Sparkesykkel tok fyr under lading

Brannvesenet i Bergen måtte ut på uvanlig slukkingsoppdrag i natt.

Publisert Publisert

TOK FYR: En vekter fikk fjernet sparkesykkelen til utsiden av bygget, og hindret dermed trolig en mer alvorlig brann, opplyser Bergen brannvesen. Foto: Bergen brannvesen

  1. Leserne mener

Brannvesenet rykket litt før klokken 05.00 ut til Sydnesplassen i sentrum etter melding om brann.

Da mannskapene kom frem, viste det seg å være brann i en elektrisk sparkesykkel.

– En vekter hadde oppdaget at en sparkesykkel som sto på lading, hadde begynt å brenne. Vekteren fikk elsparkesykkelen ut av bygget og slukket brannen med pulverapparat. Han fjernet også en annen sparkesykkel som sto på lading på samme stedet, sier vaktkommandør Christer Skei ved 110-sentralen i Bergen.

NÆRE PÅ: – Dette var nær ved å bli en alvorlig brann, skriver Bergen brannvesen på Instagram. El-sparkesykkelen stod på lading i et bygg på Sydnesplassen. Foto: Bergen brannvesen

– Unngå lading om natten

Brannvesenet så til at brannen i fremkomstmiddelet ble skikkelig slukket på utsiden av bygget, og sørget for utlufting i lokalene der brannen oppsto.

Brannen rakk aldri å spre seg til andre deler av bygget før vekteren grep inn og fjernet den brennende sparkesykkelen.

– Dette kunne blitt en veldig alvorlig brann, opplyser brannvesenet.

Bilder viser mindre brannskader i bygget der ladingen pågikk.

Flere branner

Vaktkommandør Skei advarer folk mot å lade gjenstander om natten, enten det dreier seg om elsparkesykler, mobiltelefoner eller andre ting.

– Vi fraråder sterkt lading av elektriske artikler når folk sover, sier Skei.

Det har vært branner i flere el-sparkesykler det siste året. De fleste av disse brannene har oppstått i forbindelse med lading, opplyser Norsk brannvernforening.

Skaper bekymring

Brannvernforeningen mener den økte bruken av el-sparkesykler, og liten grad av opplæring og kontroll, gir grunn til bekymring. De har laget en sjekkliste på egen nettside om hvilke forholdsregler folk må ta i forbindelse med lading av elsparkesykler.

I fjor sommer ble en bolig i Tønsberg sterkt skadet etter at det begynte å brenne under lading av en elsparkesykkel. Brannvesenet i Oslo har også hatt flere lignende branntilfeller.

Branner i litium-ionbatterier kjennetegnes ved kraftig røyk og varmeutvikling på relativt kort tid.

Brann på kjøkken

Brannvesenet i Bergen rykket også ut til Møllendalsveien i Bergen i halv seks-tiden lørdag morgen etter automatisk brannalarm.

– Det hadde vært en mindre brann etter at olje på en komfyr hadde tatt fyr, sier vaktkommandør Skei.

På generelt grunnlag finner han også grunn til å minne folk om ikke å lage seg mat etter turer på byen, særlig hvis de har inntatt alkohol.

– Det er lett å sovne fra matlagingen og da kan det fort oppstå brann, sier Skei.

Han oppfordrer også folk til å følge rådene på nettsiden sikkerhverdag.no.

– Akkurat som lading bør foregå på dagtid, må folk også huske på at vaskemaskiner og tørketromler bare skal brukes under oppsyn og når det er folk hjemme i boligen, sier Skei.

Publisert