Ettåringen som døde: Flere avhørt som mistenkte

Politiet undersøker om noen skal stilles til ansvar etter barnehageulykken.

Publisert Publisert

LAGT FOR Å SOVE: Gutten (1) ble funnet kritisk skadet inne i denne barnehagen i Bergen. Han var lagt for å sove i en sportsvogn. Sist fredag døde gutten av skadene. Foto: Alice Bratshaug (arkiv)

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Politiadvokat Eli Valheim, påtaleansvarlig for saken der en gutt (1) døde etter en ulykke i Akasia Paradis barnehage i Bergen, sier de nå etterforsker saken som en straffesak.

Les også

– Ettåring ble hengende fast med stropp rundt halsen

Like etter ulykken, som skjedde torsdag 3. januar i år, oppga politiet at ettåringen hadde falt ut av vognen – og at han ble hengende fast med en stropp rundt halsen.

Ulykken skal ha skjedd på et soverom inne i barnehagen.

– Blitt en straffesak

– Det begynte som en undersøkelsessak, men er etter hvert blitt en straffesak. Flere personer er avhørt med status som mistenkt. Disse har vært bistått av forsvarere, sier Valheim.

ULYKKE: Torsdag 3. januar i år rykket flere politibiler ut til barnehagen Akasia Paradis barnehage i Bergen, der en ettårig gutt var kritisk skadet. Gutten døde fredag 25. januar. Foto: Alice Bratshaug (arkiv)

– Kan du si noe om dem som har status som mistenkt?

– Jeg vil ikke si om det er personer fra ledelsen eller om det er ansatte.

– Er det barnehagen som foretak dere mener kan ha gjort noe straffbart?

– Det vil jeg ikke kommentere, sier politiadvokaten.

BT har fått oppgitt navn på, og vært i kontakt med, én av forsvarerne. Advokaten sier han ikke har noen kommentar til saken på dette stadiet.

Rekonstruksjon med dukke

Tirsdag ble det gjennomført en såkalt teknisk rekonstruksjon av ulykken inne på politihuset i Bergen.

Det ble brukt en dukke i rekonstruksjonen. To etterforskere fra Kripos var kommet til Bergen for å bistå bergenspolitiet.

BISTANDSADVOKAT: Advokat Torbjørn K. Sognefest poengterer at det ikke er funnet noe feil ved barnevognen, som var guttens egen. Foto: Tor Høvik (arkiv)

– Jeg vil si at rekonstruksjonen var opplysende, og at vi nå har en bedre forståelse av hva som kan ha skjedd, sier Valheim.

Bistandsadvokat for den avdøde guttens foreldre, Torbjørn K. Sognefest, poengterer overfor BT at ingenting tyder på at det var noe feil med vognen.

Politiadvokat Valheim vil ikke si noe nærmere om hva rekonstruksjonen viste. Hun forteller at det er planlagt flere nye avhør i tiden fremover.

– Krevende situasjon

Da BT kontaktet Akasia-direktør Ove-Christian Fredriksen var han ikke klar over at politiet etterforsker ulykken som en straffesak. Senere hadde han fått undersøkt litt og fått bekreftet at ansatte hadde fått endret status fra vitne til mistenkt.

– Det er en veldig krevende situasjon for disse ansatte. Vi har søkt råd fra advokat for å gi dem trygghet i en situasjon de ikke er vant med. Ellers jobber vi med politiet for å få belyst saken best mulig, sier han.

Fredriksen opplyser at det er snakk om noen ansatte. Hvor mange vet han ikke sikkert.

– Jeg får forskjellige tilbakemeldinger. Jeg har hørt rykter om at jeg skal bli innkalt også, som styreleder, men det har jeg ikke fått bekreftet ennå.

SAKSANSVARLIG: Politiadvokat Eli Valheim er påtaleansvarlig jurist i Vest politidistrikt for barnehageulykken. Bildet er fra en rettssak. Foto: Ørjan Deisz (arkiv)

Etter ulykken innførte barnehagen «sovevakter», der en av de ansatte skal ha fast tilsyn med barna som sover – enten det er inne eller ute.

I referatet fra et foreldremøte etter ulykken sto det at barnehagen «så langt ikke har registrert avvik fra rutinene».

Arbeidstilsynet opplyser onsdag til BT at de ikke vil gjennomføre tilsyn i barnehagen.

Trine Samuelsberg, kommunaldirektør for barnehage i Bergen kommune, sier de som tilsynsmyndighet vil vente til politiet har avsluttet sitt arbeid.

– Vi vil deretter ta stilling til om det er grunnlag for å føre tilsyn, skriver hun i en tekstmelding.

Publisert