• En ruvende skikkelse, sier partileder Erna Solberg, som uttrykker stor sorg over bortgangen til Høyre-veteran Inge Lønning.

Erna uttrykker stor sorg over bortgangen til Høyre-veteran Inge Lønning.

— Det var med sorg vi mottok nyheten om at Inge Lønning har gått bort. Han var på skitur med familien i går da han plutselig falt om. Livet sto ikke til å redde. Vi deler vår sorg med hans kjære Mari og resten av familien, sier Solberg.

- En ideologisk klippe

Partilederen er på ferie i Spania i påsken, der hun ble orientert om dødsfallet. Hun fremhever Lønning som en ruvende skikkelse innen akademia, teologi og politikk.

— For Høyre har han vært en ideologisk klippe gjennom generasjoner og ledet blant annet arbeidet med skriving av Høyres prinsipprogram. Mange ganger var han den eldste i rommet, men ofte den som var yngst til sinns, sier Solberg.

Blant annet elsket Lønning å diskutere med nyinnmeldte ungdommer.

Sto på barrikadene

Han kunne gå inn i enhver debatt, og delta med retorisk snert, historisk kunnskap, humor og engasjement. Han var særlig avholdt i Unge Høyre, sier Solberg, som beskriver et svært engasjert menneske.

— Inge elsket å stå på barrikadene. Men aldri på egne vegne, til det var han for beskjeden, sier Solberg.

- Dypt respektert

Arbeiderpartiets ledelse uttrykker sin sorg over bortgangen til Inge lønning, en bauta i Aps historiske hovedmotstander Høyre.

— Med dyp sorg mottok jeg den triste meldingen om Inge Lønnings bortgang. Inge var en viktig stemme på Stortinget og i samfunnsdebatten, sier parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen.

— Han var en dypt respektert politiker, akademiker og retoriker. Min medfølelse går til hans familie og venner, sier Pedersen