Videosnutten er fanget opp ved hjelp av et viltkamera på Radøy. Kameraet er styrt av sensorer og starter å filme når det skjer bevegelser foran kameraet.

— Denne kronhjorten er en 13-tagger på ca. 120 kilo. Den har operert i traktene her ute i flere år og er fredet fra vår side. Vi ønsker å beholde den gode avlsbukken i flere år fremover, sier Magne Rath, ivrig jeger og sportsfisker, og eier av viltkameraet.

- Et morsomt øyeblikk

Han fikk seg en god latter da han gikk gjennom videoen og så hjorten spytte ut eplet.

— Det er slett ikke uvanlig at både hjort, mårkatt og rev fanges opp av viltkameraer. Det morsomme her er jo måten kronhjorten velger å kvitte seg med det ene eplet på, sier Rath.

Enda flere dukket opp

Noen jegere har tradisjon for å legge ut avfallsepler til hjort. Da kan man blant annet få innblikk i hvor stor bestanden i området kan være og man kan klare å holde dyrene i det aktuelle jaktterrenget.

— Samme natten dukket det for øvrig opp ytterligere syv hjorter, som ble festet på filmen. Her er også mye mårkatt, sier Rath.

Fem dyr felt så langt

Hjortejakten varer frem til 23. desember, og jegeren har allerede fem dyr på samvittigheten i jakttraktene på Radøy denne høsten.

— Nå blir det for det meste jakt bare i helgene, siden det mørkner så fort om ettermiddagene. I valdet vårt har vi en god del dyr igjen på kvoten, så det blir ennå noen jaktturer før vi setter strek, sier han.

Fanget 76 mårkatter

— Du jakter på mårkatt også?

— Ja, det er blitt en del opp gjennom årene. Rekorden er 76 mårkatter fanget i løpet av en treårsperiode - i en omkrets på bare 200 meter.

— Hvordan jakter man mårkatt?

— Jeg driver med fellefangst. Det er feller som festes i trær og som sjekkes annenhver dag. Bestanden økte heftig frem til for ca. fem-seks år siden, nå er den på retur her i distriktet. Uforholdsmessig mange mårkatter går hardt utover blant annet orrfuglbestanden, sier fangstmannen fra Austmarka på Radøy.

MAGNE RATH.
Håkon Glatved-Prahl