Politiet må gripe inn mot Pokémon-jegere landet rundt

Spillere ble advart i Bergen i natt — og i Setesdal har politiet arrestert et Pokémon-monster.

FIKK NABOKLAGER: Her er politiet på Nordnes i Bergen. Mer enn 30 biler og mye folk var samlet for å jakte monsterfigurer ved Akvariet natt til torsdag.
  • Arne Edvardsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Vest politidistrikt har foreløpig ikke hatt de store utfordringene, men farsotten gir noen utfordringer. En patrulje rykket ut til Nordnes natt til torsdag. Rundt 30 biler og mye folk var samlet like ved Akvariet rundt 00.30. ## Naboer klaget

— På Nordnes har det samlet seg mange spillere på en parkeringsplass nattestid. Det har kommet inn en god del naboklager. Her har vi rykket ut og bedt dem om å slå av bilmotorene for ikke å skape støy i nærmiljøet, sier operasjonsleder Lars Geitle ved Vest politidistrikt.

Han sier at man ellers har de samme oppfordringer som politiet ellers i landet.

— Vær observant og ta hensyn. Ikke ta deg inn der du ikke har lovlig adgang. Det at man trenger seg inn på annen manns eiendom, kan oppfattes som skremmende, sier Geitle.

Natt til mandag ringte en person til politiet og fortalte om mistenkelig opptreden ved kjøpesenteret Oasen i Bergen. Politiet sendte mannskap i retning kjøpesenteret i Fyllingsdalen, men kunne raskt slå fast at der var det ingen som gjorde noe ulovlig.

Les også:

Les også

Vi ble med på monsterjakt i Bergen sentrum

Arresterte Pokémon

KREATIVT: Politiet i Setesdal har kanskje vært mest oppfinnsomme så langt ved å ta en Pokémon og putte den i politibilen. FOTO: POLITIET/SETESDAL

Setesdal-politiet har tatt utradisjonelle metoder i bruk for å nå frem med budskapet. Humor er et virkemiddel.

— Vi arresterte i dag ein Pokémon som lyder navnet Charmander. Han ble tatt for å uroe den offentlige fred og ro ved at han blant annet gikk rundt i folks hager, men vi har ikke kapasitet til å arrestere alle Pokémonene, skriver politiet i Setesdal på sin Facebook-hjemmeside.

Budskapet er tydelig fra flere lensmannskontorer og politidistrikter.

— Vis hensyn når du jakter de populære figurene.

Kjørte mot enveiskjøring

Hva skjer når monster-jegere mister hodet? Nettavisen har historien om sjåføren som fikk et forelegg på 4200 kroner for å ha drevet Pokémon-jakt i bil i Drammen sentrum, og for å ha kjørt inn i en enveiskjørt gate.

Ifølge Adresseavisen har gravplassforvaltningen i Trondheim prøvd å få selskapet bak mobilspillet Pokémon Go til å frede kirkegårder.

— Jeg vil oppfordre Pokémon Go-spillere om å holde seg unna. Det kan oppleves krevende og krenkende for dem som sørger, lyder oppfordringen fra fungerende stiftsdirektør Inge Torset i Nidaros.

To tenåringsgutter på jakt etter en Pokémon-figur måtte stoppes av politiet da de klatret på utsiden av et sykehjem i Mo i Rana. De sanket derfor ingen poeng i det nye mobilspillet, ifølge NTB.

Se video:

Satt fast gjørmen

Fra utenlandske kilder meldes det også om varierende hell knyttet til spillet Pokémon Go. En 62-åring spilte i en skog bak hjemmet sitt ved 2-tiden om natten i Coeymans i delstaten New York.

Etter å ha sunket ned i en dam med gjørme som nådde ham til livet, brukte han mobilen til å ringe nødnummeret 911. En politimann ble sendt ut, hvorpå mannen ble reddet, melder nettstedet ABC Nyheter.

Hjelp til jakten

Om man ikke er i stand til eller ikke har tid til selv å jakte Pokémon-figurer, så har det dukket opp løsninger for dem også. Lovisa Gärde er profesjonell «Pokéwalker» i Stockholm. Hun tar på seg oppdrag for andre, skriverNyheter24.

Hun har fått mange bestillinger, og har en venteliste med rundt 40 personer. Gärde sier at hun ikke tar mye betalt ettersom hun synes jakten er spennende og morsom. Hvert oppdrag varer i tre dager, og hun tar 100 kroner for hele jobben.

Kriminell ble fanget

Milford-politiet i USA fikk en enkel jobb med å sette fast en kriminell som hadde møtt opp foran politistasjonen for å fange Pokémon-figurer. Den etterlyste kriminelle ble selv fakket, ifølge VG.

I New Hampshire i USA har en mann anmeldt et væpnet ran, og forklart at han ble overfalt mens han spilte Pokémon Go. Det måtte han imidlertid slutte med da ranerne ba om å få både telefonen og lommeboken hans.

Les også:

Les også

Pokémon, gå!

Fant lik i Danmark

Et annet sted i USA, i New Jersey, måtte en kvinne ringe nødnummeret da hun ble sittende fast i et tre i et forsøk på å fange et monster, ifølge NTB.

Nylig fant en mann som var på Pokémon-jakt et lik i en kanal i Odense i Danmark. Det var den danske avisen BT som fortalte denne historien.

Jakt på militærbase

Pågripelser, ran og ulykker. Det populære spillet byr på nye utfordringer for myndigheter verden over. En fransk statsborger ble pågrepet da han var på Pokémon-jakt inne på en militærbase i Indonesia.

Ved Sjøforsvarets hovedbase Haakonsvern har man foreløpig ikke opplevd noe liknende.

— Jeg spiller ikke selv, og har heller ikke hørt om eller fått rapportert noen episoder på Haakonsvern, sier Per Rostad, som er informasjonssjef i Sjøforsvaret.

Les også:

Les også

Hamstrer nødladere til Pokémon-jakten

— Ikke problem på Haukeland

Flere sykehus i Norge har gått ut med melding om at de ikke ønsker at det spilles Pokémon Go på sykehusenes områder. Dette gjelder, ifølge Dagbladet, Bærum sykehus, Drammen sykehus, Ringerike sykehus, Kongsberg sykehus, og de psykiatriske sykehusene på Blakstad i Asker og i Lier.

Det er av sikkerhetsmessige grunner og for å unngå forstyrrende elementer dette er gjort.

— Vi har ikke fått melding fra noen av klinikkene om at folk på Pokémon-jakt er et problem, men det finnes helt sikkert figurer her omkring også. Sykehuset disponerer et stort område, men noe sjenanse er foreløpig ikke meldt. I hvert fall ikke meg bekjent, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Kåre Austrheim ved Haukeland sykehus.

Les også:

Les også

Bli med på monsterjakt midt i Bergen sentrum

Må advare barn

Seksjons for Volds— og seksualforbrytelser ved Oslo politidsitrikt gikk for en tid tilbake ut med følgende advarsel knyttet til spillet:

— Politiet i mange land har advart om forskjellige farer ved bruk av applikasjonen. Det vi ønsker å formidle til foreldre og andre er at de må fortelle barna at de ikke skal bli med personer de ikke kjenner for å finne flere figurer, eller la seg lokke, lure eller presse til å dele bilder eller utføre tjenester for å få andre til å overføre figurer til seg.

Publisert

Mest lest akkurat nå

  1. Brann-keeperen beklager tabben: – En klar feil av meg

  2. – En parodi. Det går ikke an å spille fotball.

  3. Siri Økland er død. – Dei sterke tekstane har hjelpt mange.

  4. «No startar kaoset»

  5. Sjukepleiaren grøssa då ho fekk høyre korleis pasienten vaska seg

  6. I to år har han jobbet med de 25 maleriene. Nå er alt stjålet.