Reagerer på LAR-brev

Pasientombudet mener det blir for lettvint å sende brev. - Kriminalisering av pasienter, mener Stiftelsen Trygg i LAR.

PROVOSERT: Ruth Marie Donovan i Stiftelsen Trygg i LAR reagerer på ordlyden og innholdet i et brev Helse Bergen har sendt til LAR-pasienter. Både Donovan og Pasientombudet i Hordaland mener kommunikasjonen fra Helse Bergen er for dårlig i denne saken.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Pasientombud i Hordaland, Rune Skjælaaen, reagerer når han får se brevet Helse Bergen har sendt ut.

— Jeg spør meg hvor godt dokumentert er det at pasienten har deltatt i videresalg av LAR-medisin eller kjøpt stoff i tillegg. Det kommer ikke fram, sier han.

REAGERER: - Det er for lettvint å bare sende et brev uten å i det hele tatt snakke med pasientene først, sier pasientombud Rune Skjælaaen.

Han reagerer også på måten Helse Bergen håndterer innstrammingen på.

— Dårlig kommunikasjon

— Det er litt vel lettvint bare å sende et brev. Det må være mulig å ha et møte og drøfte situasjonen slik at pasienten også får forklart seg, mener Skjælaaen.

Også Ruth Marie Donovan i Stiftelsen Trygg i LAR reagerer på at de ikke har fått beskjed om innskjerpingen på forhånd og mener Helse Bergen burde tatt kontakt med pasientene sine.

— Vi møter jo pasientene hver gang de henter medisinene sine. Det er mest effektivt, svarer avdelingsdirektør Ola Jøsendal.

- Kriminalisering av pasienter

Donovan mener det viser en diskriminering og kriminalisering av én bestemt pasientgruppe.

— Blir andre pasienter behandlet på samme måte? Dette blir en kriminalisering av pasienter. Disse menneskene er definert som pasienter av Helse Bergen og da må de behandles som det, sier hun.

— Hvis en pasient ikke får lov til å gå eller oppholde seg enkelte steder i byen, er det en alvorlig innskrenking av bevegelsesfriheten. Er det ulovlig å gå med medisin på lommen? Hvis helse Bergen eller politiet mener det er ulovlig, må de si ifra tydelig med en gang, sier hun.

- Svekker tilliten

Kari Lossius i Stiftelsen Bergensklinikkene frykter at brevene vil svekke tilliten til helsemyndigheter og politi.

— Man jobber mye med å vinne tillit til rusmiddelavhengige, og mange har allerede en skepsis til politiet. Når LAR jobber så tett med politiet kan det bli vanskeligere for mange å ta spranget inn til helsetjenesten for å få hjelp, sier hun.

Publisert