- Jeg er ikke langt unna

Mannen lå i sovepose utenfor huset til den 14 år gamle jenten i Bergen. I en måned sendte han henne seksuelle meldinger på Facebook, blant annet med bilder av den drepte Oslo-jenten Sigrid Giskegjerde Schjetne og seg selv i finlandshette.

DØMT: Dette bildet fikk den 14 år gamle jenten fra en 44 år gammel mann. Nå er han dømt til ni måneder fengsel.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Nå har Bergen tingrett dømt den 44 år gamle mannen til fengsel i ni måneder for trusler og skremmende atferd mot jenten.

— Dette har vært en svært skremmende sak for jenten. Mannen bodde ute og oppholdt seg i nærheten av hennes bolig. Han så henne på soverommet og sendte henne meldinger som viste at han fulgte med henne og visste hva hun gjorde. Noen ganger befant han seg like ved huset utenfor soverommet hennes, sier Line Hvidsteen Ingebrigtsen, som er bistandsadvokat for jenten.

Utsikt til soverommet

I tingretten forklarte jentens mor at de fryktet for datterens sikkerhet. I en periode plasserte de henne hos venner for å holde henne unna hjemmet. De visste ikke hvem som plaget henne og hvor han befant seg. Dette pågikk fra 11. januar til 9. februar 2013.

Bistandsadvokat Line Hvidsteen Ingebrigtsen.

Bergen tingrett finner det bevist at 44-åringen oppholdt seg i et friområde i nærheten av boligen der bergensjenten bor da han sendte meldingene. Han hadde utsikt til soveromsvinduet hennes. I avhør har han forklart at han oppfattet det slik at hun strippet for ham da han så henne gjennom soveromsvinduet.

— Jenten visste jo ikke at han fulgte med henne, sier Line Hvidsteen Ingebrigtsen.

Lå oppe i haugen

Etter å ha sett henne tidlig i januar 2013, gikk han til huset og fant registreringsnummeret på bilen til jentens foreldre. Han kom frem til hennes navn og sporet henne opp på Facebook. Der ble han venn med henne og sendte meldinger, i tillegg til tekstmeldinger på mobilen.

11.januar 2013 kom den første meldingen på Facebook: «Bor du i N.N. (jentens adresse, red.anm.)??? klemz»

Tre dager senere: «har en forsinket julegave til deg hvis du kommer opp i hauen og henter…en tusenlapp:) ikke et ord om det….:) ikke før i måro…evt når det passer deg..»

Fryktet angrep

Jenten slettet ham etter hvert som venn på Facebook, og da skrev han meldinger på sin åpne Facebook-side, som han regnet med at jenten fulgte med på.

Noen av meldingene inneholdt bilder av ham selv iførte finlandshette og bombejakke. Han sendte også bilder av Sigrid Giskegjerde Schjetne samt åstedet for drapet av henne i Oslo. 44-åringen var nemlig selv med å lete etter den avdøde Oslo-jenten, ifølge dommen.

— Dette var svært skremmende for jenten. Vi var redd for hva han kunne finne på, og familien var jo redd for å la henne være alene, sier bistandsadvokaten.

Ukjent utenfor huset

Ifølge dommen deler tingretten bistandsadvokatens oppfatning.

«Hun mottok helt plutselig tekstmeldinger og Facebook-meldinger fra en tiltalt, ukjent voksen mann med et innhold som for en hvilken som helst person må være både ekkelt og skremmende. Ut fra meldingenes innhold og bildene var det klart at dette var en ukjent, voksen mann som befant seg et sted utenfor huset hennes og fulgte med på henne».

30.januar kom denne beskjeden på Facebook: «…Savner de nattlige 10 kuldegradene, da var det jaffal mulighet for å ligge nært deg…i dette været såh….men jeg er ikke langt unna:) skjønning:)»

Venn ringte

Seks dager senere denne tekstmeldingen: «SKJØNNER IKKE DU AT JEG ELSKER DEG….jeg ligger utenfor dg i ti minus for å være nær dg og for å vise at jg vil gjøre alt for dg…jg har en sovepose fra biltema til 249.- Har nesten dødd på d verste<3»

13. februar på Facebook: «N.N. (Jentens adresse, red.anm.) gleder meg til å kna puppene dine mens jeg tungekliner med blmsten din:) nuzz»

Venner av jenten ringte han og ba ham holde opp. 44-åringen sa i avhør at han ble beskyldt for å være pedofil. Han sendte da en melding 20. februar og truet med blodbad på jentens adresse.

- Moralsk forkastelig

Ifølge dommen var jenten, hennes familie og venner på dette tidspunkt klar over at mannen fulgte med henne og at han oppholdt seg i nærheten av henne.

POLITIADVOKAT: Duc Van Nguyen var aktor i saken.

«Retten finner at tiltaltes atferd klart kan karakteriseres som moralsk forkastelig. Det er her tale om en voksen mann på 44 år som stadig sender seksuelle tilnærmelser og intime meldinger til et barn», heter det i dommen.

— Dette er en meget spesiell og grov sak. Fornærmede er et barn som er blitt fulgt over tid av en voksen. Det er klart at familien har opplevd dette skremmende, sier politiadvokat Duc Van Nguyen, som var aktor i saken.

— Dommen ankes ikke fra påtalemyndighetens side, selv om straffen er strengere enn det vi la ned påstand om, legger han til.

— Hvordan pågrep dere mannen?

— Vi hadde hans identitet og etterlyste ham. Det førte til pågripelse og varetektsfengsling.

Forlangte beklagelse

44-åringen møtte ikke i Bergen tingrett under straffesaken. Ifølge politiadvokaten forlangte han en beklagelse fra bergenspolitiet for å stille der.

— Han reagerte blant annet på forhold ved arresten, i tillegg til andre ting han forlangte beklaget for å møte i retten, sier Duc Van Nguyen.

44-åringen ble også dømt for trusler mot offentlig tjenestemann. Han sendte flere truende meldinger til en kvinnelig Nav-ansatt fra 8. april 2011 til 10. februar 2012:

Forsvarer Kaj Wigum.

«Du skal dø i dag».

«Jeg skal personlig skjære ut øynene på deg».

Han ble også dømt for å ha hatt seksualiserte bilder av barn på sin mobiltelefon.

— Jeg har vært i kontakt med min klient og dommen blir nok anket, sier Kaj Wigum, forsvarer for 44-åringen.

Publisert: