- Det gikk så bra som det kunne

Det mener mannen som ledet brannvesenets innsats katastrofenatten. Les utdrag fra brannvesenets logg under.

— Det har vært husbranner i Lærdal før, og normalt skal brannvesenet i Lærdal klare å håndtere en husbrann selv. Her var det helt spesielle forhold på grunn av vinden, som gjorde at dette tok av.

De sier Terje Brandsøy, dagleg leder ved 110-alarmsentralen i Florø. Han ble oppringt av sine kollegaer som var på jobb like før midnatt natt til søndag, og var på jobb kort tid etter. Derfra og ut var det han som ledet arbeidet på 110-sentralen i fylket.

- Umulig å unngå

STORE KREFTER: Over 300 personer ble evakuert fra hjemmene sine under brannen i Lærdal natt til søndag. 23 bygninger skal være totalskadet. 16 av dem er bolighus. ALLE FOTO: ELIAS DAHLEN

— Det gikk så bra som det kunne. Vi mistet kontakten med Lærdal utover natten. De hadde en hendelse som var over alt det de hadde forventet, og som førte til at det til tider var fraværende på samband. Totalt sett vil jeg si at de gjorde en fantastisk innsats, og at vi gjorde så godt vi kunne. - Burde andre brannvesen blitt varslet tidligere?

— Jeg vil si den avgjørelsen er tatt så raskt som den kunne. De er ikke mer enn så vidt kommet i gang med arbeidet før forespørselen om assistanse kommer.

Brandsøy mener utfallet av brannen i Lærdal ikke kunne vært bedre enn det ble, med de forholdene som rådet.

— Å ha en beredskap som hadde håndtert denne hendelsen slik at den ikke kom ut av kontroll, tror jeg er så godt som umulig.

Utdrag fra loggen

Mandag morgen har han gått gjennom loggen fra katastrofebrannen som utslettet store deler av Lærdal sentrum. Under er hovedpunktene for de første timene av brannen natt til søndag.

22.53 : 110-sentralen i Florø får melding om brannen. Meldingen kom fra dem som oppholdt seg i huset hvor den skal ha startet i Kyrkjeteigen i Lærdal.

«Det brenner på utsiden av huset til innringer. Det brenner opp etter bordkledningen. Huset er mest trolig overtent. Ifølge innringer er alle i huset kommet seg ut. Fare for spredning til nabohus. Sterk vind i området», står det i loggen.

— Det ble vurdert som en alvorlig husbrann med brann på utsiden av huset.

22.54 : Det slås full alarm for brannvesenet i Lærdal. 17 mann får alarmen. Hvor mange som rykker ut, er ikke kjent for Brandsøy.

22.59 : Utrukningsleder fra Lærdal er fremme på brannstedet, og melder at det brenner godt i huset.

— Han gjør en vurdering på stedet, og ber om assistanse . Brannen begynner å spre seg, og det blir klart at brannvesenet i Lærdal ikke klarer å slukke den alene.

23.12 : 110-sentralen slår full alarm for brannvesenet på Årdalstangen, 30 kilometer fra Lærdalsøyri. 23 brannmannskaper får meldingen. Det er uvisst hvor mange som rykket ut. Brannvesenet i Årdal og Lærdal har felles brannsjef.

23.29 : Sivilforsvaret blir varslet.

23.30 : Røde Kors blir bedt om assistanse.

— De gjorde en viktig jobb med å varsle innbyggerne.

23.37 : Full alarm for brannvesenet i Aurland, 33 kilometer unna. Meldingen går ut til 23 mann. 13 av dem rykket ut.

23.53 : Full alarm for brannvesenet i Øvre Årdal, 25 mann blir varslet.

00.05 : Full alarm Sogndal brannvesen. De deltar i et interkommunalt samarbeid sammen med kommunene Vik, Balestrand, Leikanger og Luster, og brannbefalet i Sogndal vurderer fortløpende utkalling av brannvesenet i de andre kommunene.

Omtrent samtidig kommer Brandsøy på jobb ved 110-sentralen, og tar over ledelsen. Totalt var de da tre stykker ved alarmsentralen.

00.10 : Brannvesenet ber fergen mellom Fodnes og Mannheller vente på brannbilen fra Sogndal.

01.15 : Brandsøy ber 110-sentralen i Hordaland om bistand. De sender personell fra Bergen, Voss og Vossevangen.

01.48 : Brannvesenet i Vik blir bedt om å bistå.

01.51 : Fergen mellom Vangsnes og Hella blir bedt om å vente på brannbil.

02.26 : Brandsøy tar kontakt med flyplassen i Sogndal, som sender sin bil med vannkanon på taket.

03.39 : Fem brannfolk fra Florø blir bedt om å møte på flyplassen. Klokken 04.40 blir de hentet av Sea King-helikopter og fløyet til Fodnes, hvor de blir hentet og kjørt til Lærdal.

04.40 : Det sendes ut gruppealarm til Førde. 20 minutter senere er de på vei med fem mann.

Brandsøy vet ikke mandag formiddag hvor mange fra hver brannstasjon som faktisk ble sendt ut, bare hvor mange som ble varslet. De har heller foreløpig ikke oversikt over når de respektive kom frem. 110-sentralen har hoveddakelig som oppgave å skaffe mannskaper. Idet de er fremme på stedet, er det lokal brannledelse som styrer arbeidet.

UTE AV KONTROLL: - Å ha en beredskap som hadde håndtert denne hendelsen slik at den ikke kom ut av kontroll, tror jeg er så godt som umulig, sier Terje Brandsøy, dagleg leder ved 110-alarmsentralen i Florø. ELIAS DAHLEN