12. februar. Fire måneder er gått siden Arne Sortevik hadde sin siste arbeidsdag på Stortinget. Nå sitter han i sin vinterresidens i Spania, opprørt over sitt eget parti. På Facebook skriver han:

«Hvor er Frp-politikken, Frp-ledelsen og Frps politikere?»

Det er partileder Siv Jensen som får gjennomgå. Hun ønsker nemlig ikke å kommentere Per Sandbergs utspill om at det bør arrangeres folkeavstemning om innvandring. Det er ikke første gangen Jensen har irritert Sortevik. Det samme skjedde den 30. januar i år da det ble kjent at Siv jensen hadde kastet ut to israelske selskaper av oljefondet.

«Det blir stadig vanskeligere å være trofast Frp-velger når partiet stadig blir mindre gjenkjennbart,» skrev Sortevik.

Søker redningsmann

I 12 år satt Sortevik på Stortinget for Hordaland Frp. Kritikken han kommer med er blitt lagt merke til på høyeste nivå.

BT vet at Sortevik ikke er alene om sin kritikk. Fra kilder i partiet får vi opplyst at det er voksende misnøye med hvordan Frp fremstår i regjering og at partiet oppnår for lite på sine hjertesaker. Splittelsen har føringer tilbake til forrige periode da Sortevik satt på Stortinget. Da skal da ha vært sterke motsetninger mellom ulike fløyer i partiet.

— Jeg står helt på Sorteviks linje, sier en tidligere stortingspolitiker fra Vestlandet som vil være anonym.

Arne Sortevik uttaler følgende om saken i en SMS til BT:

«Gir ikke kommentarer eller uttalelser til verken BT eller andre medier. Respekter det!»

Misnøye lokalt

Frank Willy Djuvik, fylkesleder i Sogn og Fjordane Frp, bekrefter at det er skepsis mot regjeringsdeltakelsen i partiet.

— Det er nok mange som føler det på samme måte som Arne Sortevik. Han er ikke alene i det hele tatt, sier Djuvik.

— Hvor er misnøyen størst?- Den er størst blant medlemmer og lokale tillitsvalgte, mens de fremste folkevalgte har en mer positiv innstilling. Vi som er fylkesledere må bruke mye tid på positiv markedsføring av regjeringens resultater overfor lokallagene. Vi klarer ofte å motivere dem der og da, men så kommer det en ny sak som for eksempel avgiftsøkning på diesel eller noe annet som er i strid med Frps program, og så er det på an igjen, sier Djuvik.

Han er selv er positiv til regjeringsdeltakelsen, og nevner flere eksempler for hvorfor:

— Fjerning av bomstasjon i Fatla (Leikanger), reduksjon på 7,3 milliarder i skatter og avgifter og raskere utsending av asylsøkere med avslag på asylsøknaden. Dette ville ikke skjedd hvis Frp ikke hadde gått i regjering, sier han.

Glattpolerte biljardkuler

Før valget kritiserte Per Sandberg partifeller for å framstå som glattpolerte biljardkuler. Internt i Frp mener mange at det er disse biljardkulene som har inntatt regjeringskontorene. På Facebook er Sortevik tydelig på hvor han står. Han legger ut støttende kommentarer til bompengemotstanderen Bård Hoksrud, klimaskeptikeren Jan Fredrik Henriksen, innvandringsrestriktive Christian Tybring-Gjedde og nestleder Per Sandberg.

— Jeg har stor respekt for Sortevik og forstår at han er utålmodig og frustrert. Samtidig gjør våre statsråder så godt de kan. Det er ikke lett å samarbeide med et «sidrumpa» Høyre og «avleggse» partier som KrF og Venstre, sier Christian Tybring-Gjedde til BT.

Partileder Siv Jensen ønsker ikke å kommentere saken.