- Det er ingen vits å ringe politet. Jeg ordner dette selv!

Svanevik Transport er bestjålet igjen.

BESTJÅLET: - Ikke ring politiet, ring meg, sier Ståle Svanevik. Han er blitt frastjålet ting - igjen - og etterlyser tyvene i nettverket sitt på Facebook.
  • Linn Gjerstad
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Så var det på'an igjen. Ståle Svanevik hos Svanevik Transport er bestjålet og tar loven i egne hender – igjen.

Sist han gjorde det, var i 2013. Da hadde det vært dieseltyver på ferde. Svanevik fant tyvene uten politiets hjelp, oppsøkte dem og beslagla det han mente var en bil full av hans egen diesel. Det stoppet ikke der.

Han heiste nemlig også bilen han hadde tatt opp på en konteiner med et banner der det sto «dieseltyver» til spott og spe for alle som passerte firmaet hans i Lyderhornsveien.

Slik gikk det sist:

Les også

- Nå har han fått smake sin egen medisin, ved å stå der uten bil

Tar loven i egne hender

SØKER HJELP: Ståle Svanevik la ut denne meldingen på Twitter fredag ettermiddag.

Nå har Ståle Svanevik tatt saken i egne hender igjen. Fredag la han ut denne meldingen på Facebook. På seks timer ble den delt nesten 1000 ganger. Hvis hver av dem som deler meldingen hans har 300 venner, har Ståle Svanevik dermed i teorien 300.000 minidetektiver der ute, som kan se etter bilen.Mye bedre enn å ringe politiet, mener Svanevik selv.

— Politiet har jo ikke ressurser til småtyverier. Hvis man anmelder sånt, er det jo bare noe som kommer inn i en statistikk. De vil jo heller ikke egentlig at vi skal anmelde sånt. Vi har i alle fall oppfattet det slik tidligere. Nei, jeg synes politiet skal få konsentrere seg om viktigere saker, sier Svanevik til Bergens Tidende.

Slik gikk det sist:

Les også

Tommy var lei dieseltyvene. Her tar han bilen med kran.

— Hva er det som har skjedd denne gangen?

— Nei, det er jo tjuvradder som har vært her. De stjeler med seg forskjellig utstyr til biler. Det er helt nede på det nivået at de til og med tar vindusviskere nå. Jeg er så utrolig lei, sier Svanevik.

- Vil ikke gjøre noe ulovlig

Politiet har tidligere vært svært misfornøyde med Svaneviks metoder. Da han for to år siden beslagla en bil, kom han selv i klammeri med lovens lange arm.

— De ville anmelde meg for selvtekt. Ja vel, sier jeg da. Det er på tide at noe sånt kommer i retten. Vi må jo få lov til å ordne opp selv når ingen andre gjør det, sier Svanevik.

- Du skriver på Facebook at du vil ordne ting på din egen måte. Hva mener du med det?

— Vi må jo nesten snakke med disse folkene her.

- Bare snakke?

— Ja, vi kommer jo ikke til å gjøre noe alvorlig.

Sperret inne tyvene i over et døgn:

Les også

Her holder ham de fast med gravemaskinen

— Jeg må gjøre det jeg må gjøre

- Men ser du ikke at det blir kaos hvis alle skal leke politi selv?

— Jeg må gjøre det jeg må gjøre. Sist gang hadde jeg anmeldt 20 ganger for dieseltyveri. Alle sakene ble henlagt i tur og orden. Det kan godt hende det fungerer for andre å anmelde, men det fungerer ikke for meg.

- Hva tenker du å snakke med tyvene om dersom du finner dem?

— At man må se forskjell på sine ting og mine ting. Jeg ser jo at dette kanskje ikke er min oppgave i utgangspunktet, men jeg kan ikke lene meg på det offentlige. De har jo ikke engang ressurser til å etterforske drapssaker. Dette blir dermed småting, sier Svanevik.

- Det er politiet som skal motta slike meldinger

Ved siden av å etterlyse en bestemt bil med alle kjennetegn og bilnummer, hevder Svanevik at han sitter på overvåkingsvideo av kjeltringen.

Tore Salvesen. ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ

Bergens Tidende har vært i kontakt med leder Tore Salvesen ved Bergen vest politistasjon. Han er ikke særlig fornøyd med Svaneviks metoder:— Generelt sett skal et straffbart forhold meldes og følges opp av politiet. Men så er det sånn at vi har mulighet til å følge opp enn del forhold, mens andre forhold har vi ikke mulighet til å følge opp. Likevel er det politiet som skal motta sånne meldinger, sier Salvesen til Bergens Tidende.

Slik gikk det sist:

Les også

I dag ble bilen hentet

Han understreker at det aldri er lurt for andre enn politiet å gripe inn eller være aktiv overfor personer de mener har begått straffbare forhold.

— Slik er maktfordelingsprinsippet i Norge. Min anbefaling er at politiet må få disse opplysningene. Alle opplysninger av en slik karakter legger vi ut slik at de er søkbare for hele Norge. Om ti dager kan jo disse tyvene slå til et annet sted. Da kan opplysningene være borte. Det er stor forskjell på hvorvidt politiet registrer opplysninger og om vi aksjonerer aktivt, understreker Salvesen.

- Svanevik har aldri levert bevis til oss

Han sier politiet sender ressurser dersom de har ressurser.

— Det er forferdelig dumt hvis folk nå slutter å anmelde til politiet.

- Hva mener du om å ta loven i egne hender?

— Svanevik må ikke ta loven i egne hender. Det er det kun politiet som har lov til. Ved å gjøre det, gjør ham seg selv og samfunnet en bjørnetjeneste. Jeg har forståelse av at han er frustrert over det han er blitt utsatt for, sier Salvesen.

Han kjenner godt til Svanevik fra tidligere saker og vet at han har anmeldt forhold tidligere.

— Men han sier han har levert bevis til politiet og at vi ikke gjør jobben vår. Men det han har levert er ikke bevis, og det er det viktig å få frem. Svanevik har levert noen overvåkingsbilder der vi ser at det er noe som skjer, men hvilke personer det er og hva de har gjort, kan vi ikke se. Så hittil har ingen levert noen bevis til oss om noe som helst, sier Salvesen.

Slik gikk det sist:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Til skrekk og advarsel

  2. Svanevik vil gi bilen tilbake

  3. Ødela for 1,4 mill på 19 dager

  4. Henlegger selv om de har mistenkt

  5. - Vi vil statuere et eksempel

  6. Transportfirma lei dieseltyver: Tok loven i egne hender

  7. Fengsel for tyveri av 4 liter diesel

  8. Løne får støtte av politiet

  9. Uskyldig til det motsatte er bevist

BT anbefaler

– Det er en trykkende og uvirkelig stemning, nesten litt uhyggelig

Politiet har funnet båt, årer og klesplagg. Tre personer er fortsatt savnet etter robåt-ulykken i Kvam.

LES SAKEN