å kunne si at det er noen årsaksmessig sammenheng mellom bruk av anabole steroider og voldsbruk, konkluderte det statlig oppnevnte Olaisen-utvalget, som overleverte sin rapport til justisministeren for kort tid siden. Erfaringene til dem som har jobbet tett på problematikken, går i motsatt retning.

— De fleste som har forsket på dette vet at testosteronpreparater og anabole steroider gir økt aggresjon og vold, sier Bjørn Barland, forsker og prosjektleder for «Dopingtelefonen» ved Aker universitetssykehus i Oslo.

— Vi vet at det er en sammenheng, Vi vet at dette er skadelig og vi vet at det påvirker psyke og kropp. Mange blir psykotiske. Men vi kan ikke som forskere si hvorfor. Det er problemet. Vi er klare til å gå inn og finne sammenhenger. Det skal vi klare hvis det er noen som er villige til å finansiere forskningen.

I Dopingtelefonens oppstartfase var den største brukergruppen bekymrete søsken, foreldre og partnere til folk som gikk på anabole steroider.

— Foreldre så at barnet endret seg, ble mer aggressivt. Partnere fortalte om mye vold, forteller Barland.

At bruk av anabole steroider er skadelig, ikke bare for kropp, men også for sjel, er Barland ikke i tvil om.

— Det er mange dopingbrukere som har fått problemer og gått inn psykoser grunnet bruk av steroider.

Liknende erfaringer har fritidsleder i Bergen Fengsel, Frode Trefall, gjort.

— Jeg har registrert vold mot ansatte og innsatte og at en større andel av dette blir begått av folk som er på «bolekur» eller har «bolet» de siste to årene, sier Trefall til Bergens Tidende.

Han mener også å kunne relatere anabole steroider til brukernes mentale tilstand.

— Jeg ser at folk får voldsomme personlighetsendringer. Svingningene i humør blir ekstreme. Disse er ofte på dopkurer når de kommer til fengselet og går inn i dype depresjoner når dette går ut av systemet, sier Trefall.

Det er mange forklaringer på at folk tyr til bruk av anabole steroider.

— Kravet til vellykkethet er en av mange årsaker til at voksne og tilsynelatende fornuftige menn skifter spor, skjærer rett ut til siden og havner på et dopingkjør, tror Bjørn Barland.

Anabole steroider gjør at brukerne får en form for uovervinnelighetsfølelse.

— De føler seg som verdensmestere, de er uslåelige. Og i miljøene de beveger seg i, konverteres en slik oppførsel til noe positivt, sier Barland.

Treningsmiljøene er ofte tette og samkjørte. Det fører til at man ikke møter motforestillinger.

— De har ingen meningsjusteringer i miljøene. De som er på «bølgen», føler seg vel og ser fremgang. De går i et miljø hvor taperne ikke er synlige. De forsvinner ut.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Eg hatar kattar

  2. Måtte hentes i helikopter fra Via Ferrata i Loen

  3. «Politiet må slutte å ta førerkortet fra hasjbrukere»

  4. Karoline (26) omkom etter fall i foss: – Dette er et stort tap for oss alle

  5. Derfor gikk sosiale medier i svart tirsdag: – Nå skjønner alle at dette ikke går over av seg selv

  6. Syv måneder etter vannsmitten hadde mange askøyværinger fortsatt plager. Frode drakk ikke vann fra springen på et halvt år.