Byrådet gjeninnfører eiendomsskatt

I 2012 feiret finansbyråd Liv Røssland (Frp) at eiendomsskatten i Bergen var begravet. Nå vil hun la den gjenoppstå.

Publisert Publisert

FESTEN OVER: Både finansbyråd Liv Røssland (Frp) og ordfører Trude Drevland (H) var med da Petter Batta i Huseiernes landsforbund inviterte til begravelse av eiendomsskatten på Hotell Norge i 2012. Foto: Sean Meling Murray

Når byrådet legger frem sitt budsjettforslag til uken, vil gjeninnføring av eiendomsskatt på boliger være ett av forslagene. Det var BA som først meldte om byrådets snuoperasjon. Også BT får bekreftet fra sentrale kilder på rådhuset at skatten blir foreslått gjeninnført. Omfanget er ennå ikke kjent.

Allerede i sommer varslet finansbyråden at et slik tiltak kunne bli nødvendig.

— Ja, det jeg sier er at vi er nødt til å diskutere det. Vi er ikke i en situasjon hvor vi kan stanse vedlikeholdet og rehabiliteringen av skoler, sa Røssland til BT i juni.

Hun viste til det hun kalte «en utfordring på 470 millioner kroner neste år», og slo fast at alle kort måtte på bordet, både på inntekts- og utgiftssiden.

- Skjønner ikke

Både svakere skatteinngang, redusert utbytte fra BKK, økte pensjonsutgifter og større utgifter til renter og avdrag bidrar til pengeknipen.

— Jeg skjønner ikke hvordan BA kan skrive dette. Budsjettet blir ikke lagt frem før i neste uke, sa Eiler Macody Lund, lokallagsleder for Frp og byråd for sosial, bolig og områdesatsing til BT torsdag kveld.

BT lyktes ikke å få noen kommentar fra finansbyråd Liv Røssland.

Fungerende gruppeleder Pål Hafstad Thorsen i Ap skriver i en e-post at «det er bra at byrådet tar til fornuft, selv om vi forstår at velgerne deres vil ta dette som et enormt løftebrudd. Byen har store uløste oppgaver som må løses. Det trengs økonomisk spillerom og politisk handlekraft.» Han legger noe av skylden for de økonomiske problemene nettopp på byrådets fjerning av eiendomsskatten.

«Det er synd at kommunen måtte gå bankerott før byrådet innså alvoret», skriver Thorsen.

Gravstøtte og fyrverkeri

Da eiendomsskatten ble avskaffet i 2012, deltok både finansbyråd Røssland og ordfører Trude Drevland i en stort anlagt feiring på Hotell Norge, i regi av Huseiernes landsforbund. En gravstøtte med påskriften «Eiendomsskatt - Hvil i fred» var fremskaffet for anledningen, og festen ble avsluttet med et gigantisk fyrverkeri i Bergen sentrum.

«Men jeg kan jo se for meg at et par høyrepolitikere nå angrer litt på at man gikk så hardt ut og feiret», skriver fungerende Ap-gruppeleder Thorsen.

Diskuter saken under:

Publisert