— Uniformen gir meg en stolthetsfølelse, vi viser at vi er en egen del av den akuttmedisinske helsetjenesten. Den har gjort noe med oss, sier administrativ leder ved Samnanger og Os legevakt, Siri-Linn Schmidt Fotland.

Ved legevakten på Os er Sindre Horgen (5) kommet inn fordi han har så vondt i ørene. Bak skranken står sykepleier Ingrid Hage sammen med Siri-Linn Schmidt Fotland. Denne legevakten er blant de første i landet som har tatt de nye legevaktklærne i bruk.

Mer tilgjengelige

— Har du hatt vondt i ørene lenge, spør Hage.

— Ja, det begynte for lenge siden, sier 5-åringen, som ikke er helt i slag.

De har også fått sin egen legevaktbil. Og når lege kommer på vakt tar han på seg den samme uniformen. De er ett team.

— Jeg synes klærne gjør noe med seriøsiteten og profesjonaliteten vår. Vi blir også mer tilgjengelige ute på jobb. Folk trenger ikke å lure på hvem vi er, sier Hage.

Lite synlig

Konklusjonen var klar da Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin startet jobben med å finne nye uniformer i 2012:

— I dag er legevaktene for lite synlige. Målet var å komme frem til en felles uniform for legevaktene i hele landet, sier prosjektleder Steinar Hunskår som er leder for Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin ved Uni Research Helse.

Nå er klærne i full produksjon: Inne- og uteantrekk. Fargene som går igjen er hvitt, grønt og signalgult.

Initiativet tok de sammen med Norsk legevaktforum. Nå er de nye uniformene allerede i produksjon og på vei ut til en rekke kommunale legevakter i landet. Legevakten i Os og Samnanger var en av de første i landet som kjøpe inn fullt sortiment av klærne. Nå er arbeidsklærne på plass.

Ingen tvil

— Før gikk vi alle med private klær på jobb. Når vi kom ut på et ulykkessted var det ikke alltid folk skjønte at det var legevakten som var der for å hjelpe, forteller Fotland.

Nå er det ikke lenger tvil om hvem som er hvem når de rykker ut sammen med brannvesen, ambulanse og politi.

— Tid er en viktig faktor i vår jobb. Da er det viktig at også klærne våre er tydelige på hvem vi er og hva vi skal gjøre der, sier Fotland.

På ryggen har de også det nye felles nasjonale legevaktnummeret 116117 som trolig tas i bruk i løpet av året.

— Klærne skaper et større samhold på en arbeidsplass. Og de signaliserer større profesjonalitet og synlighet, sier Hunskår.

Prosjektgruppen har måttet forholde seg til konkrete EU-regler om dette hvordan bekledningen skal være.

— Vi kan ikke plassere refleksen hvilken vei vi vil. Dette er detaljert ned til størrelsen på navneskiltene, sier Hunskår.

Ble ikke gjenkjent

22. juli kom flere legevakter fra nærområdet til åstedet i sivil. De hadde store problemer med å komme seg inn og identifisere seg for politi og andre redningsetater på stedet. Men legevakten i Drammen, som var uniformert og hadde en uniformert bil, slapp direkte gjennom for å hjelpe.

— Man skal ikke være i tvil om hvem det er når legevakten ankommer. Vi synes det hører med når vi er en nødetat, sier Hunskår.

De kan ikke pålegge legevaktene de nye klærne, men regner med at mange vil ta det i bruk.

— Jeg håper flest mulig vil ta disse klærne i bruk, vi liker dem veldig godt, sier Fotland.