Advarer Høyre mot heksejakt i narkosaken

OVERREAGERER: - Hasjbruk er ikke uproblematisk og skal ikke ufarliggjøres, men det er heller ikke snakk om grove lovbrudd, slik krisemaksimeringen i avisene kan få det til å se ut, sier leder Stian Skår Ludvigsen i Bergen Venstre. Han mener ledelsen i Høyre har overreagert i saken, og slått hånden av Erik Skutle.
  • Det opprører å se kollegene behandle Erik Skutle slik de gjør, sier Stian Skår Ludvigsen.
  • Gerd Tjeldflåt
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Venstre-lederen mener det er tungt å se hvordan partiet Høyre prøver å holde fasaden oppe i narkosaken.

Torsdag ble det kjent at stortingrepresentant Erik Skutle var i avhør med politiet, og innrømmet bruk av narkotika. En politiker som sitter i bystyret i Bergen for Høyre er også siktet i saken, og fredag satt to nye personer fra Unge Høyrei avhør hos politiet. Totalt er seks Høyre-politikere siktet eller mistenkt i narkotikasaken som er rullet opp i Bergen.

— Tungt skyts mot unge

I etterkant har ledere både lokalt og nasjonalt vært raskt ute med å erklære sin nulltoleranse mot bruk av narkotika. Det får Ludvigsen til å reagere. Bergen og Hordaland Høyre har også sagt de vil ha krisemøte i helgen, som følge av saken, og byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen uttalte fredag at man må ta et oppgjør med liberaliseringskulturen i ungdomspartiene. Ludvigsen advarer mot heksejakt på de unge i partiet.

— Nå kjenner jeg ikke hele sakens omfang, men det virker som det her rettes tungt skyts mot unge politikere. Om noen av våre medlemmer hadde gjort noe dumt på nachspiel uten at andre hadde tatt skade, ville jeg avventet og tatt det mye mer med ro enn det virker som om Høyre gjør, sier Ludvigsen.

- Har gjort noe dumt

Etter at Skutle innrømmet å ha røykt hasj på et nachspiel, var han raskt ute med å si at han vil trekke seg fra sine verv.

— Jeg har ikke snakket med ham, og vet ikke hva som ligger bak den avgjørelsen. Men det virker som om det er forventet å trekke seg fra alle verv i partiet Høyre, dersom man gjør noe dumt på nachspiel. Sånn vil ikke jeg ha det i vårt parti, sier Ludvigsen.

— Men er ikke det å bryte norsk lov som stortingspolitiker noe annet enn å gjøre noe dumt på nachspiel?

— Jo, og det er forståelig at partier reagerer. Men det virker som om de reagerer for hardt, mener Ludvigsen.

Ber Høyre ta vare på dem

Ludvigsen mener at Høyre-politikerne som er innblandet ikke bør bli utestengt fra partiet, dersom det bare er mindre forseelser de er skyldige i.

— Jeg kjenner de involverte som dyktige, unge politikere med et ekte engasjement for andre mennesker. De burde helt klart visst bedre, og må akseptere de bøtene de kommer til å få, men Høyre bør ta vare på dem, sier han.

Avviser heksejakt

Liv Kari Eskeland, leder for Hordaland Høyre, avviser blankt at partiet har satt i gang noen heksejakt mot ungdommer.

— Men det må være forståelig at vi ikke ønsker å ha en slik kultur blant våre tillitsvalgte i organisasjonen. Det er det vi skal finne ut av nå, sier hun.

Eskeland sier ledelsen i Høyre har tatt godt vare på de som er innblandet i narkosaken.

— Vi tar på ingen måte avstand fra de unge, og er opptatt av å ivareta dem i den situasjonen de er i nå. Vi har et apparat rundt dem, som gjør at de får den støtten og hjelpen som de trenger, sier hun.

Hun sier også at hun er skuffet over at Ludvigsen går ut på den måten han gjør.

— Jeg tenker at det er viktig at vi når står sammen rundt de unge, og ikke går ut og driver politikk i en sånn sårbar prosess som vi faktisk står midt oppi nå, sier Eskeland.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Solberg avventer politiets arbeid

  2. Skal til bunns i «ukultur»

  3. Nå blir det krisemøte

  4. Skutle kan få tilbud om narkoprogram

  5. Et ikke-moralsk forsvar

TREKKER SEG: Stortingsrepresentant Erik Skutle innrømmet torsdag å ha røykt hasj på fest etter at han ble stortingsrepresentant. Han vil trekke seg fra alle verv, men blir sittende på Stortinget frem til neste valg.
BT anbefaler

Mann døde i arbeidsulykke

En mann i 60-årene omkom i Vik i Sogn.

LES SAKEN