Vær inne eller kjør bil når det lyner

Du bør ligge lavt når det lyner og tordner, dersom du absolutt må være ute, sier meteorologen.

Publisert Publisert
 • Tor Arne Fanghol
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Kort sagt gjelder det å ikke bli det mest attraktive punktet for lynet. Det betyr som oftest å sørge for ikke å være det høyeste punktet i nærheten, sier seniorforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk Institutt.

lyn-ny.jpg Foto: OLE-BJØRN BORLAUG

Han forklarer at de fleste lyn går mellom skyer, mens om lag 10 prosent går mot bakken.

— Lyn oppstår ved at naturen forsøker å jevne ut spenninger. Som oftest er korteste vei mellom skyene, men noen går altså mot bakken og da skiller ikke lynet mellom jord, stein, trær eller folk. Det tar typisk minste motstands vei for å få jevnet ut spenningen, sier Hygen.

Han tror de fleste opptrer fornuftig og unngår risiko når det er lyn og torden.

— Men vi ser jo at lyn kan forårsake til dels store skader på bygninger og elektrisk utstyr, sier Hygen.

Han forklarer at det her til lands lyner mye på Østlandet om sommeren og mest i kystområdene i Nord-Norge om vinteren.

— Bergensregionen er ikke spesielt mye utsatt for lyn og torden, opplyser forskeren.

Her er Meteorologisk Institutts liste over hva som er lurt i lyn og torden:

 • Unngå trær

Ikke gå inn under trær for å unngå å bli våt av ev. regn som kommer fra tordenskya.

 • Ligg lavt Ikke opphold deg på steder der hodet ditt stikker opp og blir det høyeste punktet, f.eks. på en åpen slette (svinge kølla på golfbanen) eller på en fjellvidde (med fiskestanga stikkende opp av sekken). Hvis et tordenvær nærmer seg, er det lurt å komme seg ned i lavere terreng, ev. legge seg ned i en grop til uværet har gitt seg eller passert.
 • Dropp båtturen

Ikke dra på fisketur i båt når det tordner. Du kan fungere som lynavleder; lynet kan ta veien om deg til vannet. Er du ute i båt kan det være greit å komme seg til land, selv om det forholdsvis sjelden forekommer skader i denne sammenheng.

 • Hold deg på land

Ikke bad. Ute i vannet er hodet høyeste punktet, og kan være det punktet som lynet går igjennom på sin vei til bakken (vannet).

 • Legg på røret og vær forsiktig med bading

Er du inne i en bygning: Ikke bruk fasttelefonen. Et lynnedslag i nærheten kan følge telefonledningen og gi en lydimpuls i telefonapparatet som i verste fall kan skade hørselen. Unngå også strømførende ledninger og metallrør i huset. Disse kan lede strømmen ved et eventuelt lynnedslag i huset og skade en person som f.eks. ligger i badekaret. Det har også forekommet at folk har fått strøm i seg i dusjen.

 • Trekk ut kontakten

Ta ut stikkontakter og TV-/radioantenner fra veggene. Hvis da lynet slår ned i antenner eller ledningsnett blir ikke utstyret skadet. Overspenningsvern i sikringsboksen kan hindre strømimpulsen fra lynet i å spre seg i det interne ledningsnettet, men har ingen verdi hvis TV-antennen treffes!

 • Ta en biltur

Om du må avgårde, velg bilen. Det tryggeste sted man kan oppholde seg er i en bil. Dersom lynet treffer bilen følger det karosseriet utvendig og videre til bakken. Det smeller selvsagt kraftig og ofte punkterer bilen også, men inni er det helt trygt. Også i et fly er du trygg. Her også vil lynet følge flyets metalloverflate. En annet forhold er at det i forbindelse tordenskyer ofte er veldig urolig luft, turbulens, noe som kan være meget ubehagelig for passasjerene (men ikke farlig!). Dette gjør at politer forsøker å holde stor avstand til slike skyer for å unngå turbulensen og dermed også reduserer lynfaren.

 • Hold deg blant hus

Går du på fortauet eller skal krysse gata i en by med høye hus rundt deg på alle kanter, er du også trygg. Et eventuelt lyn vil slå ned i en bygning og ikke treffe deg.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. - Plutselig var det som om noen sto og banket på huset

 2. Varsler et døgn med lyn og torden

RISIKABELT: Badekaret kan være et farlig sted å oppholde seg når det tordner ute. Foto: Colourbox