Politiet: - Det kommer flere saker

Politiet vil opprette straffesaker mot flere personer etter razziaen mot Hells Angels.

PÅGREPET: Geir Finsås var alene i klubblokalet i Helldalen, da væpnet politi stormet inn. Døren til øllageret er brutt opp. Finsås ble lagt i jern. – Jeg synes det er ille å bli arrestert uten grunn, sier han.
  • Øyvind Lefdal Eidsvik
  • Christian Nicolaisen
  • Rune Christophersen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Motorsykkelklubben er sterkt kritisk til gårsdagens politiaksjon i klubblokalene i Helldalen. Hells Angels-medlem Geir Finsås var alene i Angels’ Place, da væpnet politi stormet bygningen.

— Jeg sa til politiet at jeg kunne åpne døren for dem. Men de skar seg bare gjennom med vinkelsliper, sier Hells Angels-medlem Geir Finsås.

— Jeg skjønte det var noe på gang da de kom kjørende langs jernbanelinjen. De var ikke interessert i å la meg åpne, de bare brøt seg inn. Så la de meg i jern og lot meg ligge på gulvet i en halvtime, før jeg ble satt i arresten, sier Finsås.

Les også

Er denne kvinnen en alvorlig trussel?

Les også

«Hells Angels er og blir en skurkeklubb»

Tok motorsykkel

To personer er pågrepet og siktet for pengeutpressing. De ble ikke tatt i HA-lokalet. Men ifølge politiadvokat Sylvia Myklebust var aksjonen mot klubblokalet langtfra resultatløs.

— Det ble gjort beslagi går som ikke knytter seg til saken mot de to som nå er siktet. Disse beslagene vil resultere i straffesakermot andre personer, sier Myklebust.

Hun vil ikke svare på hva slags saker det dreier seg om, eller hvilke beslag som er gjort.

Da BT var til stede i klubblokalet i går, opplyste HA-medlemmer at en PC og en motorsykkel er blant gjenstandene som er beslaglagt av politiet.

Pågrep lederskikkelse

Razziaen skjedde i forbindelse med pågripelsen av to menn på henholdsvis 37 og 47 år, som er siktet for pengeutpressing. 37-åringen er et sentralt medlem og tidligere lederskikkelse i Hells Angels Bergen. Den andre har tilknytning til miljøet, men skal ikke være medlem av klubben.

Finsås sier han ble sittende i kjelleren i politihuset i fire-fem timer, før han ble løslatt i går ettermiddag.

— Jeg er ikke siktet for noe, og ble ikke engang avhørt. Jeg skjønner ikke hvorfor de behandler meg sånn når jeg ikke har gjort noe, sier han.

Først klokken 17.45 forlot politiet klubblokalet, etter å ha reparert låsen de skar ut. BT var med da medlemmene slapp inn for å sjekke forholdene.

— Det ser ikke så ille ut som jeg fryktet. De har i alle fall reparert låsen de ødela. Men det er synd at de har tatt PC-en vår, for den trenger vi, sier klubbens talsmann, Egil Holmefjord.

- Fullstendig "overkill"

Bortsett fra en knust innerdør og litt mer rot enn det som er vanlig, selv hos HA, er det få synlige tegn til razziaen.

Holmefjord reagerer likevel på maktbruken.

— Det er fullstendig overkill at de rykker så tungt ut med maskinpistoler, skuddsikre vester og hjelmer. Det er helt unødvendig, og forteller meg at de ser på dette som en maktdemonstrasjon og et treningsoppdrag. Jeg er glad for at politijuristen sier at aksjonen ikke retter seg mot klubben, men mot enkeltpersoner. Det burde politiet tatt konsekvensen av, mener Holmefjord.

Politiadvokat Sylvia Myklebust viser til at politiet har klassifisert Hells Angels som en kriminell MC-klubb, og at det var bakgrunnen for at de handlet som de gjorde.

— Nettopp fordi Hells Angels er en såkalt énprosentklubb, må vi ta sikkerheten til våre mannskaper alvorlig. Det er bakgrunnen for at vi gikk såpass hardt til verks, sier hun.

Ifølge Myklebust banket polititjenestemennene på døren, men uten å få svar innen rimelig tid.

— Når politiet skal inn og sikre bevis i en sak, er det et poeng at vi må raskt inn på eiendommen. Vi kan ikke vente særlig lenge, sier hun.

Politiet mener de to siktede oppsøkte en mann som er hjemmehørende i en kommune i Sunnhordland.

Der skal de ha forsøkt å presse mannen for penger. Dette lyktes de ikke med, mener politiet.

Tidligere torpedosiktet

Mannen som skal ha blitt forsøkt utpresset, gikk ikke selv til politiet. Det skal ha vært andre rundt ham som anmeldte forholdet. De to mennene er siktet for brudd på straffelovens paragraf 222, som omhandler trusler og tvang, typisk for torpedovirksomhet.

— Vi har tatt en del gjenstander i beslag, både i HA-lokalene og hjemme hos de siktede. Dette vil det ta litt tid å gjennomgå, sier Myklebust.

Mennene satt i avhør i går kveld. De vil bli holdt i varetekt inntil videre, opplyser Myklebust.

37-åringen er tidligere straffedømt for et mindre forhold. Han var i 2010 siktet for pengeutpressing, en siktelse politiet etter hvert frafalt.

Også den gang slo politiet til mot Hells Angels' lokaler i en større aksjon.

47-åringen skal ikke være tidligere straffedømt. Begge mennene bor i bergensområdet. De ble avhørt onsdag kveld.

Politiet har ennå ikke bestemt seg for om de skal be om at de to mennene blir varetektsfengslet. Inntil videre sitter de i arresten.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Må nekte folk med MC-klær

  2. Krever penger for skjenkerot

BT anbefaler

Slik er verdensmesterens første restaurant i Bergen

– Den eneste restauranten i Bergen som tilbyr det ettertraktede kjøttstykket, skriver BTs anmelder.

LES SAKEN