Vil reservere seg mot religionsundervisning, religiøse fastleger og vinglete politikere

500 har sendt høringssvar om reservasjonsretten. Bergenslæreren Andreas Garbo vil reservere seg mot å undervise i religion. - Det strider mot min ateistiske overbevisning, skriver han.

Publisert Publisert

SARKASTISK, MEN SERIØST: Lærer Andreas Garbo har skrevet høringssvar til regjeringen om reservasjonsrettforslaget. Bergenslæreren foreslår å reservere seg mot å undervise 55 prosent kristendom i religionsundervisningen, mot religiøse fastleger og politikere som ikke holder det de lover. Foto: HELGE SKODVIN

  • Yngvild Gotaas Torvik

Nær 500 privatpersoner har så langt skrevet høringsuttalelser i saken om reservasjonsordningen for fastleger. En av dem er ungdomsskolelæreren Andreas Garbo fra Bergen.

I det sarkastiske høringsbrevet skriver han at han «ønsker å få med et forslag om at lærere, som meg selv, slipper å undervise i religion. Tiden kan for eksempel heller brukes på forebyggende arbeid mot hasjbruk blant kommende Unge Høyre-politikere og andre farlige grupperinger der ungdom rekrutteres inn i rusmiljøet.»

— Jeg synes det er et tåpelig angrep på kvinner i en svak posisjon. Når noen først tar valget om å ta abort, er ikke det et lett valg. Høyre vil banke gjennom denne KrF-saken for å sitte på makten, sier Garbo om hvorfor han valgte å sende inn det noe spesielle høringssvaret.

RESERVERT HILSEN: Slik lyder høringssvaret som bergenseren Anders Garbo sendte inn.

Han er en av mange som har sendt inn sin mening til Helse— og omsorgsdepartementet etter å ha sett i sosiale medier at den kjente foreldrebloggeren Susanne Kaluza oppfordrer folk til å skrive høringssvar.

— Jeg skrev det fort, og det er passe sarkastisk. Men jeg står for det jeg skrev, sier han.

55 prosent kristendom

At læreren trekker frem religionsundervisning i høringssvaret om reservasjonsrettsaken, er ikke tilfeldig, forklarer Garbo.

Han sikter til punktet i samarbeidsavtalen mellom Høyre, KrF, Frp og Venstre, der det står at 55 prosent av religionsundervisningen i grunnskolen skal omhandle kristendom. I avtalen står det at «RLE-faget endrer navn til KRLE (Kristendom, religion, livssyn og etikk), og kravet om at faget, i tråd med kompetansemålene, skal inneholde minst 55 pst kristendom gjeninnføres».

— De sakene henger sammen, for begge to er to hjertesaker som KrF får gjennom mot å støtte Høyre og Frp i regjering. Begge sakene er religion blandet med politikk. Det syns jeg personlig er et stort skritt tilbake. Religion er en personlig sak, sier han.

— Jeg mener at vi gjerne kan lære elevene litt om religion som en del av samfunnsfag, men etter min mening har RLE-faget en altfor sterk posisjon i norsk skole. Og det finnes langt viktigere ting å lære elevene. Både i matte og naturfag har jeg hørt vi er elendige, ifølge kunnskapsministeren og PISA-undersøkelsen. Kanskje vi kunne brukt mer tid på det, spør læreren.

Reservasjon mot religiøse leger...

I høringssvaret skriver Garbo også at han vil reservere seg mot religiøse fastleger: «Ønsker også å reservere meg mot å bli behandlet av leger som er kristne eller muslimer. De strider mot min ateistiske overbevisning. Dere kan for eksempel lage lister over alle religiøse leger, slik at jeg kan reservere meg mot dem», skriver Garbo.

Forslaget om å reservere seg mot de religiøse legene understreker poenget om at alle personer kan ønske å reservere seg mot saker på grunn av samvittighetsfrihet, mener Garbo.

— Jeg bryr meg null og niks om legen min er religiøs eller ikke. Jeg har ingenting imot kristne. Men jeg har noe mot at kristendom blandes inn i politikken, sier han.

... og vinglete politikere

Læreren avslutter høringssvaret med å si at han «ønsker også å reservere meg mot politikere som sier noe, og gjør det motsatte. Det kan bli litt vanskelig, jeg ser den, da måtte jo hele stortingsgruppen til Høyre gå på grunn av reservasjonssaken. Så det siste forslaget må nok bearbeides en del før det kan settes ut i praksis».

Til sist skriver Garbo at han skal si ifra om det er flere ting man bør kunne reservere seg mot. Helse- og omsorgsdepartementet legger fortløpende ut høringsuttalelsene på sine hjemmesider.

Helse- og omsorgsdepartementet hadde ikke mulighet til å gi en kommentar til BT tirsdag ettermiddag og presiserer at høringsfristen først løper ut 30. april.

De viser til at det ikke er vanlig å kommentere høringssvar i en pågående høringsrunde.

Publisert