BESTEVENN: Magne Rath.
HÅKON GLATVED-PRAHL

— Når jeg plystrer på dem, kommer de sigende mot båten min. Da kaster jeg ut pale eller lyr, som de plukker opp fra sjøen - bare fire-fem meter fra båten, forteller radværingen Magne Rath.Dette har pågått i flere år, og Rath kjenner de majestetiske havørnene godt.

— De er ikke et par, så de kommer hver for seg. De venter rett og slett på tur for å hente fisken jeg kaster ut til dem.

Ekstra matauk på denne tiden

Dette bildet tok den ivrige fiskeren for vel en uke siden.

— På bildet er det en pale på halvannen til to kilo som serveres. Totalt fikk de forsynt seg med tre paler og en lyr på rundt tre kilo denne kvelden.

På nært hold er de utrolig svære

Ifølge Rath er det ekstra matauk nå, på grunn av nyutklekkede unger. Da kommer de gjerne igjen og igjen.

Gir beskjed om at de er der

En av de to havørnene er ringmerket, den andre ikke.

— Dette er voksne ørner, i alle fall mer en fire år gamle. Det ser jeg på det gule nebbet, det hvite hodet og den hvite stjerten, sier han.

— De har alltid fått fisk av meg når jeg er i dette området. Når de ser og hører båten min, vet de derfor at nå er det mat i vente. De gir seg faktisk til kjenne, slik at jeg skal vite at de er der og følger med meg.

— Hvordan er det å få nærkontakt med så flotte fugler?

— Det er helt enormt å se dem sveve over meg, for så å peile seg inn på fangsten. På nært hold er de utrolig svære. Det er et imponerende syn.

Salter og tørker fisken

Den 52 år gamle karen fra Austmarka på Radøy er en ihuga hobbyfisker og jeger. I snitt er han på sjøen tre-fire ganger i uken.

— Nå er det lyrsesong med fine fangster i seks-åtte kilosklassen.

Den største lyren han har fisket, veide for øvrig 13 kilo.

— Hva gjør du med så stor fisk?

— Det meste går til salting og tørking.

— Når skal du besøke ørnevennene dine igjen?

— Det blir neppe lenge til. Jeg fisker andre steder også, men her får man jo en ekstraordinær opplevelse på kjøpet, smiler Magne Rath.