Bergen kan få ny varmerekord

April kan bli den varmeste noensinne.

Publisert Publisert

SOMMERVÆR: April har vært full av både sol og varme. Her sitter June Kroppan, Ailin Normann Brekke og Oda Hjalte og koser seg i Nygårdsparken, selv om de egentlig burde lese til eksamen. Bildet er tatt 23 april. Foto: Alice Bratshaug

Så langt er temperaturgjennomsnittet for april på 8,9 grader. Det er 0,3 grader varmere enn rekorden fra 2009.

– Normalen for april er 5,9 grader, så akkurat nå ligger vi tre grader over det som er normalt, sier meteorolog Lillian Kalve fra Meteorologisk institutt.

Om varmerekorden fra 2009 blir slått, er fortsatt usikkert, det skal nemlig bli litt kaldere de neste dagene.

–Det er godt mulig det blir rekord, men det er jo noen dager igjen, så vi må bare vente og se, sier meteorologen.

Sannsynlig at rekorden slås

Om varmerekorden fra 2009 skal slås, må gjennomsnittstemperaturen de neste dagene ligge på 11,3, ifølge værentusiast Robert Næss.

– Jeg regnet meg frem til 11,3 onsdag kveld, men det har vært såpass varmt i dag at rekorden kan slås med en litt lavere temperatur, sier Næss.

SOLSKINNSDAGER: April har så langt bydd på mange soltimer og lite regn. Bildet er tatt 4. april, da Camilla Løken, Hege Remme og Stine Krogh koste seg i solen på Bryggen. Foto: Rune Sævig

Han mener det ligger an til at årets april kan bli den varmeste noensinne.

– Jeg tror det er veldig sannsynlig. Det er meldt fint vær fremover de neste dagene, og meteorologene er ganske sikre på værmeldingen.

Han har et ambivalent forhold til det fine været.

– Det er kjekt at det er sommerlig og varmt, men tenker vi langsiktig er det ikke bra for klimaet. Men, det er jo deilig med varme på kort sikt, sier Næss.

– Ikke klimaendring

Eystein Jansen, professor ved Bjerknessenteret, forteller at varmerekorden mest sannsynlig ikke er en klimakonsekvens, men heller det at det er et unormalt værforhold som har lagt seg over Sør-Norge.

– Det er viktig å skille mellom vær og klima. Klima er gjennomsnittsværet over lengre tid, og litt finvær i ny og ne trenger ikke påvirke det, sier han.

Selv om den mulige varmerekorden ikke trenger å være et resultat av global oppvarming, legger Jansen vekt på at klimaet er blitt varmere.

GOD STEMNING: Bergenserne vet å nyte godværsdager. Bildet er tatt den 4. april. Foto: Rune Sævig

– Om vi får en rekord, passer den inn i en trend. I snitt over tid kommer det nok til å bli varmere, så det er ikke usannsynlig at denne rekorden kommer til å bli overgått igjen om noen år.

Jansen forteller at klimaendringer har gjort vintrene kortere og vårene lengre.

– Om vi får ny varmerekord får vi vente og se, men ifølge meteorologen får vi i hvert fall én dag til med over 20 grader.

– Fredag blir det rundt 20 grader, men så vil vi se en lavere temperatur på rundt 14 grader, sier Kalve.

Publisert