Kan mennesker dra til Mars?

Seks menn har frivillig latt seg isolere fra omverden i 520 dager for å se om det er mulig.

  • Marianne Nilsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

3. juni i år gikk seks forskere fra Europa frivillig inn i et spesiallaget «Romfartøy» i Moskva i Russland, for å simulere en 18 måneder lang reise til vår røde naboplanet, «Mars». Målet med «turen» er å se om menneskene er klare til verdens lengste oppdagerferd.

Dette er ikke en avansert utgave av Big Brother

Gro Mjeldheim Sandal

Utenfor stod professor og ekspert i romfartspsykologi ved Universitetet i Bergen, Gro Mjeldheim Sandal, og fulgte med. Hun leder en internasjonal forskergruppe som er knyttet til Mars-eksperimentet.

— Dette er ikke en avansert utgave av Big Brother. Vi ønsker å få mest mulig kunnskap om hvordan man kan forebygge eller gripe inn, dersom det skulle oppstå problemer av psykologisk art i rommet på en reell tur til Mars, sier Sandal.

Hun har lang fartstid på området og har blant annet vært med på alle romsimuleringsforsøkene til den europeiske romfartsorganisasjonen, ESA, som dateres helt tilbake til 1990. Målsetting til forskerne er å bidra til å utvikle gode kriterier slik at man kan velge ut den optimale besetning på en romferge som skal ut på langvarig tur i rommet.

Her kan du se hvordan det ser ut inne i «Romfartøyet»:

Store utfordringer

Den 520 dager lange isolasjonstesten er en del av Mars500-eksperimentet, som begynte i 2007. Forsøket er et samarbeid mellom Russland og Europa og er det lengste forsøket til ESA noensinne.

Forsøket vil vare like lenge som en tur til Mars faktisk vil ta: 250 dager for å nå planeten, 30 dager på overflaten for å gjøre undersøkelser, og 240 dager hjem. En reise på i alt 520 dager.

— Vi ønsker å se på hva som skjer med de seks mennene når de virkelig har vært lenge inne. Hvordan vil da mennene og gruppen håndtere perioder med isolasjon og kjedsomhet, sier hun.

Ifølge Sandal utsettes mennene for en rekke tøffe psykologiske faktorer og begrensninger.

— Foreløpig så ser det ut til å fungere greit. De var utålmodige til å starte opp og det var også lenge uklart om hvem som ble med. Så da de endelig kom i gang virket de veldig motiverte, sier hun.

Men Sandal og de andre forskerne er veldig spent på hvordan situasjonen er om et år. Under det siste forsøket i fjor, var enkelte av forsøkspersonene veldig misfornøyd med dietten.

— Vi opplevde en kritisk situasjon, der tre personer gikk betydelig ned i vekt. De ville ikke spise enkelte matvarer og det var et stort problem ettersom kostholdet er nøye sammensatt, sier hun og legger til. Heldigvis løste situasjonen seg etter hvert.

Her kan du se at stemningen ombord er god:

Krisesituasjoner

Skulle det oppstå en krisesituasjon, som for eksempel brann eller at noen av forsøkspersonene får store helseproblemer, må forsøket avbrytes.

— Av etiske grunner kan vi dessuten ikke holde dem innesperret mot deres vilje. Hvis noen av dem insisterer på å avbryte forsøket, har vi ikke noen mulighet til å holde dem der.

Tidligere studier tyder på at besetningen ikke opplever større problemer, jo lengre oppholdet varer. Den største utfordringen synes ofte å oppstå midtveis. Da ser en at forsøkspersonene har vanskeligheter med å holde motet og energien oppe.

— Det er viktig å se om vi finner et mønster i psykologiske reaksjoner også denne gangen. Dette er viktig informasjon både for mannskap og støttepersonell på bakken i forbindelse med reelle operasjoner i rommet, sier hun.

Her får du enda en guidet tur inne i «Romfartøyet»:

Følger opplegget nøye

Sandal reiste frem og tilbake til Moskva i vår og vil snart reise bort igjen for å se hvordan det går med forsøket.

— Jeg har kontakt med dem som jobber med den operative siden av eksperimentet flere ganger i uken. Men det er også viktig å være der i kontrollrommet. Jeg håper å dra bort igjen en gang til vinteren, sier hun.

- Når tror du det er mulig for mennesker å dra til Mars?

— Det er ikke jeg den rette til å svare på, sier hun.

Skal vi tro den amerikanske presidenten Barack Obama, vil det bli mulig å dra til Mars i 2030.

Du kan lese mer om mars500 på ESAs egne sider. og her kan du kan se flere klipp fra «Romfartøyet».

Bør vi sende astronauter til Mars? Si din mening i feltet under!

Publisert

Mest lest akkurat nå

  1. – Det var fortjent

  2. Justisministeren: – Vondt, men riktig av politiet

  3. – Jeg kan aldri gå noe sted uten å få blikk eller bli hvisket om

  4. Mann hentet opp etter speedriding-ulykke i Voss

  5. «Homofili er ikke ideologi – det er slik en er skapt»

  6. Stian Blipp i SAS-trøbbel: – Da spøker det for ferie