A ntallet små og store seil­skuter i Vågen er 67. Sist Bergen var vertshavn for Tall Ships Races for fire år siden var det 75 påmeldte skip. I år mangler flere sørameri­kanere, angivelig på grunn av et større idrettsarrangement i Brasil tidligere i sommer.

B ryggen og Torget er stengt for all trafikk fra i dag klokken ti til søndag klokken syv om morgenen. Området mellom Bygarasjen og Torget er forbeholdt kollektivtrafikk og varelevering. Bruk Fløyfjellstunnelen og reis kollektivt.

C hristian Radich, «Sørlandet» og hundreårsjubilanten «Statsraad Lehmkuhl» legger til kai, som de siste, rundt klokken 14 i dag. Forvent flotte skuter og syngende sjøfolk i riggene.

D anske «Georg Stake» er verdens minste fullrigger og blir omtalt som verdens vakreste. Om bord på «Georg Stake» får ungdommer seilskipsutdanning. Mange havner siden som mannskap på de norske seilskutene, for skipsfartsnasjonen Norge har ingen slik utdanning.

E ldste båt i Vågen er gale­asen «Loyal» som ble bygget i Rosendal i 1877.

F redrikstad var forrige gjestehavn for årets Tall Ships Races. Dit kappseilte skutene, mens turen rundt kysten til Bergen har vært en ren lystseilas. På siste etappe, fra Bergen til Esbjerg, skal det igjen seiles skarpt.

G ratis er stikkordet for årets skutefest. Regningen tar kommunen og sponsorene. Budsjettet for årets arrangement er 20 millioner kroner. Av dette har bystyret bevilget 12 millioner.

H aakonshallen er rammen rundt den høytidelige kapteins­middagen, som går av stabelen torsdag kveld.

I skrem og utepils. For fire år siden gikk det 250.000 liter øl og et ukjent antall ispinner.

J uggel og godsaker kan kjøpes i salgsboder på Vågsallmeningen og langs Bryggen. Her skal pengene gå på pengers vis.

K approing, tautrekking, bordtennis og den bergenske spesiali­teten Stoltzekleiven Opp står på programmet når 2000 mann­skaper samles til kappestrid fredag. Om kvelden er det crewparty på Verftet.

L iaisonoffiser og crewfriend er de fine titlene de får, de 260 frivillige som smører arrangementet i Bergen.

M usikk og moro fra tre scener på Fisketorget, Bryggen og Festningskaien fra morgen til kveld. Torsdag kveld lokker arrangørene med Sigrid Moldestad, William Hut og Pogo Pops, fredag kveld Razika, Monica Heldal og Real Ones, lørdag med bestillingsverket til Enslaved & Ole Hamre. Pluss mye, mye mer.

N ettavisen til Bergens Tidende blir også preget av skutefesten. Vi sender direkte fra Vågen og fra mange av konsertene. Sjekk bt.no

O lander er ett av totalt 15 polske skuter. Ingen nasjoner er bedre representert enn Polen. På andreplass, med elleve fartøy, kommer Nederland. I dag blir alle skip hilst med nasjonalsang, mens de tre store norske får ­salutt.

P arader blir det flere av, både til lands og vanns. Fredag klokken 16 går mannskapsparaden fra Festplassen til Haakons­hallen. Søndag klokken 13 blir det seilparade, når skutene stevner ut Byfjorden.

Q uiz: Hvor mange mennesker er ventet til sentrum? Svar: Kanskje 100.000 hver dag. Reis kollektivt eller ta beina fatt. Kommer du sjøveien, er det gjeste­havner på Marineholmen og i Solheimsviken.

R ede penger er greit å ha, hvis du vil oppleve festivalen fra eget skip. Mange av skutene er til leie for noen timer eller noen dager. Nettsiden tallshipsbergen.no har mer info.

S janti var arbeidssangen på seilskutene, den skulle få mannskapet til å ta i det lille ekstra. Fra og med i dag synges det sjanti fra Statsraad Lehmkuhl klokken 18. Lørdag klokken 14 er det sjantikonkurranse for mannskap på Fisketorget. Konferansier er Ivar Bjørnson fra Enslaved.

T all Ships Races ble startet som et farvel til de store seilskipene i 1956. Konkurransen ble så popu­lær at den er arrangert hvert år siden. Seilskip fra over 20 land møtes til vennskapelig dyst.

U lykker kan skje, både for mannskap og publikum. Sikkerheten er omfattende. Politi, brannvesen, helsepersonell, Kystvakten og Forsvaret er forberedt på alt.

V akkert farvel med skutene lørdag kveld. Klokken 22.45 blir det fyrverkeri, skipsfløyter og avskjedsjanti fra «Statsraad Lehmkuhl».

W C-mangelen skal løses med mellom 60 og 70 mobile toaletter som skal plasseres rundt Vågen.

X tra-arrangement: Bergen spillfestival pågår hele uken. Lørdag blir det simultansjakk på Torgallmenningen.

Y r melder om strålende skutevær. Sol og varme, med mulighet for enkelte ettermiddagsbyger i indre strøk.

Z ryw ligger innerst ved Zachariasbryggen. På kartet har vi plassert samtlige skuter.

Æ ren for et vellykket arrangement går til prosjektstaben ledet av Haakon S. Vatle. Vatle og etter hvert en stab på tre har jobbet og drømt om store seilskuter i flere år.

Ø nskedrømmen for seilskuteentusiaster befinner seg i Vågen frem til søndag. Skuteside ved skuteside.

Å pen båt holder de fleste. Se etter oppslag på skutesiden. Besøk er gratis, men noen båter vil be om donasjon.