Havnevesenets dårlige samvittighet

Nå vil de redde Skuteviksbryggen.

TILGANG: Skuteviksbryggen er noe så sjeldent som et sted der du kan se fremsiden av sjøbodene i Skuteviken. Når den er åpen, vel å merke.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Kaien er en av byens eldste, kanskje den eldste av alle. Det har vært brygge her siden 1200-tallet, den fikk sin nåværende form på slutten av 1800-tallet, og den var i aktiv bruk som bosskai frem til 1975.

Siden har lite skjedd med den gamle bryggen, før stormen «Nina» tok grovt for seg, spesielt av toppdekket på bryggen. Den ble avsperret, og ingenting har skjedd.

— Skuteviksbryggen er en dårlig samvittighet for oss, sier konstituert havnedirektør Ulrik Jørgensen.

Han forteller at kaien er et tilbakevendende tema.

— Det var en i Skuteviken som tok kontakt med meg i forrige uke om dette, og jeg har tenkt å ta det opp på ledermøte mandag kveld, sier Jørgensen.

Bossbrygge

Kaien er en naturlig forlengelse av Skutevikstorget og har gjennom årene vært brukt til både passasjer- og fraktebåter. Den siste delen av tiden i aktiv tjeneste var det renovasjonsvesenet som brukte den.

— Vi er litt i tvil om hva vi skal bruke bryggen til, men vi må gjøre et eller annet, sier Jørgensen.

SENTRAL: Mens store deler av kaianleggene i Bergen er sperret av, kunne Skuteviksbryggen vært en mulighet til å komme helt bort til Byfjorden.

Både kommunen og havnevesenet har interesser i saken, siden kaien er en forlengelse av selve Skutevikstorget.— Det hadde vært kjekt om kaien kunne rustes opp. Ingen er tjent med slik det ser ut nå. Men når det kommer til å disponere kaien, rehabilitere den og tenke på alternative bruk av den, er det havnevesenets oppgave, sier Kjell Aga, forvaltningssjef, etat for bygg og eiendom i Bergen kommune.

— Vi må ta en ny runde på dette, sier Jørgensen.

Dugnad

Ved Skuteviksbryggen støter vi på Roger Iversen. Den gamle sjøboden ved siden av bryggen får en sårt tiltrengt ansiktsløftning. Etterpå vil Iversen gjerne kaste seg over bryggen også.

— Jeg håper å fikse opp hele torget her. Nå ser det forferdelig ut, men tenk hvor bra det kan bli!

SPERRET OG LÅST: Dette var altså det første cruisepassasjerene om bord i «Balmoral» så da de kom til Bergen.

Sjøboden skal bli teater og kultursenter, og Iversen tar det på dugnad.— Skal du gjøre noe, må du gjøre det uten å tenke på penger. Hvis ikke, blir det ikke gjort, sier Iversen.

Han ser for seg et lignende initiativ med bryggen.

— Jeg skal ta den også, lover han.

SPENNENDE: Kjuagutter i Skuteviken fisker etter krabbe fra Skuteviksbryggen i 1958.
Publisert