Én uke etter at den tre år gamle gutten ble drept av sin egen fosterbror, er tragedien fortsatt en gåte for 13-åringens foreldre.

— De kjenner ikke motivet bak handlingen, og den er helt uforståelig for dem. De ønsker at saken skal bli oppklart, og ønsker å vite hvorfor dette skjedde, sier foreldrenes bistandsadvokat, Arild Birkeland.

- Alltid vært snill

Både far og mor har vært i avhør og forklart seg for politiet.

— De sier at han er en stille og rolig gutt som alltid har vært snill med familien sin, sier Birkeland.

Politiet har tidligere opplyst at 13-åringen ropte på faren etter å ha angrepet treåringen med knivstikk og slag mot hodet. Faren ble lettere skadet da også han ble knivstukket. Han er nå utskrevet fra sykehuset.

- Sitter med svaret

I motsetning til 13-åringens foreldre, mener politiet at de nå har fått svar på hvorfor gutten drepte treåringen med knivstikk og slag mot hodet.

— Vi føler oss trygge på at vi sitter med svaret på hvorfor og hvordan dette skjedde. Men vi har fått klare råd fra barnevernet og helsevesenet om at vi må holde det for oss selv. Dette er opplysninger som er vesentlige i behandlingen av gjerningspersonen og tilbakeføringen av ham til samfunnet, sier Stord-lensmann Bernt Norvalls.

Han understreker at det viktigste nå er å vise omsorg og ivaretakelse av gjerningspersonen, samtidig som sikkerheten blir ivaretatt.

Ingen diagnose

13-åringen vil fremover bli fulgt opp i et samarbeidsprosjekt mellom barnevernet og barne- og ungdomspsykiatrien (BUP).

— Det er avtalt at det skal være et tett samarbeid videre, men nærmere detaljer er ikke avklart. Det er avhengig av den medisinsk-faglige utredningen vi arbeider med, sier Trine Hjertholm, leder for barnevernstjenesten på Stord.

Helsepersonellet som har utredet gutten, har så langt ikke konkludert med noen diagnose. Utredningen blir nå forlenget på ubestemt tid.

— Helseforetaket har orientert oss om at de vil trenge mer tid før de kan konkludere, sier Hjertholm.

Det vil bli hentet inn eksternt helsepersonell som bistår i utredningsarbeidet.

Avslutter neste uke

Politiet ser for seg at saken er ferdig etterforsket en gang neste uke. Idet politiet har ferdigbehandlet saken vil den bli oversendt som oppklart til påtalemyndigheten.

— Der vil saken bli henlagt ettersom gjerningspersonen er under den kriminelle lavalder. Barnevern og helsevesen vil søke om innsyn i sak og få det, opplyser Norvalls.

Onsdag vil politiet avhøre 13-åringen en siste gang.

— Det blir et oppfølgingsavhør for å få bekreftet at de opplysningene vi har om bakgrunnen for drapet, er korrekte, sier Norvalls.