— Jeg orker ikke tanken på å komme i en situasjon der batteriet flater ut og jeg blir stående fast. Derfor drar jeg bort til hurtigladestasjonen hos ABB her i Fyllingsdalen rundt klokken ti- elleve om kvelden og sikrer meg nødvendig kjørekapasitet for neste dag. Da er det som oftest ingen kø der.

Raymond Steffensen i Lyshovden borettslag i Fyllingsdalen er slett ikke alene om å farte rundt på hurtigladestasjoner på kveldstid. Ladestasjoner i borettslag og sameier har lenge vært mangelvare for elbileiere.

Denne måneden åpnet Hordaland fylkeskommune for at borettslag og sameier kan få støtte på inntil 25.000 kroner ved installering av ladestasjon for elbiler. Det er kun Oslo og Akershus som har tilsvarende støtteordning i dag.

Stor interesse

— Vi har veldig stor pågang fra borettslag. Veilederen på nettsidene våre er lastet ned over 6000 ganger, sier Petter Haugneland, kommunikasjonssjef i Norsk Elbilforening.

Elbilsalget har det siste året har tatt av i Norge, og særlig i Bergen. Pågangen for å kunne lade bilen i borettslag er stor. I Raymond Steffensens borettslag vil det like før eller rett etter sommerferien være fire ladepunkter på plass.

- Blir mer attraktiv

— Vi begynte å jobbe med dette i fjor høst, og er nå klare til å bestille utstyr og tjenester for å få det på plass, sier styreleder Einar F. Kaldhol i Lyshovden borettslag.

I første omgang blir det satt opp to stolper med to ladepunkter hver. Kostnaden er regnet til ca. 100.000 kroner eks. moms, som borettslaget betaler. Bruken av ladestasjonene må elbileierne selv bekoste.

Kaldhol tror borettslaget vil bli mer attraktivt når man kan skilte med lademuligheter for elbil.

Tenker langsiktig

Sameiet Florvåg Brygge på Askøy er også på fylkeskommunens søknadsliste om støtte til å etablere ladestasjoner.

— Vi er et lite sameie på vel 30 leiligheter, men likevel er interessen for ladeuttak forholdsvis stor, sier Bjarne Skaar, styremedlem i Florvåg Brygge.

I dag er det to elbileiere i sameiet, men Skaar mener det er viktig å tenke langsiktig når man bygger ut.

— Elbilsalget vil bare balle på seg, derfor satser vi i første omgang på å sette opp seks ladepunkter.

Han understreker at saken skal behandles på generalforsamlingen før endelig vedtak fattes.

Ikke helt fornøyd

I Fyllingsdalen ser Raymond Steffensen frem til at de nye ladestasjonene i Lyshovden borettslag kommer på plass.

— Alt blir tross alt mye enklere når du kan lade på hjemmebane.

Elbilkjøpet i fjor høst ble imidlertid ikke helt som Steffensen hadde drømt om.

— Bilen er helt sikkert gunstig som bil nummer to i en familie, men for oss som har den som eneste bil, tør vi ikke legge ut på lengre kjøreturer. Ikke engang tur-retur Kvamskogen.