Arild Hammer retter kameraet mot samboer Lise Alvær og sønnen Johannes (3 mnd), før han foreviger dem begge med flere bilder foran paviljongen. Snart kan bildene leve sitt eget liv på internett. Paret har begge Facebook og Instagram, og deler fotografier av sønnen der.

— Så lenge barnet er godt påkledd synes jeg ikke det er noe problem å legge det ut, sier Hammer, da BT møter familien.

— Men vi ville ikke lagt ut nakenbilder eller bilder fra altfor personlige situasjoner, legger Alvær til.

Fraråder bildedeling

Paret er langt fra alene. Globalt deles det over 350 millioner bilder på Facebook hver eneste dag, mens det daglig deles rundt 60 millioner bilder på Instagram. Tall fra 2012 viser at nordmenn deler over en halv million bilder på Facebook daglig. Psykolog og eier av nettstedet dinpsykolog.no, Hans-Petter Karstad, er sterkt kritisk til at foreldre og andre stadig eksponerer barn og unge.

— Jeg anbefaler helt klart folk ikke å legge ut bilder av barna sine. Bilder av barn er privat, og det er greit i et familiealbum, eller digitalt familiealbum, der nærmeste venner og familie får se bildene, sier Karstad.

Psykologen mener bildedelingssider på internett utnytter bevisst eller ubevisst menneskers behov for å bli likt, og at dette også får konsekvenser selv for unge barn.

— Bildedelingssidene klusser det til for oss ved å assosiere frem nye, usunne regler for hva som skal til for å bli likt, forklarer Karstad, som også er kritisk til barns stadige møte med kamera. Han oppfordrer i stedet til å begrense fotograferingen av de unge.

— Ha heller fokus på å ta noen få og fine bilder som barnet vil like å se som voksen. Konstant fokus på utseende gjennom overdreven fotografering av barna, kan bidra til at de lærer å være overfladisk og ha fokus på dårlige verdier, mener Karstad.

Han forklarer at på samme måte som barn blir påvirket av foreldre som er stresset, kan fotograferingen ødelegge for barnas unike tilstedeværelse. Denne tilstedeværelsen er ifølge psykologen viktig for livskvaliteten, forklarer psykologen, som mener det er bedre å minimere fotografering, og delingen av bilder.

Positive kommentarer til bildene forsvarer heller ikke eksponeringen barna blir utsatt for, mener han.

Kommenterer for å knytte bånd

— Veldig ofte er det mange som sitter og ler av dem som poster bilder, men det er blitt kultur for at man skal skrive noe positivt. Dette er såkalt grooming, som man også ser hos menneskeaper. De sitter og renser pelsen til hverandre for å knytte nærmere bånd, sier Karstad, som mener at kommentering av bilder på for eksempel Facebook også er en slags grooming.

— Men når barnet blir eldre, kan hun eller han for eksempel risikere ubehagelige situasjoner hvis det verserer bilder som kan være gjenstand for mobbing, sier psykologen.

Professor i barn og unges psykiske helse ved Universitetet i Tromsø, Willy Tore Mørch, støtter flere av Karstads synspunkt.

— Foreldre skal være veldig oppmerksomme på hvilke bilder og hvilken tekst de publiserer om ungene sine, sier Mørch.

- Venter på boom

I motsetning til Karstad, vil ikke professoren fraråde all publisering av bilder av barn. Han mener likevel at man bør tenke seg godt om før bildene legges ut på sosiale medier.

— Man har en tendens til å legge ut bilder av barna i spesielle situasjoner, som når de opptrer, har på seg spesielle klær, gjør noe morsomt eller noe de er flink til. Vi vet at det skjer mobbing i kjølvannet av at slike bilder har blitt delt.

Seniorrådgiver i slettmeg.no, Hans Marius Tessem, forteller at de foreløpig ikke har fått så mange henvendelser angående bilder foreldre har delt av barna sine.

— Men det vi kanskje sitter og venter litt på, er at det om noen år kan komme en boom av henvendelser fra barn som fått bilder av seg delt i sosiale medier, sier Tessem. Han tror barna det gjelder fortsatt er for unge til å ta stilling til om de synes det er greit eller ikke.

Vil lage kampanje

Det er ifølge seniorrådgiveren likevel grunn til bekymring allerede nå.

— Vi ser mange bilder som potensielt kan bli brukt mot barna senere, i mobbesituasjoner, sier Tessem.

Han trekker frem bilder der barna er nakne, eller syke og snørrete som eksempler på hvilke bilder som kan være krenkende.

— Jeg har lyst til å lage en kampanje med bilder av voksne i de situasjonene barn ofte er avbildet i. Sånn kan vi vise hvor krenkende det faktisk er, sier Tessem, som mener det kan være vanskelig å trekke grensen for hva som er uskyldige bilder og hva som ikke er greit.

Han forteller at slettmeg.no har hatt flere saker, der for eksempel et barns første sykkeltur er filmet og lagt ut. I utgangspunktet en helt uskyldig situasjon, som likevel ble brukt mot barna i senere mobbesituasjoner.

Psykolog Mørch understreker at foreldrene skal spørre barna om det er greit at bildene blir delt.

— Barn helt ned i 6-7-årsalderen har rett til å bli hørt, det er barneloven helt klar på. Det er viktig at barna er medvirkende i beslutningen om å dele bilder, sier Mørch.

Spør tenåringene om lov

Tilbake hos familien Alvær og Hammer er fotograferingen over, i alle fall for denne gang. For tre måneder gamle Johannes er det vanskelig å si om han ønsker å dele bildene av seg selv. Men Hammer har også to tenåringsdøtre fra før.

— De er så gamle at vi må spørre dem om hvilke bilder vi kan legge ut, ellers får vi kjeft, sier han og ler.

Hammer og Alvær har samme oppfatning av hvorfor de har lyst til å dele bilder av barna sine i sosiale medier.

— Vi er jo så stolte av dem, og har lyst til å vise dem frem.

KRITISK: Psykolog og eier av nettstedet dinpsykolog.no, Hans-Petter Karstad, er sterkt kritisk til at foreldre og andre stadig eksponerer barn og unge.
PRIVAT