• Ikke kjekt at vi blir sett på som pengegriske opportunister, sier restaurant-sjef.

Restaurantinnehaverne ved Bryggen blir sett på som «pengegriske opportunister». Selv mener de arrangementet langt fra er noen gullgruve.

Mange har hevet øyenbrynene over ølprisene ved uteserveringene i Bergen sentrum i forbindelse med The Tall Ships Races. Dyrest har det vært på Sjøboden på Bryggen, der halvliterprisen nådde hele 136 kroner, ifølge BA. Det er sannsynligvis historiens dyreste ølpris i Bergen.

Det er ikke stort billigere på de øvrige uteserveringene på Bryggen. Sånt blir det sure ølhunder av.

— Mange lokale klager over at vi har så høye priser på øl. De ser på oss som griske, sier Ola Hatlestad, daglig leder i restauranten Madam Felle på bryggen.

Men ifølge Hatlestad er uteservering under The Tall Ships Races slett ingen gullgruve.

— Når vi sammenligner tall for samme periode med like værforhold og normal drift kommer vi frem til at vi hadde satt igjen med noen titusener mer i resultat ved ordinær drift. Omsetningen er vesentlig høyere under The Tall Ships Races, men kostnadene er mangedoblet, sier Hatlestad.

Han ønsker å presisere at det er kjekt med arrangementet.

— Det er et kjempearrangement for Bergen og spesielt Bryggen. Det som ikke er kjekt er at vi blir sett på som pengegriske opportunister av enkelte gjester.

- For dyr inngangsbillett

Hatlestad er ikke den eneste lederen som daglig blir møtt av kunder som klager over stive priser. Nina Askvik, daglig leder i Radisson Blu, opplever det samme.

— Folk ser den høye prisen og reagerer ofte på den. Det de må tenke på er at man ikke bare betaler for selve ølet, men alt det andre også, for plassen og omsorgen og servicen. Det er ikke billig å drive, spesielt ikke nå. Vi må ta den prisen for at ting skal gå rundt, sier hun.

Alle restaurantene langs Bryggen er rammet av den dyre leien

Også Askvik understreker at hun syns The Tall Ships Races er et flott arrangement, men hun legger ikke skjul på at syns inngangsbilletten for uteserveringssteder er dyr.

— Alle restaurantene langs Bryggen er rammet av den dyre leien. Vi har jo selv valgt å betale den, så det er ikke synd i oss, men vi tjener nok ikke mye penger sett i forhold til alt arbeidet og de ekstra tiltakene vi har måttet sette i gang for å gjøre det mulig med uteservering. Inngangsbilletten er dyr. Vi har ikke store forventinger til oppgjøret.

170.000 kroner

Askvik vil ikke ut med hvor mye de må betale The Tall Ships Races for leie av uteserveringsplass, men Hatlestad i Madam Felle forteller at de betaler 80.000 kroner kun for denne helgen.

Skjenkebevillingssøknader og søknader om utvidet skjenkeareal går via The Tall Ships Races før de ender opp hos kontoret for skjenkesaker, som til sist godkjenner.

— I tillegg kommer andre utgifter på leie av barrikader, kassesystemer, møbler, toaletthold og vakthold. Til sammen blir kostnaden totalt nesten 170.000 kroner, sier han.

Hatlestad i Madam Felle vet ikke om de vil tjene noe særlig penger i forbindelse med The Tall Ships Races.

— Det blir et interessant regnestykke. Lukrativt er det ikke. Vi jobber på spreng nesten døgnet rundt. Spesielt daglige ledere og sjefer. Dette er ikke noe «big business», på tross av det alle tror.

BT har også vært i kontakt med flere uteserveringsplasser som forteller om dyre leiepriser og høye ølpriser som et resultat av denne.

Klager over dyr øl

Han forklarer at den høye prisen henger sammen med to ting. Den dyre leieprisen og utgifter knyttet til å håndtere store folkemengder på restaurantene, samt at man som uteserverer i The Tall Ships Races er forpliktet til en enkelt ølleverandør.

— Vi har egentlig en avtale med en annen leverandør, men vi må bruke et annet bryggeri i forbindelse med The Tall Ships Races. Dette gjør at vår innkjøpspris blir vesentlig dyrere, og at ølet vi selger da i neste omgang blir dyrere for kunden. TIl vanlig selger vi øl for 0,4 liter til 78 kroner. Under The Tall Ships Races selger vi 0,33 liter for 80 kroner.

Diskuter saken under: