— For en fest, for et folk og for en by!

Administrerende direktør i Bergens Tidende, Siv Tveitnes, sparte ikke på noe da avisens tradisjonelle Lysfest gikk av stabelen på lørdag ettermiddag.

Det er fortsatt ikke helt klart hvor mange som hadde samlet seg rundt Smålungeren, men arrangørene tror den 25. utgaven, i strålende novembervær med et par plussgrader, satt publikumsrekord.

Datarocks julesang

Fra scenen fikk de fremmøtte blant annet høre MGP junior-vinner Mathea-Mari Glittenberg og Datarock.

Sistnevnte mente slageren «Fa, fa, fa» måtte kunne anses som en julesang, og fikk publikum velvillig med seg på refrenget.

Ingen savnet Sølvguttene.

Solberg blant venner

Statsminister og bergenser Erna Solberg fikk æren av å tenne julegranen i Smålungeren, noe hun gjorde med startpistol.

Kvelden var for øvrig et etterlengtet avbrekk fra budsjettforhandlinger og dårlige meningsmålinger i hovedstaden for Solberg, som var glad for å være blant venner.

— Dette er årets store førjulstradisjon. Vi har et spesielt forhold til tradisjoner i denne byen. Vi dyrker alt som er unikt for oss. Denne lysfesten er også blitt en tradisjon, den lyser opp det som ellers er en mørk novembermåned, sa Solberg.

Ta vare på tiden

Hun formante folkemengden om å stresse ned i tiden som kommer.

— Det er en travel tid for mange. Det er for få timer i døgnet. Derfor er det viktig å ta seg noen minutter. Tenke på alt det som ligger foran oss. Så kan vi love hverandre, at vi skal glede oss frem til jul, ikke stresse mot jul.

Statsministeren ba også de oppmøtte om ikke å glemme dem som ikke har det like bra som den gjengse bergenser midt oppi adventstiden, og pekte på situasjonen i Ukraina.

— Utrolig mange mennesker lever der i usikkerhet. Det kan være overveldende for oss å ta innover oss all den nøden som er rundt omkring, men når mennesker står sammen, løses de største utfordringene. Da bringer vi verden fremover.

Lyste opp himmelen

Mens 3000 fakler lyste opp Festplassen og nesten hele veien rundt Smålungeren, satt syv år gamle Aron Guest-Aksnes i toppen av et tre og speidet utover folkemengdene og holdt hånden ut for å se om det kanskje kom en snøfille eller to.

Snøen var kanskje det eneste som manglet denne kvelden, men da det storslåtte fyrverkeriet lyste opp novemberhimmelen i konkurranse med en glødende halvmåne, var det lite å klage over.