De brenner for fjellene og folkehelsen

– Å legge til rette for at folk bruker de fantastiske fjellene rundt Bergen er viktig for folkehelsen, sier Christian Rieber.

BENKER FOR FOLKEHELSEN: Bjart Nygaard og Christian Rieber vil gjøre naturopplevelsen på stiene i byfjellene bedre. I samband med byens 950-års jubileum har de fått laget 40 jubileumsbenker som skal plasseres ut i byfjellene. Her på andre benker i Solheimsviken.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

I andre etasje på Beddingen i Solheimsviken har Christian Rieber (94) et lite kontor. Der møter vi ham sammen med nevøen Bjart Nygaard (71).

Begge snakker ivrig om folkehelse, om byfjellene, om hvor viktig dugnad er og om at terapi er like viktig som medisin.

Vi er der for å snakke om de 40 nye jubileumsbenkene som GC Rieber Fondene har kjøpt, men de har en større agenda. For det de gjør henger sammen.

Les også

Ro, ro til Anne Malene i grønnmala hus

Som styreleder og nestleder i GC Rieber Fondene har de både midlene, evnen og ikke minst viljen til å få gjort noe med det de brenner for. Hvert år deler de ut millioner for å gjøre byen bedre. For å forstå dem litt må vi 200 år tilbake i historien.

– Vil gi noe tilbake

Christian Rieber tar oss med tilbake til 1817, da 560 tyske emigranter fra skipet De Zee Ploeg kom til Bergen.

– Det bodde bare 18.000 mennesker i Bergen den gang, og de hadde ikke råd til å ta seg av sine egne fattige. Likevel tok de seg av de 560 som kom fra skipet De Zee Ploeg. Som takk til byen opprettet min bestefar Gottlieb Christian Rieber det første Rieber-fondet til Bergen bys vel. Vi forsøker å oppfylle hans ønske om å gi noe tilbake til byen, sier Christian Rieber.

I 1929 ble det første av fondene til Gottlieb Christian Rieber etablert. Seinere ble det flere fond og i 2015 ble fondene slått sammen til GC Rieber Fondene.

Hensikten med fondene er å tjene Bergen bys vel, altså til allmennyttige formål.

Les også

– Jeg måtte fjerne det jævligste fra manuset. Folk ville ikke ha trodd på det.

AKTIVE ELDRE: Christian Rieber (94) og Bjart Nygaard (71) hyller frivilligheten, og gjennom GC Rieber Fondene legger de til rette for dugnad til fellesskapets beste.

Gapahuker og skulpturer

Gjennom mange år har fondene oppmuntret og støttet frivillig arbeid både når det gjelder dugnad i naturen og i helsesektoren.

Dugnadsgjengene på byfjellene har bygget flere enn 20 grindaløer og gapahuker. Og de har satt ut rundt 80 benker i fjellet.

Som en anerkjennelse til dugnadsgjengene ble det plassert ut elleve skulpturer av norsk granitt i turområdene rundt Bergen. Den siste «Minner fra den andre siden», laget av Renate Verbrygge, ble avduket på Fløyen sist uke.

– For mange barn er det kjekt å ha et mål eller delmål for turen. Om en går for å se og leke på en skulptur, er det kjekt. Skulpturene er laget av fremragende internasjonale kunstnere knyttet til Granittsymposiet på Os, sier Rieber.

Les også

– Eg er som eit barn på tivoli kvar dag

40 jubileumsbenker

I samband med byjubileet Bergen 950, har GC Rieber Fondene fått laget 40 benker i stein og tre som skal plasseres ut i byfjellene.

Nygaard forteller at det på benkene vil være en plate med logoen til Bergen 950, og ett godt sitat om Bergen på hver benk.

– De første benkene vil bli plassert ut om noen uker. Vi kommer til å plassere flest mulig i tilknytning til Jubileumsstien, og i samarbeid med de ti dugnadsgjengene som tilrettelegger for at folk kan bruke naturen og fjellene, sier Bjart Nygaard.

Hver benk veier rundt 250 kilo, så det blir en del arbeid med å få dem plassert ut langs stiene.

– Bergen er ikke Paris

Her er noen av sitatene som trolig kommer på benkene:

Bergen er ikke Paris, men så er heller ikke Paris Bergen.
Harry Hansen

Det er godt å sitte i solen og vite at man er bergenser.
Rolf Berntzen

Kan det tenkes noe vakrere enn Bergen i solskinn?
Arne Kildal

Noen sier en begravelse i Bergen er mer moro enn et bryllup på Ski.
Hans Erik Matre

Det å være bergenser er noe man er – ikke blir.
Per Jon Odeen

Jeg hilser dig, du stolte By blant Fjelde.
Henrik Jansen i «Udsigt fra Fløien»

Bergen er anlagt for de Dramatiske.
HermanBang, dansk dikter, 1891

– En slurk selolje

Christian Rieber går nå i sitt 95 år, men er sprek som få. Hver onsdag er han med i dugnadsgjengen til Smøråsfjellets venner. Han er med og rydder stier, og er i sitt ess når han med motorsagen sager ned trær og kratt.

MED MOTORSAGEN: Her er Christian Rieber i aksjon med motorsagen sammen med Smøråsfjellets Venner i 2013.
Les også

Smøråsfjellet i 90

– Hva er hemmeligheten med helsen?

– Det at jeg er med i dugnadsgjengen er viktig både for kroppen og for det sosiale. Jeg er engasjert og får bruke hodet, dermed trener jeg den muskelen hjernen er. Og det første jeg gjør hver morgen er å ta en slurk med selolje rett fra flasken. Det har jeg gjort hver morgen i 50 år. Trolig er det godt for kroppen, men kanskje like viktig er det at jeg tror det hjelper. Da virker det for meg, sier 94-åringen.

BENK MED UTSIKT: Christian Rieber tar en kvil på en benk på Smøråsfjellet og nyter utsikten over Fanafjorden.
Publisert: