Ganske like hus med ganske ulik skatt

I denne husrekken betaler en boligeier nesten 2000 kroner mer i eiendomsskatt enn en av naboene.

ULIKE NABOER: Denne husrekken i Gjøas vei i Fridalen er tilsynelatende bygget på samme tid og er omtrent like store. Likevel varierer eiendomsskatten fra nabo til nabo.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Bergen kommunes nettsider er det nå mulig å sjekke hva samtlige boligeiere i Bergen betaler i eiendomsskatt.

Listene er søkbare og blir liggende i seks uker fremover. Samtidig ligger de samme listene i papirform på kemnerens kontor.

Listene omfatter også næringseiendommer.

— Vi gjorde dette for første gang i fjor og fikk en god del henvendelser. Regner med at det blir pågang i år også, sier kemner Lasse Hunsrød.

Henter inn 500 millioner

Politikerne i Bergen gjeninnførte eiendomsskatt på privatboliger i 2015. I år regner kommunen med å hente inn 536 millioner i skatt på bergensernes hus og 221 millioner på næringseiendommer.

Tidligere brukte kommunen egne takster som grunnlag for å beregne eiendomssskatten.

Da skatten ble gjeninnført, ble det bestemt å basere eiendomsskatten på Skatteetatens register for boligeiendommer. Kommunens egne ganske ferske taksering ble lagt til side.

SAMLER STØV: Kommunens takster fra 2006 står hos kemner Lasse Hunsrød og samler støv. Den nye eiendomsskatten baserer seg på takstene til Skattetaten.

Skatteetaten justerer boligens verdi hvert år i tråd med prisstigningen i bydelen. Eiendomsskatten i år er derfor ikke identisk med eiendomsskatten i fjor.

Stor variasjon

BT tok et søk på en tilfeldig gate i Fridalen. Boligene i Gjøas vei ser i utgangspunktet ganske like ut, men skatten de betaler viser seg å variere fra ca. 3500 kroner årlig til nesten 5500 kroner årlig.

— Hvorfor varierer skatten så mye på hus som ser ut til å være omtrent like store og like gamle?

— Skatteetatens boligverdier baserer seg på innrapportering gjort av huseieren. Taksten tar utgangspunkt i størrelse, byggeår og plassering. Hvis to like gamle nabohus har ulik takst, kan det skyldes at en av naboene har bygget på huset sitt, eller at det er innrapport feil, sier Hunsrød.

Boligverdien til Skatteetaten finner du på side to av selvangivelsen. Den er også del av grunnlaget for formueskatt. Men for de mange med høy boliggjeld, har denne taksten tidligere bare hatt teoretisk interesse. Inntil kommunen bestemte seg for å basere eiendomsskatten på statens takst.

For eiendomsskatt gir ikke gjelden fradrag. Så sant boligverdien overstiger 750.000 kroner, betaler alle eiendomsskatt.

Klage til Skatteetaten

— Hva skal folk gjøre som mener taksten er feil?

— Da må de klage til Skatteetaten. Bare noen få eiendommer blir beskattet med utgangspunkt i kommunens takster, sier Hunsrød.

Distriktsleder Monica Bryner i Huseiernes Landsforbund sier de har hatt en del henvendelser fra huseiere som mener taksgrunnlaget må være feil.

— Det skal nok mye til for å kunne klage og vi har til nå ikke hatt noen sak der huseieren har gått så langt som å kreve omtaksering, sier hun.

Forbundet har også fått en del spørsmål fra huseiere med to boenheter under samme tak.

— Da må de være oppmerksomme på at de har rett på to bunnfradrag, sier Bryner.

Publisert