Høyre har aldri vært større

Ett år før stortingsvalget ligger Høyre an til et rekordvalg i Hordaland. Oppslutningen om partiet er dobbelt så stor som ved valget i 2009.

Gunnar Wiederstrøm

Erna Solberg & co. har passert gamle høyder fra Høyre-bølgens glansdager. I 1981-valget nådde partiet toppen med over 35 prosents oppslutning i Hordaland. Dagens meningsmåling gir Høyre 41,4 prosent.

Protestpartiet Høyre

— I nyere tid kan jeg ikke huske at Høyre har opplevd en fylkesmåling på dette nivået, sier Johan Giertsen, som driver valgnettstedet pollofpolls.no.

— Dette er det beste resultatet Høyre noen gang har oppnådd på en meningsmåling i Hordaland, istemmer Terje Sørensen, valgekspert for TV 2.

— Høyre er protestpartiet som ikke hever stemmen, sier seniorkonsulent Idar Eidset hos Respons Analyse.

Partiet får protestvelgerne, de som er misfornøyd med andre. Men Eidset advarer:

— Nå kommer også medgangssupporterne, de som faller fra ved første tap. Høyre kan ikke regne med å beholde disse over lang tid, sier Eidset.

Tar alle syv

Det vet Erna Solberg, partileder og listetopp i Hordaland.

— Vi er klar over at et parti i medgang får oppslutning fra mange som så lett faller fra. Vi er forberedt på at det kan gå opp og ned. Det vi skal gjøre for å beholde velgerne er å snakke primært om hva vi skal gjøre med samfunnet. Vi skal snakke om Høyres politikk både på enkeltområder og i store saker, sier hun.

I partiet har det vært en viss strid om det skal satses på ungdommen eller de litt mer erfarne. Med syv mandater, slik dagens måling gir partiet, er det plass til alle.

Håper på verdivalg

Partileder Knut Arild Hareide i KrF opplever tilbakegang fra februarmålingen. Med 5,9 prosents oppslutning kan Hareide, som blir KrFs toppkandidat i Hordaland, foreløpig se frem til fornyet mandat på Stortinget.

— Vi tror KrF har et betydelig potensial i Hordaland. I rikspolitikken bidrar Arbeiderpartiets ja til tidlig ultralyd og til kunstig befruktning for enslige til at typiske verdisaker kommer på dagsordenen. Der er KrF på hjemmebane. Vi må mobilisere de mange som har stemt KrF tidligere. Da har jeg tro på at vi kan få to representanter i Hordaland ved stortingsvalget neste år, sier Hareide.

Høyre tømmer Frp

For Frp er situasjonen langt mer alvorlig. Partiet har en oppslutning på 11,2 prosent, det samme som ved målingen for et halvt år siden. Det mest alvorlige for partiet er at de som stemte på Frp i fjor rømmer. Hver tredje tidligere Frp-velger sier de vil stemme på Høyre, under halvparten sier de ville stemt på Frp igjen dersom det var stortingsvalg i morgen.

— Det er oppsiktsvekkende at et parti som har gjort et så dårlig valg ikke klarer å holde på velgerne bar ett år etter valget, sier Eidset.

— Tidligere var det Frp som hentet disse velgerne. Når de ikke klarer det i dag, kan jo det ha med måten partiet driver opposisjonspolitikk på.

Illojale SV-velgere

Også SV er i en svært vanskelig situasjon. Partiet har en oppslutning på tre prosent, og partileder Audun Lysbakken, som får førsteplass på SVs liste i Hordaland, ligger langt unna plass på Stortinget.

SV har tapt svært mange av velgerne fra kommunevalget i 2011. Hver sjette velger oppgir at de nå vil stemme Arbeiderpartiet. Bare 36 prosent av de som stemte SV ved kommunevalget oppgir at de ville stemt SV dersom det var stortingsvalg i morgen.

— Dette resultatet kommer ikke veldig overraskende, sier Lysbakken.

Han vil det kommende året legge vekt på at SV må over sperregrensen for at den rød-grønne regjeringen skal overleve.

— SV er blitt tatt som en selvfølge. De som ville støtte regjeringen, stemte Arbeiderpartiet. Det holder ikke. Dessuten må vi få frem at et sterkest mulig SV er avgjørende for hvor grønt og rødt en rød-grønn regjering skal være. Derfor må jeg bruke all tid fremover på å sette dagsorden for egen politikk.

Ap straffes

— Jeg er overrasket over at SV ikke gjør det bedre. Det er Arbeiderpartiet som har fått kritikken etter 22. juli. De må svare på de vanskelige spørsmålene, mens SV og Senterpartiet kan sitte på sidelinjen. Man skulle trodd at noen på Aps venstreside hoppet over til SV i en slik situasjon, men det motsatte er tilfelle, sier Eidset.

Arbeiderpartiet taper oppslutning i Hordaland. Eidset tror dette er en reaksjon på 22. juli-kommisjonens kritikk, selv om partiet på riksmålingene opplever en beskjeden tilbakegang.

— Vår erfaring er at partiet straffes hardere av velgere på Vestlandet når det stormer rundt partiet. Det kan se ut som om det skjer i denne saken, sier Eidset.

Hvorfor tror du H er så store? Si din mening under!